Uusi horisontti

Näkyvimmät venäjäläiset ovat varmoja voitosta – maata eteenpäin vievän voiman kestävyydestä.

Ideologian etsiminen voidaan lopettaa.  Se on omalle maalle omistautumista – patriotismia. Meille muille se voi tarkoittaa sotaa.

Psykologiassa tätä kognitiivista harhaa kutsutaan vahvistusharhaksi, kun henkilö valitsee vain sen tiedon, joka on yhdenmukainen hänen näkemyksensä kanssa.

Venäjän diktaattori toistaa lauseita: meillä ei ole ollut vaihtoehtoa; meidän on puolustauduttava.

Ulkopuolisen tarkkailijan on hyvä muistaa, että Venäjä on sodassa lännen kanssa.

Suomi on Naton ehdokasjäsenenä vielä entistä tiiviimmin osa länttä.

Moskovan lähistöllä palkittiin viikolla Venäjän uusia sankareita. Muun muassa Tšernobylin ydinvoimalan mahdollisilta terroriteoilta pelastanut kansalliskaartin eversti.

Samaan aikaan nuorille suunnatut “Uudet horisontit” – Venäjän tulevaisuuden rakentamisesta kertovat tilaisuudet – täyttivät tiloja eri puolilla Venäjää etelän Šotsissa, pohjoisessa Pietarissa ja maan pääkaupungissa Moskovassa.

Pääkaupungissa diktaattorin lehdistösihteeriksi kutsuttu  Dmitri Peskov kertoi toimittajalle olleensa yllättynyt siitä, jotkut ihmiset eivät näe, kuinka Venäjä on jo yhtenäinen: Eikö  maassamme vallitseva terve isänmaallisuus ole ideologiaa?”

Peskov on varma, että venäläinen yhteiskunta on saanut kaipaamansa. Heillä on ideologiansa – patriotismi.

Hän selitti salissa istuville lukiolaisille ja opiskelijoille, että “kollektiivinen länsi” on järjestetty pyramidin muotoon, jonka huipulla on Yhdysvallat, ja sen päätavoitteena on Venäjän pidättely.

Presidentin mies korosti, että “jokainen sota päättyy rauhaan, ja tämä maailma on sellainen, jossa äänemme kuullaan, jossa meillä on hyvä olla, turvallista ja jossa seisomme luottavaisesti omilla jaloillamme”.

Vielä ennen nykyisen diktaattorin valtaantuloa ihmeteltiin, mihin syntymässä oleva uusi Venäjä voisi kiinnittyä, koska Venäjää riivasi kysymys “elämän tarkoituksesta”, joka katosi monelta kun Neuvostoliitto hajosi.

Me muut seuraamme edelleen sitä, miten mätä jatkaa leviämistä.

Venäjän kahdet kasvot

Asiantuntijat ovat hämmentyneitä Ukrainan sodan tavoitteista, vaikka sotaa on käyty jo kohta kolme kuukautta. Pian aletaan lähestyä meille suomalaisille iskostettua talvisodan kestoa: 100 kunnian päivää.

Meille on ollut vuosikymmenet selvää, että Neuvostoliitto halusi vaihtaa hallintomallin Suomessa, katkaista sotatoimin maan kahtia ja alistaa itsenäisen ja suvereenin maan valtaansa.

Stalin toteutti näkemystään vahvemman oikeudesta imperiumin vuoksi.

Tutkiva toimittaja Roman Anin esittää artikkelissaan, että Venäjää on johdettu jo vuosikymmenet tavoittein, jossa näytti selvältä, että ne kehittyivät yhdessä itsevaltiuden etenemisen kanssa.

“Monet lähteet puhuvat Putinin ‘omasta maailmasta’, mukaan lukien he, jotka tuntevat tämän henkilökohtaisesti; eikä kyse ole niinkään mielenterveydestä (vaikka jotkut keskustelukumppanit ovat huolissaan tästä), vaan presidentin fyysisestä ja tiedollisesta eristäytymisestä.”

Aninin mukaan suosittu teoria “kahdesta Putinista” on ollut aina virheellinen.

Venäjän diktaattori ei ole missään vaiheessa halunnut olla lännen ystävä. Olosuhteiden pakosta hän saattoi sellaisena esiintyä.

Saksalaisen DW-kanavan satiirissa Venäjän johdon uudet ystävät ovat maailman pahamaineisia diktaattoreja.

Lännen tekopyhyydestä puhuminen on nyky-Venäjän propagandaa.

Hyökkäyssota Ukrainassa on varman voiton oletuksen mukaan edennyt tapahtumien ketju.

Venäjällä maan turvallisuusorganisaatioissa uransa luoneet ovat odottaneet koston mahdollisuutta lähes 30 vuotta.

Anin kertoo eräästä keskustelukumppanistaan, joka totesi: ”Hän oli varma voitosta, koska Georgia vuonna 2008 hoidettiin viikossa, Krim valloitettiin ilman laukausta vuonna 2014 ja myös Syyriassa on selvitty suhteellisen helposti. Vuonna 2022 nämä olettivat, että Ukrainassa ollaan vastassa kukkien kanssa.”

Joillakin alueilla Venäjän armeija etenee hitaasti, mutta tämä eteneminen tapahtuu suurilla tappioilla; toisilla, esimerkiksi Harkovan alueella, Ukrainan asevoimat työnsivät Venäjän armeijan takaisin melkein rajalle asti.

Venäjän vetäytyessä paljastuu toinen toistaan karmeampia sotarikoksia.

“Uudet todisteet osoittavat, kuinka Venäjän maahanlaskujoukot teloittivat ainakin kahdeksan miestä Kiovan alueella sijaitsevassa Butšan kaupungissa, joka on noussut Venäjän sotarikosten symboliksi, kertoo New York Times (NYT).”

https://www.youtube.com/watch?v=ZQLaasIukLY

Julkisuudessa Venäjällä vyörytetään propagandaa. Vaihtoehdon venäjäksi tarjovat lukuisat Youtube-kanavat, kuten Valeri Netšain vetämä kanava.

Television ykköskanavalla Ukrainan sotaa (siis Venäjällä erityisoperaatiot) jauhetaan päivästä toiseen tuntitolkulla.

Harvinaiset soraäänet karsitaan yleensä jo etukäteen pois, mutta joskus tapahtuu lipsahduksia.

Valheen pitää olla yhtenäinen

Venäjä on muotoillut asemansa uudelleen: Ukrainan erikoisoperaatio on jakso laajamittaisesta hybridisodasta lännen kanssa, jonka Moskova voittaa ehdottomasti.

“Uudessa maailmassa, joka syntyy voiton seurauksena, Venäjä seisoo luottavaisesti omilla jaloillaan. Venäjä seuraa mitä maailmassa tapahtuu, mitä tehtäviä Venäjän on asetettava itselleen.”

Julkisista lausunnoista voi päätellä, että hyökkäyssota ei ole itsenäinen konflikti, vaan osa hybridisotaa, johon länsi on Venäjän mielestä valmistautunut viimeiset 20 vuotta.

Sodan alussa maailmalle esitetyt tavoitteet on Venäjällä häivytetty jo taka-alalle.

Ukrainan aseista riisuminen ja vallanvaihto puuttuu puheista.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui nuorille toivoille siteeraten vanhaa kivikasvoa, Neuvostoliiton pitkäaikaista ulkoministeriä, Andrei Gromykoa, joka sanoi, että “kymmenen vuotta neuvotteluja on parempi kuin yksi päivä sotaa”.

Kuten esimiehensä Lavrov näkee, että  nykyisessä tilanteessa Venäjälle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa: maa on vaatinut oikeutta ja sen puheet on jätetty huomioimatta.

Siksi ratkaisemme ongelmat sellaisina kuin me ne näemme“, Lavrovin kerrotaan sanoneen.

Venäjän ulkopoliittisessa ajattelussa – siinä joka syötetään kansalaisille – Ukrainaa ei tarvitse kukaan lännessä.

Maata ollaan valmiita kuluttamaan ja käyttämään hyväksi globaalissa ideologisessa vastakkainasettelussa. Lavrovin mielestä länsi on valmis taistelemaan Venäjää vastaan viimeiseen ukrainalaiseen sotilaaseen asti.

