Asiaton esittää olennaisesti virheellisiä väitteitä!

Väitämme seuraavia asioita todeksi:

  1. Suomen BKT on noin 50 % Ruotsin BKT:sta.
  2. Suomalaisen keskimääräinen tulo on vain noin 80 % ruotsalaisen keskimääräisestä tulosta mitattuna BKT:lla henkeä kohti.
  3. Pursiaisen pojan pituus on noin 60 % hänen omasta pituudestaan (poika arviolta 110 cm, Pursiainen n. 175 cm).
  4. Teslan hiilidioksidipäästöt ovat ehkä noin 25 % bensiinimoottorisen auton päästöistä.
  5. Saarimaan omaisuus on alle 0.001 % Bill Gatesin omaisuudesta.
  6. Maapallon tilavuus on noin 1 / 1 300 000 Auringon tilavuudesta.
  7. Julkisen sanan neuvoston budjetti on vain noin 0.00016 % BKT:sta. (JSN:n budjetti n. 328 000 euroa, BKT noin 209 mrd euroa.)

Miksi ihmeessä vaivaudumme esittämään väitteitä ilmeisistä tosiasioista?

Asian selvittämiseksi ei lennetä tällä kertaa Asiatonlandiaan, vaan pysytään Suomessa.

Suomen yrittäjien pääekonomisti sanoi televisiossa julkisten menojen olevan noin (“about”) 57 % bruttokansantuotteesta. Huonotasoinen ikuisuuskeskustelu julkisten menojen ja BKT:n vertailusta alkoi välittömästi taas. Todellisuudessa julkiset menot eivät ole BKT:n osa, joten tarkasti ottaen pitäisi puhua julkisten menojen suhteesta BKT:een. Mutta ihmiset jaksavat harvoin olla noin tarkkoja, vaan kaikki puhuvat pääekonomistin tapaan.

Julkisen sektorin kokoa ideologisista syistä vähättelemään pyrkivät tarttuvat tähän hanakasti. He tarjoavat tilalle julkisen sektorin arvonlisäyksen BKT-osuutta. Mutta se vasta onkin harhaanjohtava luku. Jos ette usko meitä, uskokaa vaikka Roger Wessmania.

Wessman muistutti myös hyvässä blogauksessaan (samoin Twitterissä), että asiasta on olemassa Julkisen sanan neuvoston päätöksiä. Iltalehti esimerkiksi oli saanut langettavan päätöksen kirjoitettuaan, että “Julkiset menot ovat nyt lähes 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ennen talouskriisiä osuus oli vielä alle 50 prosenttia.” JSN:n mielestä jutussa oli “olennainen asiavirhe”, joka Iltalehden olisi pitänyt korjata.

Virhe oli JSN:n mukaan seuraava:

Iltalehdessä kirjoitettiin, että julkiset menot ovat lähes 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Jos verrataan julkisia menoja ja bruttokansantuotetta, tarkastellaan kahden eri tunnusluvun välistä suhdetta, ei toisen osuutta toisesta. Julkisten menojen osuus bruttokansantuotteesta on noin 20 prosenttia.

Mitä asiavirheisiin tulee, niin JSN itse syyllistyy pahimman luokan asiavirheeseen. Luku 20 % viittaa julkisen sektorin tuottamaan arvonlisäykseen, jolla on vain etäisesti tekemistä julkisten menojen kanssa. Sen kutsuminen julkisiksi menoiksi on kamalan harhaanjohtavaa. Luku on myös täysin höperö mittari julkisen sektorin koolle. Mutta hienoillekin instituutioille sattuu lipsahduksia. Ei ruveta pohtimaan neuvoston kompetenssia tai motiiveja. Unohdetaan sen sijaan tuo olennainen asiavirhe ja pohditaan päätöksen sisältöä.

JSN siis väittää että jos asia A (tässä julkiset menot) ei ole aidosti asian B osa (tässä BKT:n) on olennainen asiavirhe sanoa että “A on xB:stä”.

Jokainen yllä esittämistämme itsestäänselvästi tosista väitteistä sisältää juuri tuollaisen muotoilun. Niissä on siis JSN:n tulkinnan mukaan samanlainen “olennainen” asiavirhe kuin Iltalehden jutussa. Image-lehden blogit kuuluvat JSN:n toimivaltaan. Kehotammekin lukijoita tekemään pikaisesti valituksen JSN:oon yllä Asiattomassa esitetyistä olennaisesti virheellisistä väitteistä. Meillä ei nimittäin ole aikomustakaan oikaista niitä vapaaehtoisesti!

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan JSN:n päätöstä.

****

J.K. Helsingin uutiset ja Turun Sanomat ovat saaneet samansisältöiset langettavat päätökset. JSN toteaa Helsingin Uutisia koskevasta valituksesta:

Kantelijan mukaan kolumnin lause ‘Julkiset menot ovat pian 60 prosenttia kansantuotteesta’ johtaa kansantalouden tilinpidon peruskäsitteitä tuntemattoman lukijan virheelliseen käsitykseen bruttokansantuotteen koostumuksesta. Kantelija huomauttaa, että bruttokansantuote, eli tuotannon arvoa kuvaava kansantuote ei koostu julkisista ja yksityisistä menoista vaan yksityisestä ja julkisesta arvonlisäyksestä.

Asiatonta koskevan valituksen sanamuodon voi kätevästi kopioida tuosta. Esimerkiksi:

Väitteeseen 1 kohdistuva valitus. Blogitekstissä käsitellään Suomen ja Ruotsin bruttokansantuotetta. Lause ”Suomen BKT on noin 50 % Ruotsin BKT:sta” johtaa kansantalouden tilinpidon ja historian peruskäsitteitä tuntemattoman lukijan virheelliseen käsitykseen Ruotsin talouden koostumuksesta. Suomen kansantuote ei ole ollut osa Ruotsin tuotannon arvoa kuvaavasta kansantuotteesta sitten vuoden 1809.

Väitteeseen 3 kohdistuva valitus. Blogitekstissä käsitellään toisen blogaajan ja hänen poikansa pituutta. Lause ”Pursiaisen pojan pituus on noin 60 % hänen omasta pituudestaan” johtaa fyysisen todellisuuden peruskäsitteitä tuntemattoman lukijan virheelliseen käsitykseen Pursiaisen koostumuksesta. Pursiainen ei koostu edes osittain jälkeläisistään.

Väitteeseen 6 kohdistuva valitus.Blogitekstissä käsitellään maapallon ja auringon tilavuutta. Lause “Maapallon tilavuus on noin 1 / 1 300 000 Auringon tilavuudesta” johtaa astronomian peruskäsitteitä tuntemattoman lukijan harhaan auringon koostumuksesta. Aurinko ei koostu maapallosta tai muista planeetoista.

Editoitu 9.2.2017 klo 17.15. Sana “toinen” poistettu sanan “maapallo” edestä. Asiattoman toimitus ei  halua väittää, että olisi olemassa toinen maapallo. Erityisesti kiistämme tunnetussa kirjassa esitetyn väitteen, että maapallon sisällä olisi toinen, paljon suurempi maapallo.

Kommentit (22)
  1. klaus kultti
    9.2.2017, 16:22

    308000 /209 000 000 000 on noin 0.0000016.

  2. Heikki Pursiainen
    9.2.2017, 16:27

    Eikö se siis ole 0.00016%? Onko jutussa lisää oleellisia virheitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *