Alexei Navalny has been attacked multiple times. He has always known that his life is at risk. He is a brave man with much more courage than those who keep cowardly poisoning him. https://t.co/UAB521KZYw
— Sergei Guriev (@sguriev) August 21, 2020
Poliittinen murhayritys
Venäjän näkyvä poliittinen elämä on kyynistä. Itsevaltiaan varjo peittää kaiken ja välillä hänet itsensäkin. Presidentti Vladimir Putin on kaikessa mukana, vaikka hän ei mitään tekisikään.
Professori Sergei Gurijev muistuttaa, että Venäjän duuman ulkopuolisen opposition näkyvintä poliitikkoa Aleksei Navalnya (44v.) vastaan on hyökätty useita kertoja.
Vallanpitäjien reaktiot kertovat siitä, kuka saattaa olla murhayrityksen takana.
Mediassa jatkuva vaihtoehtoisten tarinoiden levittäminen peittää alleen järkevänkin pohdiskelun. Tilaa saavat heppoiset väitteet, jotka sopivat kansan parissa levitettäväksi.
Vasta kun poliitikko Navalnyi lennätettiin Berliiniin, paljastettiin häntä hoitaneessa sairaalassa Omskissa, että poliitikon veressä oli alkoholia.
Virallisesti ja lääkärien kertomana. Ihan niin kuin Kremlin kanssa myötäelävä media oli jo aiemmin julistanut. Sosiaalisessa mediassa puhuttiin pontikasta ja krapulasta. Tällainen viestintä kuuluu oleellisen tiedon peittelyyn.
Sunnuntaisessa Navalnyi Live ohjelmassa muistutetaan, että kyse oli Navalnyin eristämisestä: poliisioperaatiosta, ei lääketieteellisesti perustellusta pyrkimyksestä järjestää paras ja ammattitaitoisin hoito.
**
IL: “Siperialaissairaalan ylilääkäri on kertonut, että Navalnyin tilan päädiagnoosi olisi aineenvaihdunnallinen sairaus. Sairaalan lääkäri sanoi perjantaina, ettei Navalnya olisi myrkytetty.
Sairaalan ylilääkäri Aleksandr Murahovski sanoi, että Navalnyin vaatteista ja sormista oli löydetty jälkiä teollisuuskemikaaleista. Myös Siperian alueen terveysministeriön virkamiehet kertoivat, että poliisilaboratorio oli löytänyt Navalnyin käsistä ja hiuksista teollisiin kemikaaleihin viittaavien aineiden jäämiä.”
Kahvia ja alkoholia, mutta ei mitään myrkytyksen aiheuttajaa
Näihin tietoihin ei kuitenkaan ole syytä uskoa, sanoo Nikolai Ljaskin Navalnyin perustaman tutkimusryhmän jäsen näkemyksenään Dožd-kanavan lähetyksessä.
Kanavan katsojat ovat saaneet kolmen päivän ajan erinomaisesti päivitettyä tietoa, koska Doždin päätoimittaja Ilja Šepelin oli sattumalta lomallaan kaupungissa ja aloitti heti työt raportoimalla valtakunnallisesti tapahtumista Omskissa.
Šepelin kertoi tuoreeltaan tietoja myös radiokanava Eho Moskvyn lähetyksessä.
Jos Venäjällä ei toimisi yhtään riippumaton mediaa, saisimme Venäjästä aivan toisen kuvan.
Nyky-Venäjällä Navalnyin myrkytys on riippumattomien uutisten tuottajien ja Telegram-kanavien uutistapahtuma.
Useiden tarkkailijoiden mielestä voi pitää moraalittomana sitä tapaa, jolla koomassa olevaa Navalnyia ja hänen perhettään arvioidaan julkisuudessa. Pilkkaamaan yllytetään sosiaalisessa mediassa ja into tarttuu.
Mustaa huumoria on jo siinä, kun viranomaiset sanovat vakavissaan, että Navalny vaipui koomaan aineenvaihduntahäiriöiden vuoksi.
Ennen maanpakoon lähtöään sijoittaja Bill Browderin juristina ollut tutkija Vladimir Pastuhov muistelee Browderin kirjanpitäjän Sergei Magnitskyn kuolleen vankilassa sydämen vajaatoimintaan.
