Muutama kommentti pyytämättä ja yllättäen Helsingin Sanomien juttuun: ”Nämä kohteet Dubaissa kannattaa nyt bongata”
Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 26.1. Matka-osiossaan mielenkiintoisen ja ylistävän jutun Dubaista matkakohteena. Dubai onkin ollut matkailumedioissa kohtuullisen paljon esillä. Kiitos Visit Dubain tuloksekkaan ja määrätietoisen uurastamisen materiaalin tuottamiseksi niin matkailutoimittajien kuin meidän ihan tavallistenkin maailmanmatkaajien iloksi.
Ihan kaikesta ei valtiollinen propagandakoneisto kuitenkaan kerro.
Siksi otin vapauden täydentää HS:n Dubaita hehkuttavaa ja ansiokkaasti laadittua juttua muutamin kommentein.
Kas näin:
HS: ”Dubaissa riittää ihmeteltävää lähes joka askeleella.”
Kommentti: Kyllä! Ja aivan erityistä ihmeteltävää tarjoaa Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista ja Dubaista Amnesty Internationalin United Arab Emirates 2017/2018 -raportti. Amnesty kiinnittää huomion eritoten Yhdistyneiden Arabiemiraattien ihmisoikeustilanteeseen, ulkomailta tulleiden työläisten ja naisten asemaan sekä lievästi sanoen omintakeiseen oikeuskäytäntöön. Voit tutustua raporttiin tästä.
HS: ”Dubai ei jätä ketään kylmäksi. Pilvenpiirtäjien kaupunkiviidakko on nykyisin elämysten loputon lähde, vaikka vielä 50 vuotta sitten aavikon laidalla nökötti pieni kalastajakylä.”
Kommentti: Ilmastollisesti Dubai ei todellakaan jätä ketään kylmäksi, mutta sen sijaan laki kyllä sallii ihmisen laittamisen kylmäksi. Kuolemantuomio on yhä voimassa. Kuolema voi seurata rangaistuksena esimerkiksi hyvinkin lievästi huumausainerikoksesta tai vaikkapa homoseksualismista.
HS: ”Parhaillaan Dubai valmistautuu ensi vuoden lokakuussa alkavaan maailmannäyttelyyn. Kaupunkiin nousee sitä varten kiivaalla tahdilla yhä uusia rakennuksia ja matkailunähtävyyksiä.”
Kommentti: Arabiemiraattien asukasluku n. 9,5 miljoonaa. Tästä alle 20 prosenttia on kansalaisia. Yli puolet asukkaista on kotoisin Etelä-Aasiasta. Suurin osa käytännössä orjatyötä tekevistä siirtolaisista tulee Dubaihin paremman elämän toivossa maailman köyhimmistä maista, mm. Bangladeshista.
Saavuttuaan Dubaihin siirtolaisilta tavataan ottaa passit pois. Ja palkkakin voi todellisuudessa jäädä vain murto-osaan siitä, mitä oli ennalta sovittu. Ei jää rahaa lähettää perheelle. Pelkän työluvan ja matkojen maksuun voi mennä vuosikausia. Pois ei pääse, kuten Rantapallo Dubain tilanteesta kertoo.
Ihmisoikeuksien tilanne Dubaissa onkin vähintään arveluttava. Human Rights Watchin mukaan kaupungissa asuu peräti 300 000 ulkomaalaista työntekijää, joiden olot ovat ”less than humane”.
Myös tasa-arvoasiat ovat pahemman kerran rempallaan. Jos nainen tekee ilmoituksen vaikkapa raiskauksesta, on hänellä suuri mahdollisuus päätyä itse vankilaan säädyttömästä käytöksestä. Ja jos nainen haluaa solmia avioliiton, hän tarvitsee siihen luvan luvan miespuoliselta holhoojaltaan.
Vielä surkeampi tilanne on työläisiksi muualta tulleilla naisilla ja tytöillä.
Etenkin Filippiineiltä on tullut suuret määrät naisia kodinhoitajaksi varakkaisiin arabiperheisiin. Unelmat olivat varmasti kaikilla heillä suuret, mutta arki usein seksuaalista väkivaltaa ja orjuuden kaltaisia työoloja.
HS: ”Näkymät aukeavat lintuperspektiivistä. Dubaita voi ihailla maailman korkeimmasta rakennuksesta Burj Khalifasta, joka kohoaa 828 metrin korkeuteen. Rakennuksessa on kaksi näköalatasannetta. Niistä edullisempi vaihtoehto on 125. kerroksessa 456 metrin korkeudessa. Maailman korkein ulkoilmanäköalatasanne löytyy 148. kerroksen VIP-tilasta 555 metrin korkeudesta.”
Kommentti: Pilvenpiirtäjien rakentaminen on maksanut tuhansien niitä rakentaneiden “orjien” hengen työperäisinä kuolemina ja itsemurhina. Työläisten asuinolot kaupungin laidalla ovat ihmisille sopimattomat ilman pesu- tai käymälämahdollisuuksia. Kaikki tämä yhdistettynä epäinhimillisen pitkiin ja kuumiin työpäiviin paahtavassa kuumuudessa vie monilta elämänhalun.
HS: “Multimediashow salpaa hengen. Vesiputouksia, rankkasadetta, valo- ja multimediashow’ta sekä modernin sirkuksen, kabareen ja akrobatian elementtejä. Näitä kaikkia yhdistää taidokkaasti La Perle by Dragon -show. Noin puolitoistatuntinen show esitetään kahdesti illassa, ja se on huikea elämys.”
