Russian business paper RBC says that all tickets for direct flights today and tomorrow from Moscow to Istanbul, Yerevan, Tashkent and Baku have sold out https://t.co/9UzBoSFHVC
— Francis Scarr (@francis_scarr) September 21, 2022
Venäjän diktaattorin johdonmukainen sotapuhe
Puolen vuoden aikana Venäjä on edennyt kohti sotaa:
“Helmikuun 24. päivä avattiin helvetin portit, tänään Putin painoi hississä nappia viimeiseen kerrokseen.”
Karua – mutta totta.
Stalingulagin Telegram-kanavakin on seurannut tänään sodan syventämisen julistusta – diktaattorin nauhoitettua puhetta, joka pelästytti, järkytti ja aiheuttaa syvän loven koko yhteiskuntaan.
YLE: “Rintamalle pakotettavien sotilaiden taistelumotivaatio arvioidaan matalaksi.”
Tietyt osaajat kutsutaan
Tällä hetkellä Venäjän liikekannallepanon ajatellaan tarkoittavan sitä, että palvelukseen kutsutaan reservissä olevia ja ennen kaikkea puolustusvoimissa palvelleita, joilla on sopiva koulutus ja soveltuva kokemus.
Kutsutut saavat lisäkoulutusta ennen yksikköihinsä lähettämistä.
Varusmiehet tietävät jo nyt joutuvansa sotaan. Ei ole ihme, että matkojen varausmahdollisuudet menivät tukkoon Aeroflotissa ja Lokakuun rautateillä.
Lentolippujen ja junapaikkojen myynti ruuhkautui, mutta toistaiseksi myyntiä ei ole vielä rajoitettu.
Moskovan Carnegien-tutkimuslaitoksen vanhempitutkija Andrei Kolesnikov tweettaa, että ihmisiä kohdellaan kuin biomassaa. Kyse ei ole enää sodasta oppositiota vaan koko kansalaisyhteiskuntaa vastaan käyttämällä hyväksi maan miespuolista väestöä.
1/3 it is the treatment of the population as biomass. It is no longer a war with the opposition and civil society, but with society itself, with its own male population
— Andrei Kolesnikov (@AndrKolesnikov) September 21, 2022
Venäjän johdon eli Vladimir Putinin, 69, päätökset perustuvat logiikkaan ja psykologiaan, jossa päätökset ja toiminta ovat sellaisia, ettei niistä peräännytä.
Synnytetyn tilanteen muuttaminen vaatii paljon enemmän resursseja kuin ylläpitäminen ja luominen.
Vihollinen uhkaa eikä Itä-Ukrainan pelastaminen fasistien käsistä ole mahdollista ilman osittaista liikekannallepanoa.
**
Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta: Hän sanoi, että maa on sodassa “kollektiivisen lännen” kanssa ja uhkasi jälleen käyttää ydinaseita.
Linkistä koko puheeseen ja videoversioon.
[Lisätty – suomeksi HS:n kääntämä viranomaisten jakama puhe sanasta sanaan.]
**
Liikekannallepano Venäjällä jatkaa puoli vuotta sitten valittua linjaa – sotaa maailmaa vastaan.
Siihen nähden Putinin viivästetty ja nauhoitettu puhe tuntuu vähäiseltä ja alleviivaa joidenkin asiantuntijoiden mukaan Putinin heikkouksia. Aiemmin ei ole haluttu nostaa sodanvastaisia tunteita pintaan.
Moskovassa ja Pietarissa perheet eivät huomaa sotaa, koska poikia ei ole lähetetty rintamalle.
Venäjän totalitaarista järjestystä vastustavat saivat heti hieman lisää voimaa, jonka voi päätellä kutsusta mielenosoituksiin kaikissa Venäjän kaupungeissa.
Eri asia on tietenkin se kannattaako Kremliä yllyttää. Kuria voidaan varmasti vielä koventaa.
Joka tapauksessa sodan vastustaminen ja Putinin järjestelmän epäileminen on pitkälle kriminalisoitu ankarin rangaistuksin niin, että vastarinnan alkaminen on vaikeaa. Pelko rintamalle joutumisesta koskee sitä paitsi aluksi pienempää joukkoa.
– EI LIIKEKANNALLEPANOLLE – [HAUTAAMISELLE] – Tekstissä yliviivattu B vaihtuu G-kirjaimeksi ja muuttaa sanan merkityksen.
Putinin päätöksen taustoista voidaan esittää monia, mutta vain valistuneita arvioita.
Toisten katse kääntyy Samarkandissa koettuun pettymykseen. Putin myönsi ensi kertaa julkisesti, että Kiinalla, Intialla ja Venäjällä on erilainen näkemys Ukrainan kriisiin.
Ennakkoon kokouksen arveltiin olevan Putinille mahdollisuus näyttää, ettei Venäjää voi eristää kansainvälisen politiikan ulkopuolelle. Lopputulos oli kovin toisenlainen.