**
Valtion propagandan 60 minuuttia -ohjelmassa todistettiin, ettei myrkkyjä ole löydetty tutkimuksissa Omskissa eikä Moskovassa, ja tuskin jälkiä löytyy enää Saksassakaan.
Omskin klinikan numero yksi johtavan lääkärin lausunnot ovat olleet juuri sopivia maan omiin pikaviestimiin ja Venäjän television uutisiin, joissa pääasia on valtiopropagandan ylläpitämisessä.
Ambulanssilennon pitkä odotusaika on tulkittu yrityksenä hidastaa Navalnyin pääsyä hoitoon Venäjän ulkopuolelle.
–Navalnyin terveydentilasta tuli valtion salaisuus, kirjoitti Telegram-kanavallaan poliitikko Lev Šlosberg.
Myrkyn katoaminen Navalnyin kehosta kestää sen aikaa kuin rikoksen peittelyyn tarvitaan.
Poliittiset murhat ja pahoinpitelyt ovat Venäjällä samanlaista rutiinia kuin 1990-luvun tilausmurhat omaisuuden uusjaon yhteydessä, kirjoittaa Pastuhov.
“Tämä on loogista – valta on pääomaa ja varallisuuden lähde heille, jotka Venäjää hallitsevat.”
Kursk upposi; Navalnyi – sairastui
Omskissa, Siperiassa koomassa – pidätettynä – maanneen Navalnyin kohtelussa on paljon samaa ylimielisyyttä kuin Kurskin tapauksessa.
Putin tyytyi 20 vuotta sitten toteamaan, että 118 merimiestä sai sukellusveneessä surmansa, koska Kursk upposi. Tämä lausunto jäi elämään yhtenä kyynisyyden osoituksena.
Samaan tapaan Putin puhui perjantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michellen kanssa: Navalnyi sairastui.
Ehkä Venäjän johtaja ei tosiaankaan voi tehdä mitään, mutta häneltä odotetaan paljon.
Myös myötätuntoa. Ja vähintäänkin, että tämä olisi näyttänyt vihreää valoa ulkomaalaisille, jotka ovat valmiita auttamaan. Hoitoon kuljetuksen ambulanssilennolla Saksaan maksoi venäläinen suku.
Lentokoneen vuokra on noin 70 000 euroa, kertoi Eho Moskvyssa lentokoneyhtiössä aiemmin työskennellyt Viktor Rudnov.
Symbolista arvoa lentokoneella poistumisessa on myös siinä, että Putinin vastustajaksi noussut yhteiskunnallinen vaikuttaja Mihail Hodorkovski vietiin saman yhtiön koneella Saksaan silloin kun Putin armahti tämän yllättäen vankilasta, ja Hodorkovski pääsi vuonna 2013 tapaamaan sairasta äitiään.
Navalnyi Live -ohjelmaa juontanut Vladimir Milov muistutti, että Navalnyi vapautettiin hyvin nopeasti sen jälkeen kun Putin oli käynyt presidentti Sauli Niinistön kanssa puhelimessa läpi mahdollisuutta siirtää oppositiopoliitikko Saksaan. Aiemmin Venäjän presidentti oli puhunut paitsi Niinistön ja Michellen myös Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.
Navalnyi on pannut päänsä tiikerin kitaan jo vuosia. Mikä nyt on muuttunut? Hänen poliittinen painoarvonsa? Miksi murhayritys?
Jos Navalnyi selviää, ja hän jatkaa Venäjän politiikan arvostelua ulkomailla, voidaan aina sanoa miehen olevan maanpetturi.
Lyhyellä tähtäimellä poliitikko on poissa ainakin syyskuisten aluevaalien ajan.
Muitakin syitä on esitetty.
Näitä ovat paitsi Valko-Venäjän vaalien jälkeiset mielenosoitukset ja väkivalta; tapahtumat Venäjän Kaukoidässä Habarovskissa, jossa vaaditaan erotetun kuvernöörin paluuta tai ympäristöväen mielenosoitukset Baškiriassa.
Kaikki nämä erikseen ja yhdessä ovat voineet pelästyttää jonkun.