Lavrovin mukaan tämän vahvistaa se, että länsimaat kieltäytyivät antamasta Kiovalle turvallisuustakeita, joista keskusteltiin ennen Venäjän ja Ukrainan neuvottelujen jäädyttämistä.

Venäjän ulkoministeriö johtaja on maan diktaattorille arvokas työkalu.

Lavrov pyrkii osoittamaan sen, että Yhdysvallat liittolaisineen haluaa aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa Venäjälle. Tähän ajatteluun ei sovi rauhan edistäminen. Eikä kuva eurooppalaisten valtioiden näkemyksistä ole yhtään parempi.

Diplomaattimme pakkaavat mielellään laukkunsa ja menevät töihin lupaaville alueille, kuten IVY-maihin, Aasiaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, Lavrov esitelmöi.

Lavrovin mukaan Saksa menetti uuden hallituksen myötä täysin itsenäisyytensä. Uusi liittokansleri Olaf Scholz sallii ukrainalaisten diplomaattien käyttäytyä törkeästi venäläisiä kollegoita kohtaan.

Saksalaisten irtautuminen Venäjästä riipaisee tietenkin niin Venäjällä kuin Saksassakin.

YLE/ Maailmanpolitiikan arkipäivää – Saksan uusi aika: “Saksassa on Ukrainan sodan vauhdittamana menossa suuri poliittinen murros. Venäjän hyökkäyssodan myötä niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin energiapolitiikassa Saksa on muuttanut vuosikymmenien linjansa.”

Venäläiset laskivat sen varaan, että Saksa ei voi luopua kaasusta.

Saksalaisnäkemyksen mukaan hyvät taloudelliset suhteet on yritetty pitää kunnossa. Syitä on monia eikä vain historiallisia.

Lännen intressissä ei ole Kiinan talutusnuorassa oleva Venäjä. Pidemmän päälle halutaan integroida Venäjä muuhun Eurooppaan. Siis kuten haluttiin ja suunniteltiin Neuvostoliiton romahdettua.

Tai jotenkin toisin sen jälkeen, kun nykyisen johdon seuraajat on jälleen saatu vakuutettua eurooppalaisuudestaan.

**

Sotia on käyty maailmanhistoriassa laajasti ja jatkuvasti: useista syistä. Visualisointi kertoo muuttuneista rajoista Euroopassa.

Animation: How the European Map Has Changed Over 2,400 Years

**

Sota Ukrainassa on pannut monet katsomaan uudelleen niitä tilanteita, joissa he ovat itse tehneet tulkintoja.

Niin olen tehnyt itsekin.

Olen jatkanut myös nopeiden huomioiden tekoa Facebookkiin, jossa osa sotaan liittyvistä teksteistä on julkisia.

**

YLE Ykkösaamu / puhemies Matti Vanhanen:

“Me olemme Naton ja Venäjän rajalla oleva maa, emme enää sotilaallisesti liittoutumaton, vaan osa toista blokkia. Jos kielteisiä vaikutuksia on, niin ne löytyvät tästä asetelman muutoksesta. Mutta senkin kanssa selvitään, Vanhanen kertoi Ykkösaamun haastattelussa.

**

Sota-aika #ukrainansota #venäjä

Kaasuntoimitukset katkaistu, bensan hinta kohoaa edelleen.

Olemme sodassa. Kaikki. Euroopassa.

Suomen ja Venäjän (Neuvostoliiton) suhteiden osalta yksi vaihe päättyi.

Enää ei kannata miettiä sitä, mitä tapahtuu sitten, kun sota tavoittaa meidät.

**

Eduskunnan puhemies Matti Taneli Vanhanen (kesk.) sanoi YLEn Ykkösaamussa, että kaasuntuonnin katkeaminen olisi jättiuutinen ilman kaikkea muuta.

-Venäjä rikkoo sopimuksia. Hyvä, että se tapahtui näin päin niin ei synny loputtomia oikeuskiistoja, Vanhanen totesi.

Traagista on se, että he ehkä ajattelivat hyökkäyssodan nopean päättymisen jälkeen siirtyä asteittain normaaliin.

”Nyt päästään Venäjän kaasusta eroon.”

