Nämä elokuvat palkitaan Oscareilla 2017 – katso, miten asiantuntijaraati äänesti!
Maanantaina aamuyöstä suomen aikaa jaetaan 89. Oscar-palkinnot. Eniten ehdokkuuksia on La La Landilla (14), Moonlightilla ja Arrivalilla (kahdeksan molemmilla). La La Landia on pitkään pidetty varmana voittajana liki jokaisessa edustamassaan kategoriassa (eikä syyttä – sitä voisi kutsua “täydelliseksi elokuvaksi”, kuten arviossani tein), mutta viime viikkoina kiihtyneet analyysit ovat tarjonneet myös vaihtoehtoisia skenaarioita.
Yksi herkullisimmista on se, jossa Yhdysvaltain elokuva-akatemia olisikin havahtunut Donald Trumpiin ja nostanut protestiäänillä Moonlightin illan juhlituimmaksi elokuvaksi. Poliittinen teko olisi ehkä epäreilu, koska elokuva ansaitsee kaikki mahdolliset tunnustukset taiteellisilla meriiteillään, mutta toisaalta palkintojen jako (ja ylipäätään asioiden listaaminen) on aina poliittista.
Jos Moonlight lopulta palkitaan siksi että sen tekijä on ei-valkoinen ja aihe vähemmistökeskeinen, ei kenelläkään pitäisi olla mutistavaa. Perusteet olisivat hyvät ja oikeat. Nähdäkseni Yhdysvaltain elokuva-akatemian tärkein tehtävä on edistää elokuva-alan monimuotoisuutta ja -puolisuutta. Kuten se on tehnyt kutsumalla jäsenistöönsä paljon naisia ja ei-valkoisia, ja nostamalla tänä vuonna esiin kosolti ei-valkoisia elokuvantekijöitä Denzel Washingtonista (Fences) Octavia Spenceriin (Hidden Figures: varjoon jääneet).
Tähän liittyen on syytä kysyä, missä ovat jälleen naistekijät? Jos näyttelijäkategoriat unohdetaan, ehdokkaista vaivaiset 19 prosenttia ovat naisia. 89 Oscar-gaalassa on nähty ehdolla neljä (!!!) naisohjaajaa. Äänestykseen osallistunut Anna Möttölä tiivistää hyvin:
“Kahden #OscarsSoWhite-vuoden (ja toki suurimman osan Oscar-historiaa) jälkeen Akatemian jäsenistön monipuolistaminen alkaa ilahduttavasti näkyä ehdokkaiden monikulttuurisuudessa. Toki syynä on myös se, että tällä kaudella ensi-iltaan ylipäänsä tuli monta vahvaa ei-valkoista tarinaa. Toivottavasti tämä ei jää yksittäiseksi kerraksi. Jos Washington, Spencer ja Ali voittavat kategoriansa, tehdään historiaa: ensimmäisen kerran Oscareiden 89-vuotisessa historiassa neljsätä näyttelijäpalkinnosta kolme menisi muille kuin valkoisille esiintyjille. Paljon tekemistä Hollywoodilla ja Akatemialla vähemmistöjen / muiden kuin valkoisten miesten tarinoiden edustamisessa vielä on – missä ovat taas kerran naisohjaajat? – mutta tämä on jo jotain.”
Perinteikkääseen (tämä on jo toinen kerta) Oscar-veikkausraatiini osallistui tänä vuonna 18 suomalaista elokuva-asiantuntijaa, jotka edustavat seuraavia medioita/tahoja: KAVI, HS, R&A, Yle, Voima, Episodi, Filmgoer, Keskipohjanmaa, Discshop, Film-O-Holic, Iltalehti, Image sekä erinäiset blogit.
Näin Oscar-gaalassa siis käy:
OSCAR-VOITTAJAT 2017
Parhaat visuaaliset tehosteet
Voittaja: Viidakkokirja (13 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Rogue One: A Star Wars Story (3 ääntä)
Paras leikkaus
Voittaja: La La Land (14 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Arrival (2 ääntä)
Paras puvustus
Voittaja: Jackie (11 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: La La Land (6 ääntä)
Paras maskeeraus ja hiukset
Voittaja: Star Trek Beyond (10 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Mies, joka rakasti järjestystä (5 ääntä)
Paras kuvaus
Voittaja: La La Land (14 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Muut saivat yksittäisiä ääniä. Ruotsalainen Linus Sandgren on aika varma voittaja.