HS:n haastattelema Venäjä-tutkija Vladimir Gelman arvioi jo torstaina sitä, miksi Navalnyin myrkyttäminen saattaa kytkeytyä myös Valko-Venäjän tapahtumiin.
“Gelmanin arvion mukaan Valko-Venäjän mielenosoitukset voisivat saada Venäjän vallanpitäjät kiristämään otettaan omasta oppositiostaan.”
Putin – turhan liberaali
Omaisuuksien kähminnästä paljastuksia tehneen yhteisön sanoma on selkeä.
Venäläisille Navalnyin uraa ei tarvitse enää nykyään kerrata joka käänteessä. Hän on tunnettu korruption vastaisesta työstään.
Selvityksiä tekevällä FBK:lla on YouTubessa miljoonia seuraajia. Eniten katsotuilla videoilla kymmeniä miljoonia latauksia.
(Tunnetuimpia on presidentti Dmitri Medvedevin omaisuuksista kertova video; viimeisimmässä kerrotaan, miten Habarovskin johtaja Mihail Dektjarjov järjesti perheensä Samarasta Moskovaan ja miljoonien arvoiset kiinteistöt heidän käyttöönsä.)
Poliittinen murha riippuvainen tilaajasta – yhteiskunnan reagoinnista väkivaltaan
Carnegie ru. -julkaisun päätoimittaja Aleksandr Baunov sanoi RTVi -toimituksen haastattelussa, että Navalnyi sairastumisen jälkeen tilanteeseen oli jo sotkeutunut useita eri virastoja: salaisesta palvelusta sairaalan hallintoon.
–Outoa on tietenkin oppositiossa olevien poliitikkojen kuoleminen, Baunov sanoo.
Historiassa on esimerkkejä, joissa vastustajia on kuollut diktatuurien vallassa ollessa Etelä-Amerikassa, Irakissa jne.
Myrkytystapauksessa lääkärit noudattivat salaisten agenttien ohjeita. Koska päätös päästää Navalnyi Nato-maan sairaalaan, kyse on laajemman poliittisen vaikutuksen minimoimisesta.
Tunnetuistakaan murhista, saati murhayrityksistä, ei aina ole täyttä selvyyttä. Miksi 2016 Putinin tunnettuja arvostelijoita on aiemmin murhattu? Kyse ei ole edes pelkästään opposition johtajista.
Palkkamurhiin kuuluu se, että ei tunneta tai osata osoittaa tilaajaa.
Boris Nemtsovin murha on tällainen. Anna Politkovskajan murhasta tiedetään enemmän. Polloniumilla murhatun Aleksandr Litvinenkon tapaus on melkein selvitetty.
Alexei Navalny is the latest Russian Kremlin critic to supposedly fall victim to poisoning — but he surely isn't the first one. pic.twitter.com/U7TRDtLeTr
— DW News (@dwnews) August 21, 2020
Uutiset pontikkakoomasta naurettavia
Mediamyrskyissä on aina ylilyöntejä. Pahalta näyttää myös silloin kun lääkäreiden selitykset ontuvat: kertomus muovimukista irronneista teollisuuskemikaaleista myrkyn lähteenä näyttää enemmänkin mediaan syötetyltä täkyltä kuin oikealta selvitykseltä.
Kaikki eivät ostaneet myöskään väitettä siitä, että koska Navalnyi tuli huonovointiseksi lentokoneessa, hänen siirtämistään hoitoon Saksaan ei voi suositella.
Selvää on kuitenkin se, että murhahanke on vaatinut perusteellisen suunnittelun. Jos ei myrkytys, niin mikä sitten? Terve mies vaipuu koomaan.
Siinä missä ulkomailla media arvostelee Venäjää ja Putinia kovista otteista, maassa puolustaudutaan toteamalla kysymyksessä olevan lähinnä tarkastelun näkökulma.
Venäjällä tehdään kaikki merkittävät poliittiset päätökset salaisuudessa – monet niistä ovat eräänlaisia erikoioperaatioita. Vaikka puhuttaisiin eläkeuudistuksesta ei uudistuksen eteneminen eroa perustuslakiin tehtävien muutosten valmistelusta tai jonkun kuvernöörin pidättämisestä.