Vihreän siirtymän syvyys on sellainen, että Venäjä voi vaikuttaa asemaansa vain omilla päätöksillään.

Reaalipolitiikka ei katoa maailmasta. Turkin jarrutus on hyvä esimerkki.

Vanhasen ajattelussa Pohjoismaiden asema vakautta hakevina maina ei muutu, vaikka maastamme tulisi Pohjois-Atlantin puolustusliiton, Naton jäsen.

”Naton myötä tulee uudenlaisia vastuita.”

Monien silmissä Suomi on rajamaa.

Osa toista blokkia.

Kielteiset vaikeudet johtuvat asemamme muutoksesta.

Nyt eletään historiallisesti tarkastellen jaksoa, joka alkoi 30-vuotta sitten Neuvostoliiton hajotessa.

Vanhasen mukaan pienen maan tärkeänä tehtävänä on pitää kiinni sopimuksista: ”eikä pelata pientä”.

**

Minun läppärissäni sota on ollut edelliset vuosikymmenet läsnä

säännöllisesti: Tšetšeniassa, Georgiassa, Krimillä, Syyriassa ja Ukrainassa.

Uhkakuvien lietsomisen sijaan olen yrittänyt pitää mielessä, ettei Venäjä ole vain itseään puolustautuva linnoitus.

Liioittelematta on ollut selvää, että Venäjä on vaikuttanut meidän ajatteluumme, mutta emme ole ymmärtäneet, mitä väkivallan käytön kynnyksen alentuminen ja mafiamainen ahneus tarkoittaa valtioiden tasolla.

Venäjää ei ole pidetty uhkana, vaikka erityisasemasta ovat puhuneet ennen muuta poliittiset opportunistit.

Hyökkäyssota Euroopassa tuo kaikille ihmisille lisää henkilökohtaista vastuuta.

Vastedes jokainen toimii kuten parhaaksi näkee: lapsille on puhuttava, perheenjäseniä rauhoiteltava.

Sotahysteriaan luisuminen on toisille keino selviytyä, mutta heidänkin tuntemaansa voi lieventää luomalla uskoa siihen, ettei tulevaisuutemme ole vain synkkyyttä.

Tähän pyrkivät poliitikkomme ja valtaosa vastuullisista ihmisistä. Osa katsoo parhaimmaksi käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Liittoutuminen voi siirtää sotia – ei estää niitä.

Kriisiajat tuovat ihmisistä esiin erilaisia piirteitä. Toiset meistä rauhoittuvat, ja jotkut kieltävät mielestään tapahtuvan.

Selviytymiskeinoonsa turvautuvaa ei kannata syyllistää ennen aikojaan olipa hän sitten puolisosi tai naapurisi.

**

Myös Naton jäsenenä Suomi voi ajaa pehmeitä arvoja. Yhdyn Vanhasen näkemykseen.

Ukrainan puolustamisen kustannukset on pantava tärkeysjärjestykseen – pelkästään rahaan on pitkä matka.

Ihmiset ovat etusijalla. Tavoite on rauha.

**

**

Tuho #ukrainansota #venäjä

Venäjän diktaattori on muuttanut taktiikkaansa. Moskovassa aiotaan panostaa – vihollisen tuhoamiseen.

Kyseessä ei ole hyökkäyksen nopeus vaan tasaisesti tappava vauhti.

Vihollisen heikentämiseen pyritään kovemmin keinoin.

Kyse on kollektiivisen lännen resurssien kuluttamisesta niiden ehtymiseen asti. Venäjä uskoo, että sillä on enemmän resursseja.

Kulutussotaa käydään jo. Käytännössä Venäjän omat tappiot ovat nousseet erittäin suuriksi.

Mediazonan yhdessä BBC:n vapaaehtoisten kanssa tekemien selvitysten mukaan julkisista lähteistä selviää, että viime päivinä useampia kuolleita on ilmoitettu Dagestanissa (+24), Burjatiasta ja Altain (+19) sekä Taka-Baikalin alueelta (+17).

Virallisesti kuolin lukuja ei ilmoiteta. Edellä olevat tiedot ovat hautajaisista.

