Punakonetta viritetään

Maaninen mafioso. Venäjän presidenttiä nimitetään monin tavoin rumasti. Hän on tehnyt selväksi, ettei sen enempää hänelle itselleen kuin Venäjälle isotella. Sodasta ja rauhasta päättää sama mies.

Venäjä on eurooppalainen.
Venäjä on eurooppalainen.

Pelkoa on turha lietsoa, mutta maanosamme kehitystä pohtivien joukossa vaikuttaa olevan enemmän itseään realisteiksi kutsuvia pessimistejä kuin valoisaa tulevaisuutta toivovia optimisteja.

Kun Kremlin porteille murhattu Boris Nemtsov kertoi ilmeisen – Venäjän öljymiljardeja hoitavat Putinin valitsemat miehet, Nemtsov ja Venäjän entinen varaenergiaministeri Vladimir Milov saivat vastata oikeudessa kirjoituksestaan. Heidät tuomittiin sakkoihin. Koneisto puolusti Suomen kansalaista Gennadi Timtšenkoa, joka on sittemmin valittanut, ettei pääse pakotteiden vuoksi matkustamaan talolleen Ranskaan.

Krimin valtaamisen vuoksi asetettuja pakotteita ei vielä pureta. Ei ennen tammikuuta 2016.

Putinin Venäjällä on oma näkemyksensä vallan ja kansakunnan oikeuksista. Voi vain toivoa, että ydinasenapin painaminen on kaukana helppoudesta, jolla aseesta puhutaan.

Ukrainan-sotaa Putin ei aio lopettaa, eikä hän ylipäätään keskustele sodan seurauksista vaan sen oikeutuksesta. Separatistit on otettava vakavissaan. Ukrainan päätäntävaltaa omissa turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissa on kavennettava. Syy on pysynyt vuosisatoja samana. Venäjä on joutunut vihollisen saartamaksi.

Venäjällä tiedetään, ettei Euroopassa ole koskaan ollut yhtenäistä politiikkaa.

Toki nyt ollaan melko lähellä. Brysselissä muistetaan kuka on vastustanut yhtenäistä linjaa ja miksi. Yhdysvallat on Euroopan realistinen käytännön kumppani.

Ukrainan kysymyksen ratkaisu

Realistisen näkemyksen mukaan lännen idealistinen idänpolitiikka on umpikujassa. Tämä perusasia on selvä poliitikoille ja diplomaateille.

Suomelle Venäjän tie tulee kalliiksi. Vain harva puhuu asiasta ääneen. Ymmärtämiselläkin on hintansa. Nyt tulkitaan heikkojakin signaaleja yhtenäisyyden vuoksi.

Venäjä sen sijaan vaikuttaa etenevän johdonmukaisesti. Heidän on vältettävä totaalinen tappio, jonka Ukrainan menettäminen toisi. Venäjällä Ukrainasta ollaan valmiita maksamaan vieläkin korkeampi hinta.

Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa Ukrainan lisäksi Venäjän koordinoimaan yhteiskuntaterrorismiin Baltiassa ja siinä kärsijänä on koko EU. Baltiassa ristiriidat venäjänkielisen väestön kanssa ovat ilmeisiä. Mutta kysymys ei ole vain kielestä. Vaikutusvallan ulottaminen toiseen maahan on paljon monimutkaisempi kysymys.

Pessimisti pohtii, että neuvottelujen kariuduttua meidän järjestelmämme ulkopoliittisia suhteita määritteleekin Nato eivätkä EU:n omat elimet. Suomalaisten pitäisi valita puolensa, mutta pelko väärään etupiiriin kuulumisesta jakaa mielipiteet.

Venäjä kiersi ruuvia jälleen pykälän

Suomen presidentin Sauli Niinistön Moskovan-vierailulla esille nousi ohje: Suomen paras turvallisuustakuu on se, että Suomi pysyy neutraalina. Sotilasliitoista ei ollut puhetta, mutta asiayhteydestä on tulkittu Putinin puhuneen Nato-jäsenyydestä pidättäytymisestä, liittoutumattomuudesta. Venäjä ei jäsenyyttämme hyväksy.

Käytännössä ruuvi on jo jengoiltaan. Suomen Nato-jäsenyydestä ei kannata keskustella. Me emme enää Putinin aikana kykene itsenäiseen päätökseen. Se on mahdotonta.