Putinin kaudella on pidetty paljon meteliä siitä, kuinka levotonta 1990-luku oli, ja miten voitaisiin tehdä listaa Boris Jeltsinin aikana kuolleista.
Putinin vallassa ollessa huomiota herättäviä väkivallantekoja ovat muun muassa nämä: asuintalojen räjäyttämiset (1999), oligarkki Mihail Hodorkovskin pidätys (2003), Anna Politikovskajan murha (2006), kirjanpitäjä Sergei Magnitskin kuolema (2009), toimittaja Oleg Kašinin pahoinpitely (2010), MH17 lentokoneen alasampuminen (2014), Boris Nemtsovin murha (2015), Skripalien myrkyttäminen (2018), kustantaja, Pussy Riot:n taustahahmo Pjotr Veržilovin myrkyttäminen (2018), tutkivan toimittajan Ivan Golunovin pidätys (2019), Navalnyin myrkyttäminen(2020).
Näiden tapausten yhteydessä kysytään, kuka hyötyi: Jos ei Putin, niin kuka. Silloin kun kyse on poliittisesta päätöksestä, vastuu siirtyy Venäjän presidentille Putinille.
https://www.youtube.com/watch?v=gcPR7bnUJEg
Navalnyi lahjakas ja peloton
Niille, jotka ovat ainakin pinnallisesti perehtyneet Venäjän vallankumouksellisen liikkeen historiaan, tässä pelissä ei ole mitään uutta tai yllättävää.
–Navalnyi on Venäjän vallankumouksellisen perinteen ilmentymä, kirjoittaa Pastuhov.
Historioitsija Nikolai Svanidze arvioi, että Navalnyi ei voi aiheuttaa vallankumousta, mutta jos on valmius kansaliikkeen etenemiseen, Navalnyista voi tulla johtaja.
–Mukana on paljon politiikkaa, Švanidze sanoo radioasema Eho Moskvyn haastattelussa.
Valko-Venäjälläkään vaalit eivät ole syy ihmisiin kaduilla. Laukaisin kyllä. Samanlaisena voi toimia myös Navalnyin kohtalon seuraaminen.
-Vaikea miettiä mitään pahempaa Venäjälle kuin Navalnyin murhaaminen, Švanidze sanoo.
Oppositiopoliitikkona Navalnyi ei ole mikään Venäjän johdon “hullu”.
Pastuhov muistuttaa, että Navalnyi on muita rohkeampi, erottuvampi ja suositumpi, mikä tekee hänestä viranomaisia pelottavan. Jopa enemmän kuin Nemtsov oli.
Tutkija arvioi, että edellä mainitusta johtuen ratkaisuista tulee entistä primitiivisempiä ja selkeämpiä.
Poliittiset salamurhat, jotka järkyttävät Venäjää, eivät ole vain merkki hallitsevan eliitin moraalisesta rappeutumisesta. Se joka päätti toimia Navalnyin suhteen ei ole vain rikollinen vaan idiootti.
–Venäjästä ilman Navalnyia tulee joka tapauksessa huonompi, kirjoittaa Oleg Kasin.
Ilman oppositiota poliittinen rakennelma on maho. Oppositiojohtaja on aina osa järjestelmää.
Saksaan päättyneellä matkallaan Navalnyi oli hakemut materiaalia työryhmänsä tutkimuksiin ja kuvaamassa Novosibirskissä droonilla. Tapaamisissa aktivistien kanssa oli varmasti keskusteltu myös älykkäästä äänestämisestä.
Älykäs äänestäminen tarkoittaa, että äänestäjälle kerrotaan, kuka vaalipiirissä olisi sellainen ehdokas, jolla on todennäköisesti paras mahdollisuus voittaa valtakoneiston ehdokas. Näitä ehdokkaita Navalnyin ryhmä siivilöi matemaattisesti ja muutenkin toimistollaan ja ehdottaa henkilöä, joka todennäköisesti voittaisi Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan. Monissa tapauksissa on onnistuttu.
Näin kävi myös Moskovassa viime kesänä. Vaalikamppailun jälkeen pidetyn mielenosoituksen vuoksi Navalnyi pidätettiin, ja myös tuon pidätyksen aikana hän alkoi voida huonosti ja joutui sairaalaan.