Uhrien määrä on valtava. Sitä verrataan jo Afganistanin sotaan. Siellä taisteltiin 10 vuotta.

Moskovski Komsomolets -lehti arvioi, että diktaattorin vääjäämätön taktiikka puree.

Azovstalin tehdasalueelle ei hyökätty. Vihollinen päätettiin näännyttää. Putin esitti suunnitelmansa julkisesti.

Lehti muistuttaa, ettei länsi ole toimettomana. Se korjaa omaa strategiaansa.

Varautuu kulutussotaan.

Tehokkaampi voittaa sodan. Venäjä luottaa resursseihinsa, ja sensuuriinsa.

Venäjä käyttää joukkojensa osallistamista raiskauksiin ja lasten pahoinpitelyä pelotteena.

Maailman köyhimpiä Venäjä kiristää ruualla.

Viljan varastamien ja kuljetusten vaikeuttaminen on ase.

Venäjä uhriutuu ja syyttää pakotteita, joita heille on määrätty jo ennen sotaa.

Pakotteet ja yhteistyön kaventuminen näkyy yrityksissä, jotka tarvitsevat osaavaa työvoimaansa.

Ulkomaille muuttamisen rajoitukset ovat mahdollisia.

Kyse olisi vastatoimesta sille, että monet asiantuntijat joutuvat vastoin tahtoaan poistumaan Venäjältä, koska maasta lähteneet ulkomaiset yritykset uhkaavat heitä irtisanomisella, jos he eivät muuta pois maasta.

Venäjän tiedeakatemian presidentti kehottaa maan kansanedustajia ja hallituksen jäseniä vihdoin päättämään tieteen painopistealueista ja ryhtymään toimiin, jotta tutkijat eivät lähtisi maasta.

Sodan lopettamista eivät edelleenkään kovin monet uskalla esittää. Merkittävissä viroissa tai julkisuudessa esiintyvistä ei kukaan.

**

**

Mosse #ukrainansota #venäjä

Ihmiset tyytyvät vähään. Mutta auto olisi kiva.

Ja pikaruoka. Mielikuvissani näillä onkin paljon yhteistä.

Amerikkalaisuuden ydintä lapsuudestani. Sama ajatus on varmasti ollut ikätovereillani Venäjällä.

Ikäluokka, joka hallitsee Venäjää erilaisissa turvallisuus- ja väkivaltaorganisaatioissa, joihin maan diktaattorikin luottaa.

Aivan liikaa.

Muuten ei edes sotaa Ukrainassa voida selittää.

Autotehtaat Venäjällä ovat kusessa.

Pikaruokaketjujen kauneinkin jättää Venäjän.

Talouden muuttuminen on mutkikas prosessi.

McDonald’sin ostajaksi on esitelty kazakstanilaista miljardööriä.

Mutta kyse ei ole vain pääomista vaan maailmanlaajuisesta logistiikasta.

Rahan lisäksi liikutetaan paljon muutakin.

Yritykset tarvitsevat selkeän kuvan tulevaisuudelleen – vakautta – vaikka ei sittenkään hinnalla millä hyvänsä.

Kun tehtaat eivät saa osia, eivätkä ostajat tiedä, mitä voivat odottaa, myynti sakkaa, jos ei käy mahdottomaksi.

Maariski on rahaa.

Venäjäläisten tyytyväisyyden takeeksi on myyty autoja. Keskiluokalla kelpasi volkkari – poliitikoille Maybach Mersu.

Yhteisyritysten vetäjillä riitti aikoinaan puhetta autojen merkityksestä bisneksen pyörittämisessä.

Autoistuminen kulki vuosia lännestä itään.

Renaultin lähtö Venäjältä sinetöi, jotain vaikeasti käsitettävää mutta ilmeistä.

”Siksi lähes ainoaksi vaihtoehdoksi jää käytännössä jonkin kiinalaisauton ottaminen valmistukseen ja logojen vaihtaminen Moskvitsiksi.”

Iltiksen jutussa kiteytyy paljon.

Mosse voi sopia myös diktaattori Putinin talliin.

Ehkä hän ei ole kaltaiseni ”automies” kuten oli Leonid Brežnev.

puheenaiheet ukrainan-sota
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.