“Parhaan elokuvauksen kategoriassa, kuten useimmissa muissakin kategorioissa tänä vuonna, tullaan näkemään kaava, jossa voittoa paljon enemmän ansaitseva elokuva (Arrival) tulee häviämään La La Landin tieltä. Arrivalin Bradford Young teki historiaan ehdokkuudellaan, olemalla ensimmäinen afroamerikkalainen ehdokkuuden saanut kuvaaja ja tietysti toivoisin hänen myös rikkovan ennätyksiä olemalla myös ensimmäinen voittaja.” – Cinema Lozenze
Paras lavastus
Voittaja: La La Land (12 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (4 ääntä)
Paras äänimiksaus
Voittaja: La La Land (12 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Arrival ja Hacksaw Ridge – aseeton sotilas (3 ääntä molemmat)
Paras äänileikkaus
Voittaja: Hacksaw Ridge – aseeton sotilas (7 ääntä) tai Arrival (6 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: La La Land (5 ääntä)
Paras laulu
Voittaja: City of Stars (La La Land) (15 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Muut ehdokkaat saivat hajaääniä.
Paras alkuperäismusiikki
Voittaja: La La Land (17 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Ei toivoa muilla. Yksi raatilaisistamme veikkasi rohkeasti Jackieta, johon musiikit tehnyt Mica Levi on kautta historian vasta neljäs parhaasta musiikista ehdolla ollut naissäveltäjä.
Paras lyhytdokumentti
Voittaja: Dan Krauss: Extremis tai Orlando von Einsiedel: The White Helmets (7 ääntä molemmille)
Mahdollinen yllättäjä: Daphne Matziaraki: 4.1 Miles (2 ääntä)
Tässä, ja kaikissa muissa lyhytkategorioissa useampi äänestäjä huomautti jälleen, että näitä on Suomessa nähty huonosti, jos yhtään. Vastaukset on siis annettu joko veikkaamalla tai ulkomaisia juttuja lukemalla.
Paras lyhytanimaatio
Voittaja: Alan Barillaro: Piper (14 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Robert Valley: Pear Cider and Cigarettes tai Theodore Ushev: Blind Vaysha (2 ääntä molemmille)
“Parhaan lyhytanimaation voittaja on suurella varmuudella ”Piper” ihan vain siksi, että Finding Dory ei saanut ehdokkuutta parhaasta animaatiosta (Piper siis on Doryn yhteydessä esitetty lyhytanimaatio), joten olisikohan Piperin voitto jonkinlainen kompensaatio? Myös muut ehdokkaat ovat kyllä mielenkiintoisia. En laskisi ollenkaan ulos Blind Vayshan voittoa. Sen ohjaaja Theodore Ushev on kokenut nimi animaattoreiden keskuudessa, mutta hänen töitänsä on pidetty liian abstrakteina tai avantgardistisina Akatemian makuun. Borrowed Time puolestaan kesti viisi vuotta tehdä ja se on ollut jonkinsortin intohimoprojekti päivätyönsä Pixarin animaatio-osastolla tekeville Andrew Coatsille ja Lou Hamou-Lhadjille. Patrick Osborne (Pearlin ohjaaja) voitti juuri muutama vuosi sitten, joten en laskisi rahojani hänen varaansa. Onkohan Pear Cider and Cigarettes liian tuntematon ja liian vähän nähty elokuva voittaakseen?” – Cinema Lozenze
Paras lyhytfiktio
Voittaja: Sélim Azzazi: Ennemis Intérieurs (9 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Aske Bang: Silent Nights tai Timo von Gunten: La Femme et le TGV (3 ääntä molemmille)
Paras dokumentti
Voittaja: Ezra Edelman: O.J.: Made in America (11 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Ava DuVernay: 13. lisäys (5 ääntä)
Paras vieraskielinen elokuva
Voittaja: Asghar Farhadi: The Salesman (9 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Maren Ade: Toni Erdmann (6 ääntä)
Moni on spekuloinut, että gaalasta ensin blokattu ja sitä sittemmin boikotoinut Farhadi palkittaisiin jo poliittisista syistä. En ole elokuvaa nähnyt, mutta voitto ei harmittaisi. Toni Erdmann on viime vuoden suurimpia elokuvia, mutta ei ehkä ihan Oscar-kauraa.