Suurien maiden johtajat – Kiina ja Intia – osoittivat selkeästi, etteivät ne ole yhtään innostuneita Venäjän sotimisesta Ukrainassa.
Kokouksesta levinnyt kuva iltapalalta näytti sellaiselta, jossa Putin ei suinkaan ollut pääosassa.
Puhetta johtaa ilmeisesti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, 68, josta oikealle tilannetta naureskelee Azerbaidžanin presidentti İlham Əliyev.
Sohvalla istuvat vasemmalta alkaen Uzbekistanin presidentti Shavkat Mirziyoyev, 65, Putin ja Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka,68.
Kevyt raiskaus – osittainen liikekannallepano
Venäjän otteiden koventamista on odotettu. Vaikka liikekannallepanoa kutsutaan osittaiseksi, on tarkoitus saada sotaan niin paljon ihmisiä kuin tarvitaan voittoon.
Vankeja ei turhaan värvätä. Kyse on paitsi juridiikasta myös kaksoispuheesta, jolle monet kumartavat mutta vähintään yhtä monet nauravat.
Edelleen vältellään sota-sanan käyttöä.
Siirtomaasota on ohi – totaalinen sota on alkanut.
Meidän on Suomessakin syytä huolestua. Mutta pidettävä mielessä, että sotaan on valmistauduttu kaikkialla.
Voimme myös toivoa, että järjettömän sodan vaikutus alkaa tuntua myös Venäjällä toisenlaisena kun tarkoituksettoman sodan vuoksi kuolleiden määrä ylittää uutiskynnyksen.
Juuri nyt sotasensuuri estää tiedon leviämisen valtiovaltaa tukevan median kautta.
Putin arvelee meidän suhtautuvan Venäjän ongelmiin kuten 30 vuotta sitten Neuvostoliittoon, jonka hajoaminen oli monessa länsimaassa asuvien parissa jopa toivottua.
Venäjän diktaattori käytti puheessaan samaa retoriikkaa uskotellen lännen haluavan hajottaa sen elinkelpoisen Venäjän, joka jäi jäljelle ja menestyi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
On vain luonnollista, että monen venäjäläiset uskovat johtajiensa tarinan.
Naapurimme sisäistä painetta me emme voi purkaa. Liikekannallepano on, vaikka sitä miten kutsutaankin, valmiuden nosto suurempaa sotaa varten.
Enemmän kuin pilan aihe
Ranskan presidentti Emmanuel Macron katsoo rauhan mahdollisuuden heikenneen ja meidän presidenttimme Sauli Niinistö epäilee valmiutta käyttää ydinasetta.
Niinistön mukaan Putin ei ole tappion myöntäjä.
Niinistö ei kuitenkaan usko, että Venäjä päätyisi käyttämään ydinaseita.
Professori Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta arvioi tuoreeltaan Putinin puhetta sellaiseksi, että ei voida tietää, onko puhe pelkkää puhetta.
– Todennäköisesti se on bluffia eikä johda tekoihin, mutta kuinka isolla riskillä halutaan pelata, Forsberg pohtii Ilta-Sanomille.
Forsbergin mukaan todennäköisesti länsi ei tule muuttamaan politiikkaansa eikä varsinkaan Ukraina tule muuttamaan näkemystään valtioiden rajoista.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo Helsingin Sanomille, että Suomen kannattaa maadoittaa itsensä Venäjästä ja sen uhasta niin paljon kuin se ehtii.
“Hän [Aaltola] muistuttaa, ettei Venäjän liikekannallepano sinänsä kohdista välitöntä uhkaa Suomeen, mutta on pidettävä mielessä, että Venäjän haaste kohdistuu länteen kokonaisuutena. Putin perusteli päätöstä liikekannallepanosta uhilla, jotka ‘kollektiivinen länsi’ aiheuttaa Venäjällä.”
Venäjälle sota Ukrainassa tarkoittaa ennen muuta sitä, että ihmisten on valittava puolensa. Kotoaan ei kukaan mielellään lähde.
Maasta poistumaan pyrkivien määrä on suhteutettava Venäjän valtavaan kokoon ja sen historiaan supervaltiona.
Monen on vaikea ymmärtää kotimaansa olevan rikollisvaltio, jota johtaa omanlainen mafia.
Sotaa voidaan perustella monin keinoin ja jo pienimmätkin syyt riittävät kääntämään omat tunteet valtiovallan tuoman kollektiivisen turvallisuuden ja kansallistunteen puolelle.
Venäjä puolustautuu koko maailmaa vastaan
Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu, 67, jatkoi Putinin puhetta kertoen omassa haastattelussaan siitä, kuinka länsi toimittaa aseita Ukrainalle valtavia määriä.
