Roskaa kuin rahaa
YLE teki äskettäin usean jutun sarjan kotitalousjätteen kierrättämisestä. Tavoilleen uskollisesti YLE:n jutut eivät kertoneet oikeastaan mitään mielenkiintoista käsiteltävästä asiasta. Ainoastaan sen, että kierrättäminen on tosi tosi tärkeää ja että nykyään on hirveästi erilaisia jäteastioita.
Toinen julkisen sektorin toimija Sitra menee hieman syvemmälle. Sen mukaan Suomen ja koko maailman talouskasvu voi ottaa melko suuren pyrähdyksen, jos me vain osattaisiin kierrättää. Kotisivuillaan Sitra puhuu ”resurssiviisaudesta” ja valistaa: “Toisen jäte on toiselle arvokas raaka-aine”. Pikaisen vilkaisun perusteella Sitran teksteissä riittäisi työsarkaa roskapuheen tutkijoille.
Sen sijaan taloustieteilijälle herää useita kysymyksiä. Jos kotitalousjätteet ovat arvokkaita raaka-aineita, miksi minun pitää nähdä lajittelun vaiva ja maksaa jätefirmalle jätteiden noutamisesta? Missä ovat jäteautot, jotka hakevat jätteet oveltani maksua vastaan? Siis niin, että jäteauton kuski maksaa minulle.
Jos jätteet ovat arvokkaita, ovelleni pitäisi tulla useampia jäteautoja eri firmoista, joille voisin huutokaupata jätteeni. Minun ei tietenkään tarvitsisi tuhlata aikaani lajitteluun, vaan jätefirmat tekisivät sen mielellään ja vieläpä paljon tehokkaammin kuin minä.
On melko helppoa päätellä, onko jokin asia arvokas raaka-aine vai hyödytöntä jätettä, josta pitäisi päästä eroon mahdollisimman pienin kustannuksin. Arvokkaista raaka-aineista ollaan valmiita maksamaan, mutta hyödyttämästä jätteestä ei maksa kukaan.
Mitä tapahtuu, jos laitan lehteen ilmoituksen, että minulta saa tulla noutamaan tuliterän taulutelkkarin? Entä jos ilmoitan, että minulta voi tulla hakemaan parikymmentä tyhjää maitotölkkiä?
On ilmiselvää, että kotitalousjätteet ovat nimensä mukaisesti jätettä. Yhtä selvää on, että järkevää kierrätystä tapahtuu koko ajan. Jos jonkin raaka-aineen kierrättäminen on halvempaa kuin uuden käyttäminen, yrityksillä ja kotitalouksilla on kannustimet kierrättää. Yhteiskunnan kannattaa kierrättää arvokkaita raaka-aineita, mutta ei jätettä. Raaka-aineiden kierrätys säästää resursseja, jätteiden kierrätys tuhlaa niitä.
Jätteitä ei kannata kierrättää! Hienoa että joku on tämän asian jaksanut kirjoittaa. Jätteet voisi kuitenkin olla aiheellista lajitella, vaikkei siitä kukaan maksaisikaan. -Jani
Pitäisikö YLE nykymuodossaan lakkauttaa? Tuosta kuulisin mielelläni vähemmän tarkemmin. Entä Sitra?
Mutta itse asiaan. Kotitalousjäte on ensisijaisesti jätettä ja toissijaisesti raaka-ainetta. Varmaan siksi jäte-firmalle pitää maksaa. Analyysin pitäisi mennä niin, että kysytään, laskeeko jätteen hyötykäyttö kotita-louksien jätehuollon kustannuksia tarpeeksi paljon. Oliko Sitralla tuohon jotakin?
Sitten lajittelu. Sen organisointiin on monia eri tapoja. Nykyinen ei välttämättä kovin huono. Kokonaan kaupallinen lajittelu olisi varmaankin kalliimpi ja tehottomampi. Oliko Sitralla tuohon jotakin? Suurin osa naapureistani tuntuu suorastaan rakastavan lajittelua. Ylitöpäisestä lajittelusta on jopa joskus aiheutunut lisäkustannuksia taloyhtiölle.