Paras animaatio
Voittaja: Byron Howard ja Rich Moore: Zootropolis – eläinten kaupunki (13 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Muut elokuvat saivat vain hajaääniä. Mikäs siinä – Zootropolis oli listallani viime vuoden 6. paras elokuva.
Paras sovitettu käsikirjoitus
Voittaja: Barry Jenkins (perustuu Tarell Alvin McCraneyn näytelmään): Moonlight (17 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Lion sai yhden äänen. Tämä kategoria on selvä.
Paras alkuperäinen käsikirjoitus
Voittaja: Kenneth Lonergan: Manchester by the Sea (14 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Damien Chazelle: La La Land (4 ääntä)
Paras miessivuosa
Voittaja: Mahershala Ali (Moonlight) (17 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Dev Patel (Lion) sai yhden äänen. Odotamme Alin voittopuhetta innolla.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Cxbzxs2hMbY]
Paras naissivuosa
Voittaja: Viola Davis (Fences) (14 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Michelle Williams (Manchester by the Sea) (3 ääntä)
Paras miespääosa
Voittaja: Casey Affleck (Manchester by the Sea) (11 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Denzel Washington (Fences) (6 ääntä)
“Casey Affleck on vienyt melkein kaikki ennakkopalkinnot pääosastaan draamassa Manchester by the Sea, mutta viime metreillä Denzel Washington on alkanut kuroa rinnalle ja ehkäpä ohi kankaan täyttävästä roolistaan ohjaamassaan näytelmäsovituksessa Fences. Washington on kaksinkertainen Oscar-voittaja, kunnioitettu ja pidetty ammattilainen, joka sai juuri ensimmäisen Screen Actors Guild Awardinsa, kun taas Affleckin selässä taas painavat muutaman vuoden takaiset syytteet seksuaalisesta ahdistelusta. Pitäisipä tällaisella olla väliä tai ei, sillä todennäköisesti on. Tasavahvassa miespääosakisassa veikkaankin, että Washington kirii ohi. Plus, rakastan häntä.” – Anna Möttölä
Paras naispääosa
Voittaja: Emma Stone (La La Land) (14 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Natalie Portman (Jackie) tai Isabelle Huppert (Elle) (2 ääntä molemmille). Mutta ei nyt sentään oikeasti.
Paras ohjaus
Voittaja: Damien Chazelle (La La Land) (12 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Barry Jenkins (Moonlight) (5 ääntä)
Paras elokuva
Voittaja: La La Land (13 ääntä)
Mahdollinen yllättäjä: Moonlight (4 ääntä)
“Viime vuotisen OscarsSoWhite-kohun jälkeen akatemia joutuu tasapainottelemaan valintojensa kanssa. Meneekö lopulta parhaan elokuvan pysti Moonlightille vai sielultaan vitivalkoiselle La La Landille? Veikkaan, että peliliike on tehty, vaikka La La Land tuleekin olemaan illan selvä pystimagneetti.” – Sampo Bergman
Tuo 19% taitaa olla suunnilleen sama lukema, mikä Ameriikan leffantekijöissä on naisia ohjaajissa/tuottajissa/kirjoittajissa/kuvaajissa. Eli siinä mielessä ei mikään skandaali, vaikka tuo 4 ehdokasta 89 on aika WTF (kai ne on eri 4 eri naista?). Eipä niitä naisohjaajiakaan paljon ole, 5% kai? Jos itse listaisin joka vuosi 10-25 vuoden parasta leffaa, niin en kyllä takaisin että siinä olisi edes se 5% naisohjaajia, hyi minä.