Navalnyin murhasta olisi vastuussa Putin
Omskissa tunnelma oli ollut painostava, koska tietoa oli vähän. Navalnyin lähelle änkesi ihmisiä, jotka eivät sairaalaan kuuluneet.
Turvamiehiä, FSB:n väkeä ja poliiseja kuhisevan sairaalan henkilökunta tuntui tv-kuvia seuratessa oudolta, mutta tapahtunutta selittää se, ettei Navalnyi ole liikkunut vuosiin missään ilman jatkuvaa tarkkailua.
Taustalla tehtiin koko ajan myös työtä Navalnyin siirtämiseksi Saksaan. Eho Moskvyn haastattelema lentoyhtiössä aiemmin työskennellyt asiantuntija kertoi, että ambulanssikonetta ei lähetettäisi, jos se ei saa ketään kyytiin.
IL: “Hänen tilansa on erittäin huolestuttava. Saimme erittäin selkeän viestin lääkäreiltä, että jos Omskissa ei olisi tehty hätälaskua, hän olisi kuollut, ambulanssilennon järjestäneen Cinema for Peace -järjestön johtaja Jaka Bizilj sanoi sairaalan edustalla Reutersin mukaan.
Julia Navalnajan vetoomus Putinille vaikutti epätoivoiselta, mutta tehokkaalta keinolta, jonka tuloksena hän lensi miehensä kanssa lauantaina aamulla Berliiniin. Kirjeessään Navalnaja ei pyytänyt vaan vaatii viemään miehensä Saksaan.
Venäjän viime vuosien poliittisia siirtoja kuvaa myös se, että Putinin koneistoa vastassa oli Pussy Riot. Kolmen naisen punk-ryhmän Nadja Tolokonnikova oli se henkilö, joka soitti saksalaisille, jotta nämä järjestäisivät Navalnyille ambulanssilennon. (Tolokonnikovan miestä, Mediazonan kustantaja Pjotr Verzilovia hoidettiin myös Saksassa.)
Moskovski Komsomolets -lehti selvitti Navalnyin matkanneen Siperiassa Venäjän turvallisuuspalvelujen seurannassa. Novosibirskissä Navalnyin vuokra-autoja seurattiin.
Matkasta tiedettiin etukäteen vähän ja Tomskiin tultaessa huomattiin oppositiojohtajan varanneen neljän hengen seurueelleen seitsemän huonetta.
Jutun mukaan Navalnyin lähelle oli tavalliseen tapaan vaikeaa päästä.
Alkoholia seurue ei ollut ostanut, vaikka sellaistakin on väitetty. Turvallisuusviranomaiset kävivät tarkastamassa sen ainoan alkoholi myyvän “Vinograd” -kaupan kuitit, jossa yksi Navalnyin seurueen jäsen oli piipahtanut. Hän oli kuittien perusteella ostanut mehua.
Lentopäivänä Navalnyi joi tiettävästi vain kaksi kupillista teetä Tomskin lentokentällä.
Teen juontia on esitelty valvontakameroiden kuviin nojaten. Näissä näkyy, että Navalnyi sai Tomskissa juodakseen kaksi teekupillista.
Tomskin lentokentän valvontakameravideoista on selvinnyt lisää yksityiskohtia oletetusta myrkytyksestä. Teekupillisia menikin kaksi. #Navalnyi #Venäjä https://t.co/ClpG9BkKEH
— Arja Paananen (@ArjaPaananen) August 23, 2020
Ilta-Sanomien Arja Paananen kirjoitti kommentissaan omskilaisen sairaalan ylilääkärin vapisevien käsien paljastaneen, että tämä ei uskonut täysin itsekään puhumaansa tai oli joidenkin muiden ihmisten asialla.
Yleisö on vielä jonkun aikaa epätietoinen siitä, mitä tapahtui. Venäjän historia osoittaa, että edelleen voidaan kiistellä siitä, myrkyttikö Boris Godunov tsaarin vai ei. Tänään oppositiojohtajan lähipiiri uskoo, että hänet on myrkytetty. Suomalaiset Venäjä-tuntijatkaan eivät kaikki ole olleet toistaiseksi varmoja.
https://www.youtube.com/watch?v=CTVa9g69bbs