Viides kuolemansynti
En usko perinteisessä mielessä Jumalaan. Enkä siten myöskään raamattuun Jumalan sanana, vaikka eepoksessa mielenkiintoista lehteiltävää piisaakin.
Kuten esimerkiksi luettelo seitsemästä kuolemansynnistä.
Viidenneksi hengen vievistä pahuuksista listataan ahneus. Kristinuskon etiikan mukaan ahneus on halua ilahduttaa itseään materialistisilla hankinnoilla ja omaisuudella Jumalan miellyttämisen sijaan.
Myös muut uskonnot suhtautuvat ahneuteen ja oman edun tavoitteluun vieroksuen. Buddhalaisuudessa käytetään ahneudesta termiä halu, ja sanotaan sen olevan yksi valaistumisen merkittävimmistä esteistä.
Ahneuden synonyymina käytetään joskus myös kyltymättömyyttä. Taipumusta olla itsekäs ja halua omia itselleen kaikki mahdollinen. Ahne ihminen haluaa saada enemmän kuin on tarpeellista tai enemmän kuin hän ansaitsee. Etenkin puhuttaessa rahasta, omaisuuksista tai vaikkapa ruoasta.
Ahneutta onkin paheksuttu aina kaikissa kulttuureissa. Mutta vasta viimeisten vuosikymmenien aikana tutkijat ovat ryhtyneet etsimään selityksiä sille, mistä ahneudessa on perimmältään kysymys.
Jotkut evoluutiopsykologiaan keskittyneet tutkijat uskovat, että ahneus on reaktio ympäristön epävarmuuteen, kuten HS aiheesta kirjoittaa.
Epäluotettava ympäristö on omiaan altistamaan ahneudelle. Epäluotettavissa oloissa haluaa rohmuta omiin käsiin mahdollisimman paljon kaikkea rohmuttavissa olevaa. Se lieventää epävarmuutta.
Tutkijoiden mukaan ahneuden siemen istutetaan jo lapsuudessa.
Kuuluisan vaahtokarkkikokeen muunnos osoittaa, miten kokemukset epäluotettavuudesta ja ennustamattomasta ympäristöstä vaikuttavat lasten ratkaisuihin, kuten voimme IS:stä lukea.
Perinteisessä vaahtokarkkikokeessa mitataan pienen lapsen itsekuria siten, että lapsi istuu yksin edessään vaahtokarkki tai jokin muu herkku. Hänellä on lupa syödä se vaikka heti, mutta hänelle luvataan toinenkin namupala, jos lapsi malttaa odottaa viisitoista minuuttia.
Hiljakkoin jo 60-luvulla kehitettyä testiä uusittiin, The Atlantic kertoo jutussaan Why Rich Kids Are So Good at the Marshmallow Test.
Nyt pieniä lapsia huijattiin. Heidät altistettiin epäluotettavuuden kokemuksille. Heidät petettiin. Viidentoista minuutin päästä ei tuotukaan lisää vaahtokarkkeja. Vaikka toisin oli luvattu.
Kun testi uusittiin, petetyksi tulemisen tunne sai lapset antamaan periksi välittömälle karkinhimolle: epäluotettavuutta kokeneen ryhmän huijatuksi tulleet lapset hillitsivät itseään uusinnassa keskimäärin vain kolme minuuttia. Vertailuryhmä pinnisti kahteentoista minuuttiin.
Koe kertoo, että epäluotettavassa ympäristössä on järkevää kahmia kaikki hyvä itselleen välittömästi, kun se on mahdollista.
Epäluotettavan lapsuuden ja huolenpidon puutteen yhteyttä ahneuteen on tutkittu laajemminkin. Ajatusta tukee esimerkiksi kiinalaisen Fudanin yliopiston psykologian apulaisprofessorin Bin-Bin Chenin tutkimus, joka julkaistiin Personality and Individual Differences -tiedelehdessä.
Ahne ihminen voi siis olla huonojen lapsuuden kokemusten muokkaama.
Ja ahneudesta on tullut hänen elämäänsä luotsaava arvo.
Eräs suomalainen media kuvailee ahneutta sanomalla, että kun joku hamuaa itselleen enemmän kuin sille kuuluu, on kysymys ahneudesta. Että ahneuden näkyviä toimintanormeja ovat manipulointi, pimittäminen, valehtelu, pelottelu, varastaminen ja huijaaminen.
Tuo media on Talouselämä, ja se kirjoittaa yrityksistä eikä ihmisistä.
Sellaisista firmoista, jotka ovat kuin epäluotettavissa olosuhteissa kasvanut lapsi.
Sellaisista yhtiöistä, joiden synnyintarinat ovat sekavat, strategiat epäselvät ja omistajat kasvottomia pääomasijoitusyhtiöitä.
Sellaisista yhtiöistä, jotka eivät enää erota oikeaa ja väärää.
Sellaisista, joille ahneudesta on tullut yhtiön toimia ohjaava arvo.
Ahneus-paheen vastakohtana pidetään hyveellistä kohtuullisuutta, kuten Tiedepolitiikka-lehden sivuilta saatamme lukea.
Kohtuullisuus voikin usein olla ahneutta kauaskantoisempi strategia.
Yritys ei kuole syntiensä seurauksena, vaan saa malttinsa palkaksi niitä vaahtokarkkejakin sitten vähän enemmän.
Kohtuullista alkavaa viikkoa.
Osallistu keskusteluun ahneudesta täällä.
Anzio