Viisi syytä matkustaa viikonlopuksi Utrechtiin

James_Holden_by_Anthony_Gerace4

Onko menoa tulevana viikonloppuna? Ai ei? Hyvä! Nyt kannattaa nimittäin ilman muuta buukata äkkilähtö Hollantiin ja suunnata Utrechtiin, jossa järjestetään yhdettätoista kertaa Le Guess Who? -festivaali.

Vierailin itse ensi kerran tapahtumassa viime vuonna, ja tein toistaiseksi pitävän päätöksen palata sinne tästä eteenpäin vuosittain. Pidän Le Guess Who?’ta tämän hetken mielenkiintoisimpana festivaalina. Ohessa viisi syytä. Nähdään siellä!

Ai niin, taustaksi kannattaa lukea esimerkiksi tämä viime vuotinen festivaalijärjestäjä Bob Van Heurin haastattelu.

1) Ohjelma ja kuratointi
Le Guess Who?’n neljän illan ajalle levittäytyvä ohjelma on seikkailullisen musadiggarin unelma. Pelkästään varsinainen festivaaliohjelma pursuaa loistavia buukkauksia, mutta kokonaan oman kulmansa kokonaisuuteen tuovat artistikuraattorit, jotka esittelevät festareilla omia suosikkejaan. Tänä vuonna kuraattoreina toimivat upean albumin juuri julkaissut brittituottaja James Holden (kuvassa), omaleimainen laulaja-lauluntekijä Perfume Genius, avaruusrap-kaksikko Shabazz Palaces, legendaarinen hollantilainen jazzrumpali Han Bennink, sekä avantgarde-suosikit Jerusalem In My Heart ja Grouper. Le Guess Who?’n yhteydessä järjestetään lisäksi herkullisia pientapahtumia, kuten Black Power Tarot -näyttely, 12-Hour Drone -minifestivaali ja elokuvanäytöksiä. Tänä vuonna ohjelmassa on mystisesti muutama kysymysmerkillä merkitty slotti tapahtuman suurimmissa keikkapaikoissa prime time -aikoihin.

2) Halu ymmärtää ja edistää musiikkia
Eräs Le Guess Who?’n keskeisistä ajatuksista on mennä tavanomaista buukkausta syvemmälle ohjelmiston rakentamisessa ja tarjoamisessa yleisölle. Bändeille on yleensä löydetty erittäin luontevat esityspaikat ja välillä festarilla näkee akteja, jotka eivät normaalisti juurikaan keikkaile. Tänä vuonna eräs ainakin ennakkoon osuvimmista esiintyjä-slottiyhdistelmistä on kirkossa järjestettävä Mount Eerie -keikka. Mount Eerie eli Phil Elverum sävelsi alkuvuodesta julkaistun A Crow Looked at Me -albuminsa heti puolisonsa kuoleman jälkeen, ja kiertää nyt ympäri maailmaa esittämässä äärimmäisen intensiivistä uutta musiikkiaan. Le Guess Who? -porukka teki tilanteesta omat johtopäätöksensä ja päätti päästää yleisön Mount Eerie -keikalle ainoastaan ennakkoilmoittautumisen kautta. Konsertin aikana tilaan ei ole kulkua ja baarit pidetään kiinni “musiikin herkän luonteen vuoksi”. Arvostan.

3) TivoliVredenburg
Le Guess Who? tapahtuu useissa eri keikkapaikoissa Utrechtissa, mutta ehdottomasti tärkein näistä on TivoliVredenburg. Kyseessä on suorastaan veret seisauttava tapahtumatalo, jonka voisi selittää helsinkiläiselle vaikka näin: Kuvittele noin Forumin korkuinen liukuportain varustettu tila, jonka sisältä löytyisi Kulttuuritalo, G Livelab, Kuudes linja, Tavastia, Korjaamon Kulmasali, Kaiku sekä pari pienempää klubia.

4) Utrecht
Utrecht tuskin on ensimmäisenä liipasimella lomamatkaa suunnitellessa, mutta idyllinen kaupunki yllättää. Kanavat halkovat kompaktia ja sympaattista keskustaa, ja yliopistokaupungin fiilis on vireä. Hollannin Tampere?

5) MEGA Record Fair
Ja ne levymessut! Utrechtissa järjestetään (tuskin sattumalta) festarin aikaan maailman suurimmat levymessut. Kuinka suuret siis tarkalleen ottaen? Erittäin, erittäin suuret. Suorastaan hengästyttävän suuret. Viime vuonna opin, että on turha yrittää kahlata läpi koko aluetta edes silmämääräisesti, joten ylivoimaisesti paras keino ottaa osaa tähän hulluuteen on yrittää kysellä vinkkejä tapahtuman myyjiä entuudestaan tuntevilta tutuilta. Kärsivälliselle ja hintatietoiselle levymetskaajalle on takuulla luvassa löytöjä. Mukavana bonuksena voi levyturistien lomasta bongailla vinyylinörteimmät Le Guess Who? -artistit.

Le Guess Who? Utrechtissa, Hollannissa 9.–12.11.
Lisätiedot ja koko ohjelma

Kuva: Anthony Gerace

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *