Panttivanki

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi valmistautui kuolemaan. Sellaista eivät osanneet Kremlin alkemistit odottaa.

Muutoksen vauhti kiihtyy. Venäjä vaikuttaa paikalta, joka on liian pieni sen presidentille ja opposition näkyvimmälle poliitikolle.

(Kuvakaappaus Gazeta Kronikan videosta Pro-Navalny protest in Moscow, Russia 31.1.2021)

Itsevaltias olisi voinut lähteä historian myönteisesti tuomitsemana hahmona vuosikymmen sitten. Tänä vuonna hänen maineensa vedettiin viemäriin. Sitä hän ei unohda ikinä.

Kunnioituksen hyperinflaatio

Sotku Mustameren rannalle rakennetun palatsin ympärillä on kamala. Miljardööri Arkadi Rotenberg väittää, että hänen tarkoituksenaan on tehdä huoneistohotelli.

Luonnonsuojelualueelle on saatu 15 vuodessa aikaan arkkitehtuurinen älyttömyys: jätkän unelma tsaarin elämästä.

Navalnyin työryhmä onnistui.

[ Jos kiinnostuitte. Linkki huoneistohotelleihin Gelendikissä ]

Korruptiotutkimukset jatkuvat

Samaan aikaan kun otteet kovenevat ja väkivalta lisääntyy, Venäjän johtajan kannatus vähenee.

Venäjällä kaikki on kaupan ja yhteiskunta voimaton, kun internetin pimeillä markkinoilla myydään vaikkapa matkustajaluetteloita, joiden perusteella on voitu varmistaa Kremlin hyväksymän myrkkyryhmän olemassaolo ja heidän tekemänsä murhat.

Tutkiva journalismi perustuu siihen, että vuodot virkakoneistosta varmistetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Työtä ei ole aikomustakaan lopettaa. Kuluvana vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta tutkimusten aloittamisesta, sanoo Navalnyin FBK-tutkimusryhmää vetävä Maria Pevtših Dožd-kanavalla.

[Kerrotaan, että se on meidän palatsimme. Ankoille!]

Putinin palatsi -videolle odotettiin katsojia saman verran kuin presidentti Dmitri Medvedevistä kertovalle elokuvalle ”On ne Dimon”.

Yli 100 miljoonaa latausta palatsille on ylittänyt kaikki odotukset.

Oppositiolla vain yksi tavoite

Keskustelu siitä, onko Navalnyi kansallismielinen tai rakentava, vai populisti tai ylipäätään sopiva presidentiksi, on akateeminen.

Itsevaltias ei ole luopumassa vallastaan vielä vuosiin.

Puhumattakaan miljoonista suoraan tiukan kurin vuoksi hyötyvistä. Valtaosa ihmisistä toivoo aina ennustettavuutta ja vakautta. Jopa omien oikeuksiensa menettämisen uhalla.

Heitä asuu muuallakin kuin Venäjällä.

Tutkivan journalismin ja Navalnyin korruptionvastaisen työn on tarkoitus herättää parlamentin jäsenten ja lainvalvontaviranomaisten huomio.

Venäjällä asemiinsa kohonneet eivät pyri esittämään totuuteen pyrkiviä selvityksiä, vaan heille riittää heidän suuhunsa helposti istuva väite länsitiedustelun ujuttautumisesta paljastuksia tekevien ryhmien joukkoon.

Venäjän johtaja suhtautuu ihmisiin kuin nämä olisivat tyhmiä. Tällainen käytös kääntyy itseään vastaan.

Kannatusvideo Pohjois-Korean tapaan E1.RU News  @e1news

Ihmisiä odotetaan jatkossakin kaduille – eri puolilla maata.

Vallanpitäjät pyrkivät pelottelemaan mahdollisimman monen jäämään kotiinsa. Varmistamaan, että kansalaiset eivät kuvittelisi olevansa isäntiä kotikaupungeissaan.

Pietarin eurooppalaisen yliopiston professorin Ivan Kurillan mukaan vastaava huolta näyttävistä mielenosoituksista ei ollut sitten 1990-luvun alun.

Navalnyi rikkoo harmonian. Koko maan kattavia mielenosoituksia ei ole ollut vuosikymmeniin.

Edellisten 20 vuoden aikana hallinto on saanut nauttia kansan tuesta eikä sen asemaa ole suoraan uhattu. Niin kuin nyt. Venäjän johto on selvinnyt talouskriisistä vuonna 2009 ja Krimin miehitystä seuranneesta ulkopolitiikan kriisistä vuosina 2014–15.

Sisäiset kriisit ovat olleet alueellisesti rajoittuneita: Vladivostokissa Kauko-Idässä kuohutti kesällä kuvernöörin erottaminen; Shiesissä Arkangelissa kaatopaikan perustaminen.

