Kaksi Sergeitä – molemmat ulkovaltojen agentteja
Venäjäläisiä nöyryytetään. Mikä tahansa ulkomailta tuleva tuki voi aiheuttaa Venäjällä vastaanottajalle ongelman.
Esimerkiksi vaaleja tarkkaileva Golos-järjestö nimettiin “ulkovaltojen agentiksi” sen saatua hieman reilut kaksi euroa tukea Armeniasta.
Lyhyesti sanottuna: Venäjän valtaapitävät kaventavat demokratiaa autoritaarisen kehityksen varmistamiseksi. Laki ulkovaltojen agenteista on seurausta vallan keskittämisestä.
Ihmisten kurittaminen voi johtua mistä tahansa syystä. Ikävintä on henkilökohtainen kovistelu.
Toimitus voidaan sulkea ja sen työntekijät hakeutua muualle töihin, mutta henkilökohtaisesti listoille joutuneilla on vaikeampaa.
Eivätkä suojassa ole edes ulkomaalaiset.
Tästä on esimerkkinä uutissivusto Meduza. Sivuston toimittajat asuvat Venäjällä, mutta sen pääkonttori ja omistus on Latviassa
Ulkovaltojen agenteiksi voidaan tuomita myös sen perusteella, että kommentoi jotain agenttimääritelmän saaneiden sosiaalisen median postauksia.
Kafkan kirjoittaman Oikeusjutun malliin
Venäjän oikeusministeriö laajentaa lähes joka perjantai listaa, johon kirjataan niin sanottuja agentteja.
Hyväntekeväisyysjärjestöt, ihmisoikeuksien vaalijat ja toimitukset ovat toistaiseksi turhaan vaatineet muutoksia päätöksiin, jotka aiheuttavat monenlaisia vaikeuksia.
“Pannaan ihmiset kutsumaan itseään typeryksiksi (ulkovaltojen agenteiksi)”; “Ihmiset pelkäävät antaa haastatteluja.”, “Virkamiehet ovat lopettaneet haastatteluihin osallistumisen.”
Laki agenteista on kiertoilmaus – eufemismi
Myönnytyksiä “ulkovaltojen agentteja” määrittelevään lakiin ei odoteta: kun on kerran agentiksi (ja kansanviholliseksi) julistettu, on asemansa vanki.
Muutosta ei tuo sekään, että lopettaisi työnsä, jonka vuoksi on saanut kantaakseen “ulkovaltojen agentin” leiman.
–Jos toimittaja vaihtaa ammattiaan, ja ryhtyy maanviljelijäksi, on hän silti edelleen agentti, sanoi petroskolainen tutkija Oleg Reut Barents Press -seminaarissa lokakuussa.
Reut arvioi, että valittaminen on turhaa.
Kyse on linjauksesta, jolla turvataan nykyjohdon asema. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta voidaan saada päätös Venäjän menettelyn oikeudellisuudesta 6–7 vuoden kuluttua.
– Eikä Venäjä kunnioita muiden lakeja, sanoo petroskoilainen juristi Elena Paltseva.
Kreml tietää sen.
– Tavallinen kansalainen ajattelee, että USA haluaa horjuttaa maata, Reut arvioi kertoessaan siitä, mitä seurauksia Venäjän “ulkovaltojen agenteista” annetuista asetuksista on kansalaisille.
Venäjän uudet “kansan viholliset” nousivat esiin Barents Press International -yhteisön vuoden 2021 tapaamisessa.
“Miten voisimme auttaa? Barents Pressin Ruotsin osaston kysymys oli yhtä vilpitön kuin kysyjä.”
Vastaus oli sarkastinen. Yhä synkkenevään toimittajien tilanteeseen annettava konkreettinen apu voisi olla kutsu lomalle – viikoksi tai kuukaudeksi.
Facebookin päivityksessään Svoboda-sivuston toimittaja Sergei Khazov-Cassia puki hänen ja suomalaisia kollegoitaan auttaneen vapaan toimittajan, Sergei Markelovin toiveen muotoon:
Kerroimme ulkomaisille kollegoillemme Barents Press Internationalissa venäläisen autoritaarisuuden muodoista. He kysyivät, miten voisivat auttaa? Me vastasimme: lopettakaa Michelinin-tähtien jakaminen ja myöntäkää Norjan passit kaikille!
Ranskalaisen rengasvalmistajan myöntämät ravintoloiden tähtiluokitukset saapuivat viikko sitten Venäjälle. Yhdeksän ravintolaa sai tähden. Siksi viittaus (josta myös blogissani viime viikolla).
**
Autoritaarinen hallinto perustuu pelkoon ja valheisiin. Totuus voisi olla pelkoa hälventävää.
Autoritaarisen vallankäytön tasapaino vaatii toimia, joista laki “ulkovaltojen agenteista” on yksi. Se on selkeä ohjenuora päättäjille.
Yksinkertainen johtopäätös on se, että “ulkovaltojen agentit” halutaan eristää muista ja tuhota. Mitään muuta tarkoitusta järjestelmällä ei ole.
Khazov-Cassia on toimituksensa viimeisiä Venäjällä. Svobodan toimituskunta on vedetty Ukrainaan ja Tšekkiin, ja se on jättänyt maksamatta miljooniin dollareihin kohoavat sakot.
Venäjän itsevaltias toistaa propagandaa: Valdai-tapaamisessa Vladimir Putin esitti, että ulkomaisia agentteja nimetään samoin kuin tehdään Yhdysvalloissa. Hän kuitenkin jättää kertomatta, että Yhdysvalloissa laki velvoittaa ulkomaisia lobbaustoimistoja ilmoittamaan taustansa eikä kyse ole omien kansalaisten tai tiedotusvälineiden leimaamisesta ja tarvittaessa sakottamisesta. Agenttilaki toimii rinnan niin sanottujen “epätoivottujen henkilöiden” julkisuudesta annettujen määräysten kanssa. (Oik. Fjodor Lukjanov)
Nyky-Venäjällä on jo lähes mahdotonta tietää etukäteen myöskään sitä, mikä sana voi johtaa siihen, että sen sanoja määritellään ääriainekseksi.
Toimittaja Markelov kertoo opettavansa yliopistolla, mutta päätyneensä kysymään oppilailta näiden motivaatiosta alaan, kerrottuaan omasta asemastaan. Vielä olisi mahdollista luopua. Aiemmin hänen tapanaan oli miettiä opiskelijoiden kanssa vaikka sitä, milloin puhutaan korruptiosta, ja onko vaikka tarjottu lounas eettis-moraalisesti kestävää.
Nykyisin Markelov on yksi niistä 88:sta venäjäläisestä, joiden pitää merkitä kaikki tekemisensä litanialla, joka määrittelee hänet “ulkovaltojen agentiksi”.
Barents Press -seminaarissa agenttilakia avanneet asiantuntijat muistuttivat, että säädökset ovat jo vuosikymmenen ikäisiä, mutta lakia ei pantu toimeen ensimmäisten vuosien aikana.
Aluksi tarkkailtiin sitä, miten julkisuudessa hyväksytään kurinpidolliset tiukennukset. Vuoden 2014 jälkeen ensimmäiset mahdolliset “petturit” leivottiin kansalaisjärjestöistä.
Myöhemmin listaan on lisätty monia sellaisia yhteisöjä, jotka työskentelevät erityisryhmien hyvinvoinnin eteen.
Ei siis ihme, että esimerkiksi sokeritautia sairastavien puolesta toimivat pyrkivät vetoamaan valtiovaltaan, ettei heidän tarvitsisi tunnustautua “ulkovaltioiden agentiksi”.
Myös toimittajat ovat vedonneet järkeen.
Median tila – yhteiskunnan kuumemittari
Lähes joka perjantai joku tiedotusväline tai yksittäiset henkilöt – toimittajat tai ihmisoikeuksien puolustajat saavat leiman “ulkovaltojen agentti”.
Pinnalta näyttää siltä, että Venäjällä halutaan estää suoraan valtiovaltaa uhkaava toiminta. Käytännössä agentti joutuu kertomaan selkeästi, että toimii jonkun toisen laskuun.