Suomalaisvenäläiset keskustelut venähtivät pitkäksi. Mutta johtuiko presidenttimme väsynyt katse tiedotustilaisuudessa vain Putinin esittämistä numerosulkeisista? Suomen ja Venäjän kauppatasapainosta puhuttiin kuin vanhoina aikoina. Vanhoja aikoja kaivattiinkin, mutta vain niitä vuosia, jolloin maitotaloustuotteittemme vienti Venäjälle kasvoi 11 prosenttia vuodessa. Putinin tapa aloittaa numeroilla kertoo sen, ettei hän ole valmis keskustelemaan vaan sanelee mieluummin.

Jääkiekkoterminologiaa

Neuvotteluista suljettujen ovien takana tiedämme sen, minkä oven raosta saamme selville. Venäjän rooli maailmassa nähdään Moskovassa toisin kuin muualla. Se on selvää. Suoraan kysymykseenkään ei välttämättä tarvitse vastata.

Ilta-Sanomien Arja Paananen kysyi puolestamme siitä, miksi Venäjä ei lopeta sotaa. Putin sanoi palauttavansa kiekon ja esitti vastakysymyksenään, että  miksi EU ja Yhdysvallat eivät käytä kaikkea arvovaltaa sen eteen, että Ukraina toteuttaisi kaikki Minskin sopimuksessa mainitut asiat.

-Jokainen sopimuksen kohta on ratkaistava sovinnossa Donetskin ja Luganskin alueen kanssa. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Toivottavasti tämän päivän kokous auttaa sopimuksen toteuttamisessa, Putin painotti.

Niinistö ennakoi Putinin vastauksia

Niinistö oli varmasti myös tietoinen Putinin aiemmin päivällä pitämästä puheesta. Osallistuessaan Venäjän puolustusministeriön uuden näyttelyalueen asevoimien supermarketin avajaisiin Putin ilmoitti asevarustelun kiihtymisestä.

Presidentti Niinistön aloitus neuvottelujen lopuksi järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Putinin residenssissä Novo-Ogarjovossa oli lohduton: “Rauhan tila ei vallitse Euroopassa”.

Uutistoimistojen mukaan Venäjä lisää tänä vuonna arsenaaliinsa 40 uutta mannertenvälistä ballistista ohjusta. Kysymys kiertyy siihen, onko Venäjä valmis käyttämään ydinasettaan. Heitäkin on, joiden mukaan kyse ei ole enää bluffaamisesta, uhkailusta tai lännen koettelusta.

Kysymys on selviytymisestä

Kremlissä istuvat miehet, jotka ovat valmiita toistamaan Neuvostoliiton tien, kirjoittaa tutkija Lilia Shevtsova ja kehottaa naapureita olemaan valppaana.

”Vielä vähän aikaa sitten moni toivoi, että luisuminen jyrkänteen reunalle voitaisiin pysäyttää. Näyttää kuitenkin siltä, että tilanne on peruuttamaton ja siihen sisältyy riittämättömyyden tunnetta ja lähinnä epätoivoa. Venäjä on muuttumassa nykyään sotilasleiriksi kaikkine ihanuuksineen. Samoin sotilasleiriksi muuttuvat ympäröivät alueet. Naapurit – valmistautukaa! Kremliin on päätynyt henkilöitä, jotka yrittävät selviytyä toistamalla SNTL:n viitoittamaa tietä. Uhkailemalla se tie on kuitenkin paljon dramaattisempi…”

Keskustelun käyminen Venäjän kanssa on tärkeää kaikilla tasoilla. On selvää, että suomalaisten on vastakin pidettävä auki suora yhteys Putiniin. Mutta EU:n selän takana ei kannata häärätä. Eipä silti, ei meidän tarvitse siitä näköjään huolta kantaakaan. Salaisuuksien sijaan pitää osata erottaa välttämätön. Politiikkamme voi nojata vain avoimuuteen.

Kommentit (2)
  1. jarmokoponen
    23.6.2015, 09:34

    Kannattaa myös lukea Yrjö Raution kirjoitus Avusta. Venäjällä presidenttiä ei valitse kansa vaan eliitti keskuudestaan. https://luettavaa.a-lehdet.fi/lue/apu/25-2015/vladimir-putin/24-25

  2. Tauno O. Mehtälä
    23.6.2015, 19:51

    Ukrainassa presidentin taisi valita viimeksi Victoria Nuland.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.