-Jopa vuosina 2011–12 mielenosoitukset osoittautuivat enemmän Moskovan historiaksi, Kurilla sanoo.

Valtio on järjestäytynyt sellaiseksi, etteivät kuvernöörit ole enää itsenäisiä hahmoja, siksi kukaan ei protestoi heitä vastaan.

Huomio koetetaan siirtää epäoleelliseen.

”Jos meillä ei ole normaalia parlamentin jäsentä, elimiä tai tuomioistuimia, se ei tarkoita, että meidän pitäisi vastustaa Navalnyn tutkimuksia.”

Navalnyin porukan ”kaduille” kutsujilla ei nykyään ole mitään tekemistä hänen politiikkansa kanssa,  arvioi Pietarin eurooppalaisen yliopiston tutkimusjohtaja Dmitri Travin.

Rosbaltin kolumnissaan Travin kirjoitti jo syyskuussa, että kuluva vuosi voi olla murroskohta: Aivopesun merkitys vähenee, ja suora uhkailu lisääntyy.”

Ihmiset lähtevät ulos, koska sen sijaan, että keskusteltaisiin avoimesti Venäjän suosituimman oppositiopoliitikon paljastamista lahjuksista, tämä henkilö “suljetaan” vankilaan.

Venäjä ei ole vielä jakautunut selkeisiin leireihin, joissa massat tukisivat varauksetta Navalnyia, mutta hänen kannatuksensa kasvaa.

Travin uskoo, että ainoa todellinen hetki, joka erottaa venäläiset  äänestäjät toisistaan tänä vuonna, on heidän suhtautumisensa Navalnyin joukon kehittämään älykkääseen äänestykseen.

”Syksyllä pidetään parlamenttivaalit, ja meidän on tehtävä päätös. Vaikka uskoisimme, että älykäs äänestäminen ei aiheuta käytännössä todellista Putinin tukijoiden jakautumista, se ei voi olla syy kieltää älykkäästi äänestämistä heiltä, jotka pitävät sitä tärkeänä.”

Älykäs äänestäminen tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka määrittelee Venäjän valtapuolueen ehdokkaalle todennäköisesti vahvimman vastustajan. Tämä saattaa edustaa mitä tahansa ryhmittymää – kommunisteista kansallismielisiin.

Kaikessa toimii käänteisyys

Opin 1990-luvulla, että eturyhmät hakevat sopivia kansanedustajia, jotka voivat jarruttaa lakien läpimenoa.

Nykyisin kansanedustajat toimivat kumileimasimena erilaisissa kansalaisten elämää rajoittavissa päätöksissä eikä maan parlamentin alahuoneessa, duumassa ole oppositiota, vaikka sellaiseksi nimitetään valtapuolueen apuna toimivia liittoutumia.

Venäjällä on pitkä perinne valtiovalheesta ja sen vuoksi salaliittoteoreetikot ovat valmiita väittämään, että Navalnyi on liittoutunut sellaisten ihmisten kanssa, jotka haluavat syrjäyttää maan nykyisen johtajan.

Heille, jotka eivät näe sitä, kuka voisi johtaa Venäjän oppositiota, on tärkeätä muistaa vain yksi nimi. Tai kaksi. Julia Navalnajan maine kasvaa miehensä rinnalla.

Venäjän presidentin vaihtumisesta on aikaista puhua.

”Nykyään Navalnyi on osa yhteistä taistelua vapauden puolesta riippumatta siitä, mitä ohjelmaa hän ehdottaa kaukaisissa presidentinvaaleissa, joita ei ehkä edes pidetä,” Travin kirjoittaa.

Periaatteessa Putinin uudelleen valinta on esillä vuonna 2024, mutta perustuslain muutosten jälkeen hän voi jatkaa elämänsä loppuun asti maan johtajana.

Ongelmat tuottaa Kreml

Venäjälle luotu järjestelmä ei ole ollut vastaavassa tilanteessa edellisten 20 vuoden aikana.

Liian yksinkertaisia selityksiä ei enää osteta.

Omassa kuplassaan elävä valtionjohtaja voi vielä uskoa, että mielenosoituksien liikkeelle paneva voima ovat ”tiktokkerit” tai Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut, mutta laajemmalle yleisölle on annettu jo liikaa kysyttävää.

Kukaan ei tiedä sitä, miten mielenosoitukset voitaisiin välttää. Järjestelmä on vastannut vahvistamalla kansalliskaartia.

Tammikuun viimeisellä viikolla valtiovalta kävi psykologiseen iskuun vähentääkseen mielenosoittajien määrää. Mielenosoituksessa käytettiin etälamauttimia. Jopa toimittajia vastaan.

Moskovassa yritettiin kovaa taktiikkaa kesällä 2019.

