Näin Venäjä rankaisi Eurooppaa
Ruuan tuhoaminen on syntiä. Venäjällä on poltettu valtavia määriä ruokaa. Tarkoitusta voi vain arvailla, jos kyse ei ole yksinkertaisesti: raha. Salakuljetus on jopa sotien aiheuttaja. Ruuan kuljetuksissa liikkuu iso raha.
Salakuljetetun ruuan hävittäminen Venäjällä tuntuu varmasti turhauttavalta. Venäjän viranomaisilla ei ole mitään mahdollisuuksia pitää joka päivä yllä valmiutta erityisoperaatioihin. Yksiselitteisesti – EI. Laiton elintarviketuonti EU:n alueelta jatkuu, kirjoittaa The New Times.
Venäjän vastaisku ei johtanut EU:n maatalouden merkittäviin mullistuksiin, mutta loi edellytykset monen viejän strategiseen laajentumiseen Aasian markkinoille sekä uusia korruptiovirtoja Venäjälle ja sen EU:n ulkopuolisiin naapurimaihin. Venäjällä on jouduttu ottamaan huomioon viennin kasvu Euraasian liittoon kuuluviin maihin Valko-Venäjälle ja Kazakstaniin.
Ruuan hävittämisen vaikutus näkyy ennen muuta siinä, että laittomin keinoin hankitut tulot jaetaan uudelleen. Lasku järjestelyistä on maltillisesti arvioituna 140 miljoonaa euroa. Siitä kenelle rahat menevät, The New Times aikoo kertoa seuraavissa artikkeleissaan.
Eurooppalaisten juustojen tuhoamiseksi hankittujen siirrettävien polttolaitosten osto osui kutakuinkin tuontikiellon vuosipäivään ja nyt voidaan jo tehdä johtopäätöksiä sen tuloksista.
Valtataistelu
Tutkija Tatjana Stanovaja on realisti. Hänen mielestään ruuan markkinoille pääsyn estämiseen ei tarvitse etsiä mitään erityisiä syitä. Kyse on ihan siitä, miltä näyttääkin. Maan poliittinen johto, joka asetti tuontikiellon näyttää typeryksiltä, koska vuoden ajan voimassa olleet rajoitukset eivät ole toimineet toivotulla tavalla.
Kremliä lähellä oleva poliitikko Sergei Markov sanoo, että Venäjällä ruuan tuhoamisessa on nyt kyse sekä poliittisesta että yhteiskunnallisesta päätöksestä, jolla on oma logiikkansa. Putin on puun ja kuoren välissä. Venäjällä toimii niin sanottu kuudes kolonna. (“Kuudes kolonna “ei koostu Putinin vihollisista vaan hänen tukijoistaan.) Markovin mielestä vallanpitäjien olisi lähetettävä pakotteiden alaiset elintarvikkeet humanitaarisena apuna Donbassin alueelle Itä-Ukrainaan.
”Elintarvikkeet ovat peräisin maista, jotka tukevat Donbassin alueella kansanmurhaa toteuttavaa junttaa. Niinpä kaikki ne elintarvikkeet on lähetettävä rangaistukseksi Donbassin alueelle.”
Markov tekee päätelmänsä sen pohjalta, että Venäjällä tunteet ovat pinnassa, koska kaikilla on sukulaisia, jotka ovat nähneet nälkää. Ruuan tuhoaminen on monen mielestä myös heidän työpanoksensa hävittämistä. Puhumattakaan nälkäisistä, joiden on vaikea ymmärtää hävitysvimman järkevyyttä. Kansalaisten pitäisi pystyä luottamaan vallanpitäjien järkeviin päätöksiin. Ruokaa polttamalla valtiovalta rikkoo kansan kanssa tehtyä sopimusta vastaan.
Niinpä. Ei ruuan polttaminen Venäjällä ole järjetöntä, vaan voimattomuuden aiheuttamaa epätoivoa.
Vastaisku
Venäjällä sanotaan, että nyt on kyse televisiosta vastaan jääkaappi. Venäläiset koettavat selittää, että ruokaa tuhotaan muuallakin. Tästä on uutta tietoakin, mutta syyt ovat kuitenkin aivan toiset kuin Venäjällä.
Venäjän viranomaisten retoriikassa kuuluu kahdenlaisia ajatuksia tuonnista niistä maista, jotka ovat ottaneet käyttöön pakotteita Venäjää vastaan: toisaalta kyseessä on ”vastaisku” ”kumppanien” talouksille ja toisaalta kotimaisen maataloustuotannon edistäminen ja maataloustuotteiden tuonnin supistaminen.
On selvää että Venäjällä maatalouslobby huutaa, että kyseessä on salakuljetus ja samaan aikaan tulli antaa luvan Turkin kautta tulevalle lohelle ja Valko-Venäjän läpi kulkevalle parmesaanille.
Venäjällä on tietysti muistuteltu, että Euroopassa on hyristy tyytyväisyyttä juustojen hintojen laskiessa. Logiikka on kuitenkin ontuva. Jokainen suomalainenkin voi sen todistaa, vaikka Putin-juustoa meillä syötiinkin kun Valion Oltermannit jäivät viemättä.
Eurooppa on kasvattanut vientiään Aasiaan. Sen kertovat tilastot. Monen Euroopan maan viennin supistuminen on aiheuttanut ongelmia niiden maataloustuottajille. Novaja Gazeta kertoo, että Venäjä oli yksi kolmesta päävientimaasta saksalaisille hedelmille, juureksille, lihalle ja juustoille.
Mustavalkoista
Venäjänkielisessä verkkokeskustelussa väännetään ankarasti peistä, koska enää ei oikein tahdo erottaa kuka on hyvä ja kuka paha. Teot kumoavat toisensa.
Keskusteluissa muistutetaan, että tuhotut elintarvikkeet eivät koskaan olisi ajautuneet Venäjälle, jos kyse ei olisi salakuljetuksesta.
Ihmiset ihmettelevät sitäkin, miksi ruokaa ei anneta lastenkodeille tai kuten Markov sanoi, viedä Itä-Ukrainaan. Yksi päätelmä on se, että Venäjällä ruokaa tuhotaan, koska valtiovalta on voimaton tullinsa edesottamusten edessä.
-Haluttaisi tehdä rahaa, mutta se ei olekaan mahdollista, todetaan yhdessä some-kommentissa. Yksi teoriahan on se, että korruptoituneessa maassa kyse on tullin ja valtion joutumisesta nokkelien liikemiesten huijaamaksi. Rahaa ei tullut normaaleja teitä virkamieskunnan käyttöön.
Lopuksi kertaukseksi se, että Venäjän vastapakotteet on asetettu siksi, että EU on asettanut Venäjälle pakotteita Krimin miehityksen vuoksi.
Kauppasodat on alku todellisille sodille.