Kommentti: Henki voi salpaantua Dubaissa myös monin muin tavoin. Arabiemiraateissa sovelletaan rikoslain lisäksi šariaa, Koraaniin ja profeetta Muhammedin opetuksista tehtyihin tulkintoihin perustuvaa islamilaista lakia, valaisee sikäläistä oikeuskäytäntöä Seura.
Arabiemiraattien laki luettelee käypinä rangaistuksina muun muassa ruoskinnan, raajojen amputoinnin ja kivityksen kuoliaaksi.
Raipparangaistus voi seurata esimerkiksi julkista alkoholinkäyttöä tai suutelua sekä avioliiton ulkopuolista raskautta. Tavallinen rangaistus on 60 – 100 raipaniskua, joilta eivät ole suojassa ulkomaalaisetkaan. Useat turistit ovat saaneet rangaistuksia suudeltuaan puolisoaan julkisella paikalla.
Naimattomalle avioliiton ulkopuolinen seksi tuokin sitten jo vähintään sata iskua. Jos on naimisissa ja jää kiinni avioliiton ulkopuolisesta suhteesta, voi rangaistus olla kuoliaaksi kivittäminen. Sama tuomio on säädetty myös islaminuskosta luopumisesta.
Myös vaimon ja lasten ruumiillinen kurittaminen on sallittua šarian mukaan.
Näin vaikka olisi itse Dubain prinsessa.
Muistamme kaikki 32-vuotiaan Dubain prinsessan Latifa Al Maktoumin. Hän katosi pian vuosi sitten maaliskuun alussa. Jälkeensä jättämällään videolla hän pohti näin:
”Ajattelin, minkälaista olisi herätä joka aamu niin, että olisin vapaa tekemään mitä haluan. Kuin kuka tahansa muu.”
Intian armeijan erikoisjoukot kuitenkin keskeyttivät hänen pakomatkansa ja palauttivat hänet perheensä luo Dubaihin.
“Minun täytyy muistaa sanoa kaikki, koska tämä saattaa olla viimeinen tekemäni video. Jos katsot tämän videon, se ei ole hyvä asia. Olen joko kuollut tai olen todella, todella pahassa jamassa”, prinsessa Latifa sanoi videolla.
Videolla, jonka meistä useat ovat nähneet.
Prinsessa oli yrittänyt karata jo 16-vuotiaana, mutta hänet pidätettiin ja tuotiin väkivalloin takaisin.
“Minua kidutettiin ja pidettiin vankina yli kolme vuotta”, Latifa sanoi.
Myös Latifan isosisko Shamsa on yrittänyt paeta – yhtä heikoin seurauksin. Siskoa pidettiin vuosia vangittuna ja hänelle syötettiin mielialalääkkeitä aivotoiminnan turruttamiseksi.
On mahdollista, että Latifalle käy samoin.
YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu ja Irlannin presidentti Mary Robinson tapasi Latifan Dubaissa 15. joulukuuta. Hän antoi tapaamisen jälkeen medialle Arabiemiraattien valtion virallista propagandakoneistoa myötäilevän lausunnon.
Asia, jota useat ihmisoikeusjärjestöt ovat avoimesti hämmästelleet, kuten voit lukea vaikkapa tästä.
Sen jälkeen Latifasta ei ole elonmerkkejä.
Niin. Ja kaiken tämän takana prinsessojen oma isä, Dubain hallitsija, sheikki Mohammed Bin Rashid al-Maktoumi.
Hyvää matkaa!
Keskustelu Dubain-matkailusta jatkuu täällä.
Anzio
https://yle.fi/uutiset/3-7796807 Monissa maissa on suuria ongelmia ihmisoikeuksien kanssa. Ikävää että olet nostanut vain Dubain esille. Myös Aasiaan matkaaville syyttävä sormi?
Heidi, tässähän kritisoitiin lähinnä tuota HS:n artikkelia. Pointtisi on hyvä, mutta syyttävä sormihan osoitettiin HS:iin.
Eihän se nyt ole siis millään tasolla ikävää, että tämä blogi kirjoitettiin yhdestä artikkelista; huomio aiheeseen on joka tapauksessa hyvä asia. Tuskin kirjoittajaa tarvitsee soimata siitä, että hän ei käsittelekään artikkelissaan kaikkia maailman ongelmia kerralla. Miksi noin negatiivinen lähestymistapa?
Olisiko parempi pysyä kotona, että ei vahingossa vieraile yhdessäkään epäeettisessä paikassa? Kaupungin keskustassakin saattaa olla jo monia epätäydellisyyksiä.
Kuten Tuomas ylempänä totesi, artikkeli kritisoi ensisijaisesti Helsingin Sanomien ideaa julkaista maksettu mainos Dubain puolesta ja verhota se matkailuartikkeliksi. Miksi Matti sinä hermostuit tästä niin kovasti että päätit kirjoittaa kommentin jossa epäreilusti muutit huolen yksittäisestä paikasta naurettavaksi maailmantuskaksi?
Voithan mennä ihan vapaasti ja olla tyypillinen suomalainen itseään parempana pitävä mies ja saat ola kiitollinen jos yhtä vapaasti sieltä takaisin pääset.