Uhkaavaa voi olla mikä vaan.
Keskeistä vaikuttaa nyt olevan se, että ihmisiä valmistellaan johonkin selkeämpään muutokseen.
Huonoimmat ennustukset toteutuvat joka päivä
Seminaarissa puhuneiden venäläisten mielestä tulevaisuuden suunnittelu on Venäjällä mahdotonta. Jatkuvien sortotoimien määrää ei tiedä edes valtiovalta.
Valtion media toitottaa, että koskaan ei ole eletty niin hyvin kuin nykyisen johdon aikana.
Suomessa voi olla vaikea ymmärtää sitä, millaisia myönnytyksiä ihmiset ovat valmiita tekemään oman asemansa turvaamiseksi.
**
Uusi raportti osoittaa Venäjän tukahduttavan lehdistönvapautta yhä rajummin
“Venäjällä ainakin viisi Kremlin toimiin kriittisesti suhtautuvaa uutissivustoa on joutunut lopettamaan toimintansa. Lisäksi yhä useammat mediat on mielivaltaisesti julistettu “ulkomaisiksi agenteiksi”, esimerkiksi tv-kanava Dožd ja uutissivusto Meduza sekä useat tutkivaa journalismia harjoittavat tiedotusvälineet. Media-ammattilaisia vastaan on hyökätty laajasti, muun muassa vangitun oppositiohahmon Aleksei Navalnyin puolesta järjestetyissä mielenosoituksissa.
BBC:n pitkäaikaisen Venäjän-kirjeenvaihtajan Sarah Rainsfordin karkoitus elokuussa osoittaa, että ulkomaisetkin toimittajat saavat toimia Venäjällä häiriöittä vain niin kauan kuin he eivät arvostele vallanpitäjiä liian jyrkästi.
Uusi julkaisu on marraskuussa 2019 ilmestyneen raportin Everything under control? Internet Censorship and Surveillance in Russia päivitys. Sen on koonnut RSF:n Saksan-osasto, ja se on saatavana verkossa englanniksi, venäjäksi ja saksaksi. Päivitys julkaistiin vajaat kolme viikkoa ennen Venäjän parlamenttivaaleja (vaalipäivä on 19.9.2021), ja se osoittaa miten laajasti valtiojohto Vladimir Putinin johdolla on rajoittanut lehdistön- ja ilmaisunvapautta viime kuukausina.”
**
Roman Badanin: Miksi meidän pitäisi tietää Putinin yksityiselämästä Opinion: Why we should care about Putin’s love life
“Proekt-julkaisun artikkeli saattoi haitata Putinia ja hänen perhettään, mutta sen vaikutus Proektin toimittajien elämään oli dramaattinen.
Pian tarinamme ilmestymisen jälkeen Proekt sijoitettiin “epätoivottujen” järjestöjen luetteloon, mikä käytännössä kielsi kaiken toimintamme Venäjällä, ja melkein kaikki toimittajamme (mukaan lukien minä) nimettiin “ulkomaalaisiksi agenteiksi”.
Viranomaiset aloittivat kunnianloukkaustutkinnan kolmea Proekt-toimittajaa (mukaan lukien minä) vastaan. Mikä tahansa syytteistä voi johtaa vankilaan – siksi kirjoitan tämän artikkelin Stanfordin yliopistossa, johon olen asettunut asumaan sen jälkeen, kun minun oli pakko lähteä kotimaastani.
Jotta olisi ymmärrettävää, miksi nämä asiat ansaitsevat julkisen huomion, on otettava huomioon covid-19-pandemia. Juuri nyt tartuntojen lisääntyessä venäläisten kuolonuhrien määrä on saavuttamassa uusia huippuja.
Silti kleptokraattimme jatkavat Kremlin tuella ja rohkaisemina rikastumistaan, vaikka tavalliset ihmiset kuolevat alirahoitetuissa valtion sairaaloissa.”
**
Milloin Venäjä sulkee Internetin – Когда в России отключат интернет