Rohkea rokkari

Venäjällä tehdään sotapolitiikkaa. Indielaulaja Zemfira on nyt osa viidettä kolonnaa, petturi. Panettelu alkoi tällä erää Ukrainan lipusta, joka joutui tai pääsi hetkeksi rokkarin käteen tämän konsertissa Tbilisissä.

Hyökkäyksiä Zemfiraa kohtaan voi pitää ohjattuna toimintana.
Hyökkäyksiä Zemfiraa kohtaan voi pitää ohjattuna toimintana.

Somessa laulajaa trollataan rumaksi ja turhaksi ihmiseksi. Kyseessä on yksi Venäjän suosituimmista artisteista, joka on myynyt yli 3 miljoonaa levyä. Ufasta kotoisin oleva Zemfira pitää tarkasti huolta suhteestaan julkisuuteen. ”Hän on sulkenut oman kotisivunsakin väliaikaisesti saatuaan tarpeekseen mediasta. Hän ei puhu yksityiselämästään”,  kirjoitti Annina Voutilainen vuonna 2012 Zemfiran Suomen konsertin aattona.

Taiteilijat saavat aina osansa, mutta kysymys on syvemmällä olevasta asiasta.

Nimittäin enää ei riitä se, että Venäjän Ukrainan vastainen propaganda vyöryy  kaikilla television kanavilla.

Venäjällä huolehditaan, että kaikki pääsevät tietoiseksi Venäjän geopoliittisista linjauksista.

Laulajalle ojennettiin Ukrainan lippu hänen esittäessään kappaletta ”Mielenkiintoista”. Hän heilautti kädessään lippua, kietoi sen mikrofoniin ja jatkoi laulamistaan.

Mediassa arvioidaan, että laulajattaren nimi koetetaan polkea lokaan ja saada hänen konserttinsa loppumaan Venäjän alueella.

Tapahtumien kulun voi blogisti Nikolai Podosokorskin mukaan ennustaa siitä, miten kohdeltiin rokkari Andrei Makarevitšia viime vuonna. Makarevitš osallistui ukrainalaisten evakkolasten konserttiin Ukrainassa.

Zemfira ei puhunut sanaakaan Ukrainasta, ei sodasta, ei Maidanista, Putinista tai Porošenkosta tai Novorossijasta. Konserttia ei pidetty Kiovassa vaan Tbilisissä.

Hän vain piti hetken lippua kädessään kuten videolta näkyy.

Sotatila mediassa

Voi tietysti ajatella, että georgialaiset ovat kivenä saappaassa vuoden 2008 lyhyen sodan jälkeen. Ehkä heitä voi joku pitää edelleen vihollisena. Kuten piti jo vuosia ennen ukrainalaisia.

Järkeenkäypää onkin pitää somehysteriaa osana käynnissä olevaa informaatiosotaa. Makarevitš kertoi oman ajojahtinsa alkaneen presidentin lähipiiristä, Zemfiran panettelua vauhditti Venäjän parlamentin alahuoneen duuman ulkoasiainvaliokunnan puhemies Aleksei Puškov Twitterissään.

Puškov pyysi seuraajiaan arvioimaan Zemfiran tekoa ja Zemfiran kanssa eri mieltä olevia tweettaamaan edelleen ja samaa mieltä olevia panemaan tweetin suosikkeihin.

Puškov osallisti seuraajansa keskustelemaan Zemfiran oikeudesta heiluttaa Ukrainan lippua Georgiassa.
Puškov osallisti seuraajansa keskustelemaan Zemfiran oikeudesta heiluttaa Ukrainan lippua Georgiassa.

Алексей Пушков ‏@Alexey_Pushkov

Keskustelu verkossa jatkuu ja ikäänkuin ei säpinää ja disinformaatiota olisi ollut tarpeeksi, georgialaisen festivaalijärjestäjän sivut hakkeroitiin, jotta niille voitiin panna feikkiuutinen Makarevitšin kuolemasta.

Makarevits kommentoi tuoreinta kohua lakonisesti: ”Eikö teitä kyllästytä lukea paskaa? Tehkää asiallisia töitä. Paskakärpäsiäkö olette?”.

Infosota on todellista

Tällaiset episodit voisi ohittaa olankohautuksella, mutta niissä nähdään jo paljon syvempiä vaikutuksia.

Moskovski Komsomoletsissa Artur Gasparjan kirjoittaa vaikuttavan siltä, että todellisten ”viidennen kolonnan kansallispettureiden” määrä on kasvanut.

”Vihdoinkin! Onkin jo kyllästytty Andrei Makarevitšin ja Diana Arbeninan ylpeään ainutlaatuisuuteen. Hehän ovat viime aikoina symboloineet sitä ´epäluotettavinta ja mädännäisintä´ kansanosaa yleisesti ja intelligentsijaa erityisesti, joka on rohjennut ´langettaa tuomionsa´ nykyisistä geopoliittisista naarmuista virallisia propagandakliseitä vastaan.”

Kirjoittaja muistuttaa kuinka monet ovat juopuneet isänmaallisesta jätteestä. Boris Grebentštšikov sai kuraa päällensä puuttuessaan kriittisin äänenpainoin Venäjän ortodoksikirkon toimijoiden militaristisiin vetoomuksiin. Muutama vuosi sitten verkossa solvattiin Juri Shevštšukia tämän tukiessa protestoivia venäläisiä.

Ukraina-politiikan arvostelijat ottavat riskin

Yhden Venäjän vaikutusvaltaisimman ulkopolitiikan linjanvetäjän lausunnot ovat tuttuja. Puškovia on kuultu niin silloin kun Euroopan neuvosto jäädytti Venäjän osallistumisen istuntoihinsa kuin nyt Helsingin Ety-kokouksen yhteydessä osan Venäjän delegaatiosta jäädessä ilman viisumia. Venäjän delegaatiossa oli ihmisiä, joiden maahantulo estettiin sen vuoksi, että nämä ovat Krimin miehityksen jälkeen asetetulla kieltolistalla.

Paitsi poliitikko, Puškov on mediajulkisuuden ammattilainen.

Työkalut ovat hänellä samat kuin muillakin. Infosodan operaatioita tarkastelevassa venäjänkielisessä artikkelissa pohditaan monelta kantilta psykologista vaikutusta ja tavoitteita.

Kirjailija Vladimir Sorokin on sitä mieltä, että venäläiset käyttävät kaaosta kuin apuvoimaa.

Valeri Solovjov näkee eron siinä, miten länsimaissa ja Venäjällä yritetään taistella vaihtoehtoista mielipidettä vastaan:

”Venäjällä pääpaino laitetaan siihen, että epähyväksyttäviä ja vaihtoehtoisia näkökantoja ei hyväksytä lainkaan. Lännessä ne ajetaan eräänlaiseen informaatioghettoon, marginaalilehdistöön ja -televisiokanaville. Syrjiminen on teknisesti vaativampaa kuin  kuristaminen, mutta sen sijaan se on paljon joustavampaa ja tehokkaampaa. Länsimaiden yleinen mielipide katsoo, että siellä on vapaa lehdistö, joka tukee yhteiskuntaa.”

-Ikävää, mutta nykyisin jokainen, joka uskaltaa erottua 89:n prosentin enemmistöstä ja yrittää madaltaa valtiollisen propagandan aggressiota, voi joutua vainon kohteeksi. Zemfira ei tätä pelännyt, Podosokorski tiivistää.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.