Väkivallasta on tullut arkea, mutta mielenosoittajat ovat silti jatkaneet. Tammikuun 23. päivän mielenosoituksista kävi ilmi, että mukana oli paljon ensikertalaisia.

Siksi vallanpitäjien päämääränä on juuria Navalnyin kannattajat koko maasta. Mielenosoittajat ottavat ison riskin.

Massiivisen tukahduttamisen käsikirja oli auki  myös Valko-Venäjällä viime kesän ja syksyn aikana. Valko-Venäjällä pidätettiin yksitellen heidät, jotka eivät taipuneet. He aikovat jatkaa myös Venäjällä.

Toisaalta Venäjä on toista maata. Siinä missä Aljaksandr Lukašenka takana on Venäjän Vladimir Putin, ei tämän takana ole enää ketään. Putin pitää Valko-Venäjän johtajan vallassa.

Kurilla muistuttaa, ettei Valko-Venäjän otteiden toistumista pidä odottaa Venäjällä yhtään sen enempää kuin Ukrainankaan – erilaiset yhteiskunnat tekevät kriisitilanteissakin omia ratkaisujaan.

”Teemme oman historiamme.”

Navalnyin haastattelu vuonna 2011 Kuvassa vasemmalla HS:n kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen

Vessaharja ja kumiankka

Tärkeintä Putinille on Navalnyin tukijoiden hiljentäminen.  Pilailu internetissä on yksi lopun alun merkki, vaikka tällaiselle karnevalismille on perinteitä.

”Medvedev teki paljon. Mutta hänestä tulee mieleen kumiankka”, sanoo Venäjältä karkottu oppositiota rahoittava Mihail Hodorkovski Eho Moskvyn haastattelussa.

”Ehkä Putin on siksi vihainen, että hän menetti asemansa vessaharjalle!”

Hodorkovski on yksi heistä, jotka maksoivat kalliisti yrittäessään toimia itsenäisesti ja valtapuolueen kilpailijoita tukien.

Vaikutusvaltaiset liikemiehet ajettiin 2000-luvun alussa vapaaehtoisesti häkkiin, mutta nämä saivat pitää valtaosan omaisuudestaan. Hodorkovski tuomittiin pariin kertaan leirille.

Silloin kun välit Putiniin olivat kunnossa, valtion kohteiden rahoittamisesta tuli tuttua myös Hodorkovskille. Oligarkeilta kerättiin rahaa, jotta Konstantinovin rappiolle päässyt palatsi Pietarissa saatiin kunnostettua.

Ulkomailta Venäjää nykyisin seuraava Hodorkovski kuulostaa realistilta. Maahan tarvitaan siirtymäajan duuma. Seuraajakysymys ei ole enää tärkeä.

Tärkeintä on päättää, oletko vastaan vai puolesta.”

https://www.youtube.com/watch?v=rlMUVgQiyT8

[Propagandaa 60 minuuttia  ]

Putin pelkää Bidenin hallinnon reaktioita

Mielenosoituksista Venäjän johto selviää, mutta historiasta olisi monen suomalaisenkin syytä muistaa ainakin CoCom.

Neuvostoliiton alamäkeä vauhditti amerikkalaisen teknologian vientikielto.

Siihen tyssäsi myös useamman kuin kahden suomalaisten minisukellusveneen rakentaminen naapurin käyttöön. Vientikielto purettiin vuonna 1994.

**

YLE: Simo Ortamo ja Erkka MikkonenTänään on iso päivä Venäjällä – syöstäänkö Vladimir Putin pian vallasta? Tässä kolme skenaariota tulevasta

”Paljon riippuu siitä, kuinka paljon väkeä tänään sunnuntaina nähdään kaduilla, arvioi Pietarin eurooppalaisen yliopiston ja Helsingin yliopiston professori Vladimir Gelman.

– Jos protestit kasvavat, vallanpitäjien on yhä vaikeampi pitää asioita ennallaan, Gelman sanoo.

Tyytymättömyys Putiniin ja hallintoon on kasvanut viime vuosina, kun eläkeikää nostettiin ja koronakriisi on ajanut monia talousahdinkoon. Tutkija Veera Laineen mukaan protesteissa oli aiempaa totisempi sävy.

– Viime viikonlopun protesteista levisi myös sellaisia videoita, joissa mielenosoittajien tunteet kuumenivat poliisia vastaan, Laine sanoo”

HS: Jussi Niemeläinen”Navalnyi on ainoa toivo”, sanoo Moskovassa sunnuntain mielenosoitukseen aikova opiskelija – poliisit ovat pidättäneet Navalnyin lähipiiriä ja aikovat sulkea keskustaa mielenosoituksen alla

puheenaiheet venaja
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.