Moskovski Komsomolets -lehdessä kerrotaan, että Nato on kokonaisuudessaan vihollisen rinnalla ja noin 70 sotilas- ja yli 200 siviilisatelliittia työskentelee vihollisen hyväksi. Ukraina käyttää yhä enemmän ja useammin länsimaisia aseita siviilejä vastaan.
Ministeri totesi lehden mukaan myös sen, että presidentin keskiviikkona asetuksellaan ilmoittama osittainen liikekannallepano on ensisijaisesti tarpeen siksi, että Venäjän on hallittava vapautettuja alueita ja tällä hetkellä yli 1000 kilometrin pituista rintamalinjaa.
[RIAFAN.ru on Putinin kokiksi kutsutun, trollitehtailija Jevgeni Prigozinin rahoittama kansallimielinen uutistoimisto.]
Puheen saamaa vastakaikua Venäjällä voidaan arvailla, mutta jotain sotasensuurin läpi pääsee aina someen, jossa sotapuolueen vastustajille on tilaa.
On selvää, etteivät kaikki halua sotaa mutta tietävät joutuneensa mukaan ja haluavat vastustaa valtiovaltaa ja Z-patriootteja – Venäjän virallisen propagandan myötäilijöitä ja kovemman sotapolitiikan kannattajia.
Venäjän yhteiskunnan hajoaminen kaukana
Usean kuukauden aikana on nähty, että Venäjällä sodasta ovat hyötyneet vain harvat, jotka ovat muutenkin kadottaneet kosketustaan elämiseen tavallisena palkansaajana.
Television uhrit – varsinkin – pitävät sotaa edelleen kaukaisena ja hyvin rajallisena tapahtumana.
Nimitys erityisoperaatio on ollut tässä mielessä hyvin sopiva.
Tähän tarinaan kuuluu, että sotilaat ovat joutuneet hoitamaan jotain operaatioita Itä-Ukrainassa, jossa venäjänkieliset kärsivät ukrainalaisten kansallismielisten kiihkoilijoiden sorrosta.
Valtiotieteilijä Kirill Rogov muistuttaa, että Putinin puheeseen sisältyi osa uutta kansallista kertomusta, jolla aiotaan saada lisää voimia maan puolustamiseksi.
Päämäärä on yksinkertainen: patrioottinen kansannousu Venäjällä.
Rogov puhuu sotaa ajavien hullujen kansallimielisten retoriikasta. Venäjä on totaalisessa sodassa länttä vastaan. Tätä on luontevaa uhata jopa ydinaseella.
Sotaista puhetta ei kuitenkaan kannata ainakaan kolmannes väestöstä, ja siksi valtiovalta on tasapainoillut kahden kertomuksen kanssa.
Erityisoperaation hyväksyvät ihmiset voivat elää kohtuullisen tavallisesti. Sodan kannattaminen vaatii tiukempaa sitoutumista.
Venäjän toimien pelko näyttää Kremlin silmissä väistyneen myös lännessä, jossa on viime kuukausina alettu ajatella, ettei Venäjä käytä ydinasepelotettaan entiseen tapaan.
Kun Putinin lännestä saama putinistien tuki vähenee, ja neuvotteluratkaisukin näyttää kaukaisemmalta eikä kulissien takanakaan voida enää toimia länsimaisten poliitikkojen kanssa on aika esittää uhkavaatimuksia.
Näitä ryydittää – ydinase.
Omille todistellaan samaa kuin helmikuussa: ”erikoisoperaatio” erilaisine toimineen tarvitaan Donbasin alueen vapauttamiseksi ”uusnatsihallinnosta”. Ukrainan puhdistaminen natseista on välttämätöntä, koska sillä taataan Venäjän turvallisuus.
”Jos maamme alueellista koskemattomuutta uhataan, käytämme varmasti kaikkia käytettävissä olevia keinoja suojellaksemme Venäjää ja kansaamme. Tämä ei ole bluffia.”
Putin ei ole aiemmin uhannut vahvempia valtioita sodalla.
Venäjän senaattoreista, valtion duuman ylähuoneen edustajista vain yksi – Ljudmila Narusova, 71, äänesti vastaan lakia, joka sisälsi määräyksen liikekannallepanosta.
Narusova tunnetaan Putinia tämän valtiollisen uran alkuvaiheessa tukeneen Pietarin kaupunginjohtaja Anatoli Sobtšakin (1937–2000) leskenä, ja mediassa näkyvän Ksenja Sobtšakin (s. 1981) äitinä, joka on aiemminkin pitänyt päänsä päätöksistä äänestettäessä.
Meidän suomalaistenkin on mietittävä tuemmeko valitsemallamme viisumien myöntämisen rajoittamisella Venäjän Kremlin ratkaisuja. Suomi on rajoittanut viisumihakemusten vastaanottoa, joten tänne on yhä vaikeampi päästä pakenemaan sotaan joutumista.