Sanctions are proving to be a victory for Putin, with German Khan among those who moved back to Russia https://t.co/7836snrFW2
— Bloomberg Asia (@BloombergAsia) September 8, 2022
Putinin oligarkkien paluu Lontoosta
Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi hyvinkin olla jäljitettävissä Venäjän talouden mahalaskuun.
Venäjän diktaattorin on huomattu tarjonneen jo vuosien ajan porkkanoita Venäjälle palaaville. Ajanoloon nämä voivat olla voimavara Venäjän sotaa uhkuville piireille.
Puhuessaan Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä talousseminaarissa, Vladimir Putin muistutti kertoneensa liikemiehille, että näiden kannattaisi pitää omaisuutensa turvassa Venäjällä ja sijoittaa maan infrastruktuurin kehittämiseen.
https://www.youtube.com/watch?v=W82EDGHFoHs
Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen monilta maan rikkaimmilta on hävinnyt suuri osa heidän omaisuudestaan, mutta kukaan ei tiedä millaisia summia sota on tähän asti maksanut.
Elokuussa Reuters luetteloi sodan vaikutuksia ja laski pakotteiden olevan kovin isku Venäjän taloudelle sitten Neuvostoliiton hajoamisen vuonna 1991.
Putininkin mainitsemien jättimäisten risteilijöiden takavarikot ovat olleet näyttäviä toimia, mutta venäjäläisien liikemiesten varoja on myös paljon kiinteistöissä ympäri maailmaa.
Yksi venäjäläisen varallisuuden sijoituskohde on ollut “Londongrad”.
Taloutta seuraavan median mukaan Lontoo on eräs maailman rahanpesun keskuksista, kuten The Economistin videosta selviää hyvin.
Ison-Britannian vastikään eroamaan joutunut pääministeri Boris Johnsson osoitti keväällä puheessaan maansa parlamentin alahuoneessa, ettei kuningaskunnassa ole oligarkeille enää paikkaa piiloutumiseen.
Ukrainan sodan pitkittyessä Lontoon vetovoimaa vähentävät monet syyt.
Kansainvälinen yhteisö on luonut paineita pakotepolitiikalla. Myös brittejä on ajettu mukaan siivoustalkoisiin Ukrainan tukemiseksi.
Kuluneella viikolla BBC:n venäjänkielisten uutisten ykkösaiheiden joukkoon nousi ukrainalais-venäläis-israelilaisen miljardöörin German Khanin päätös muuttaa takaisin Venäjälle.
Uutistoimisto Bloombergia siteeraava BBC otsikoi jykevästi: “Putinin voitto”.
Diktaattorin houkuttelevat puheet ja tarttuminen kutsuun Venäjälle palaamiseksi kielii jonkin asteisesta muutoksesta.
Kyse on siitä, että Khanin, 60-vuotiaan liikemiehen, paluu Venäjälle on lahja Putinille.
Khanin arvioidaan siirtäneen omaisuudestaan pakotteiden koskemattomiin noin kahden miljardin Yhdysvaltain dollarin verran. Miljardöörien listalla Venäjällä hän sijoittuu sijalle 14.
Pakotteet ajavat “porsaita” kotiin
Vielä heinäkuussa arvioitiin, että kuluvan vuoden aikana tuhannet miljonäärit pakkaavat tavaransa ja poistuvat Venäjältä.
Heillä ei yleensä ole edes viisumiongelmia. Omaisuuttakin on pitkin maailmaa.
Toimittaja ja tietokirjailija, Catherine Belton osoittaa – Putinin sisäpiirissä -kirjassaan muun muassa sen, kuinka Venäjän ökyrikas eliitti tunkeutui Lontooseen.
“Financial Timesin kirjeenvaihtajana Moskovassa asunut Belton kirjoittaa vankkaa tekstiä lähihistoriasta. Hän on onnistunut haastattelemaan henkilöitä, jotka eivät kerro samaa tarinaa eli toisin sanoen eivät valehtele kaikkea. Kun Putinin tekemisiä arvioidaan, nostetaan usein esiin se, että hänen lähipiiriinsä kuuluvat ovat menestyneet, ja hyvistä suhteista on palkittu ruhtinaallisesti.”
Khania ei Beltonin kirjassa mainita.
Mutta suhteidensa ja kumppaneittensa vuoksi Khan kuuluu menestyneimpiin putinistisen maailman liikemiehiin.
Tausta tällä 10 vuotta Lontoossa asuneella oligarkilla on hyvin “perinteinen”.
“Alkuperäiset oligarkit olivat Boris Berezovski, Mihail Hodorkovski, Mihail Fridman, Vladimir Gusinski, Vladimir Potanin, Aleksandr Smolenski ja Vladimir Vinogradov. Heistä Potanin ja Fridman ovat ainoat, jotka ovat saaneet säilyttää imperiuminsa.” [Linkki Helsingin Sanomien juttuun tilaajille.]
Alku Khanin liiketoimille ajoittuu Neuvostoliiton murroksessa onnistumiseen kulutustavaroiden kauppiaana.
Miljoonat alkavat kasautua kun siirrytään öljykauppaan.
Ajan hengen ymmärtämisestä kielii myös se, että putoaminen ikkunasta vältetään, ja osa bisnestä myydään ajoissa Putinin porukalle – Rosneftille.
eon tullut tunnetuksi yhtenä suuren LetterOne sijoitusyhtiön omistajista.
Kaksi yhtiön tunnetumpaa omistajaa – ukrainalaissyntyinen Mykhailo (Mihail) Fridman, ja toinen perustajista, Petr Aven (myös Latvian kansalainen) erosivat yhtiöstä maaliskuun alussa sen jälkeen kun EU määräsi heille pakotteita Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen seurauksena.
Samaan aikaan EU sisällytti pakoteluetteloonsa muitakin venäjäläisiä miljardöörejä, kuten Roman Abramovitšin, Suleiman Kerimovin ja Viktor Rašnikovin.
The Wall Street Journal kertoo, että Fridman on tarjoutunut siirtämään miljardin Yhdysvaltain dollarin verran henkilökohtaisesta omaisuudestaan Alfa-Bank Ukraine -pankille.
Fridman on yksi Alfa-Bankin perustajista. Pankin nimi muutettiin äskettäin Ukrainassa Sens-pankiksi.
**
Kun Fortumin menetysten myötä Suomessa haetaan syyllisiä epäonniseen Venäjän kehityksen arviointiin, on syytä muistaa, että myös monessa maailman finanssikeskittymässä on oltu jo vuosia epävarmoja siitä, miten pieleen kaikki voi mennä laajentumishaluisen mafiatyyliin johdetun Venäjän kanssa.