Tällaisia tilastoja tällä kertaa

Ruotsalaisilla vihasivustoilla ja sosiaalisessa mediassa levisi tällä viikolla juttu tilastopaja Numbeon tilaston pohjalta serbialaiselle nettisivulle tehdystä rikosindexistä, jonka mukaan Malmö on koko Euroopan toiseksi rikollisin kaupunki vain Napolin ollessa pahempi. Suomessa tähän ei googlaamisen perusteella yllättävää kyllä ole takerruttu Vauva-lehden keskustelupalstaa ja joitain some-jakoja lukuunottamatta ja hyvä niin, sillä tilasto on puhdasta potaskaa, vaikka Malmössä väkivaltaa ja rikoksia ihan liikaa on ollutkin. Asia alkoi totta kai kiinnostaa ruotsalaisia toimittajia ja Metro-lehden Viralgranskaren tutki asiaa tarkemmin. Osoittautui, että Numbeon tilastot perustuvat sen sivuilla käyneiden ja mielipiteensä ilmaisseiden arvioiden pohjalta laadittuihin laskelmiin. Malmön nosti listakakkoseksi 188 ihmisen näkemys Malmöstä erityisen rikollisena kaupunkina, eikä Numbeo luonnollisestikaan välitä siitä, kuinka kattava otos tuo on tai siitä kuinka monta kertaa yksi ihminen on äänestänyt.

Yksi ihminenkin voi nimittäin vaikuttaa ratkaisevasti tulokseen. Nykyisin Tukholmassa asuva entinen skoonelainen Linus Trulsson näki Viralgranskarenin jutun ja tutustui tilastoihin. Hän havaitsi, että Lund on saanut aivan liian vähän huomiota tilastossa ja päätti korjata asian. Hän ryhtyi urakoimaan arvioita ja sai kuin saikin nostettua Lundin aluksi koko maailman toiseksi rikollisimmaksi kaupungiksi vain Caracasin ollessa pahempi, mutta nyt Lund on jo kirinyt ykköseksi. Käsittääkseni Numbeolta ei vieläkään ole saatu kommentteja, mikä idea heidän tilastoissaan on.

Kuka nostaisi Suomesta jonkun pikkukaupungin rikosmaailman huipulle?

Rikostilastot

Kommentit (3)
  1. Onko oppilailla yhteiset liikuntatunnit?

    1. Liikuntatuntikysymys ei ehkä juuri tähän bloggaukseen liity, mutta ainakin omassa koulussani ja tyttöjeni koulussa on yhteiset liikuntatunnit. Yläasteikäisillä tytöillä taitaa tosin uinti ja luistelu olla erikseen eli heillä on muutamana päivänä vuodessa uinti- ja luistelupäivä, jossa esim. tytöt aamulla pari tuntia uimassa ja pojat luistelemassa ja sitten ruokatauko ja vaihto.

  2. Pirjo Salmela
    18.1.2017, 22:47

    Kirjoittamasi juttu “tilastoista” osoittaa loistavasti medialukutaidon ja lähdekritiikin tärkeyden. Nuo kaksi yhdessä vastuukysymysten kanssa tuntuvat unohtuvan liian usein (Lue: niistä ei välitetä tai niitä ei yksinkertaisesti ymmärretä!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *