Elokuvasta Ilmestyskirja. Nyt
Elokuvan Redux-version dvd-kansi
Tässäpä elokuva, jonka tuotanto oli yhtä sisällön kanssa. Joseph Conradin (1857-1924) romaaniin Pimeyden Sydän perustuva Vietnam-kuvaus Ilmestyskirja. Nyt oli ennennäkemätön tapaus. Se suisti ohjaajansa Francis Ford Coppolan (s. 1939) melkein vararikkoon ja hulluuteen, ja pääosansesittäjä Martin Sheenin (s. 1940) sydänkohtauksen takia sairaalaan. Hulluinta kaikessa oli, että koko ruljanssista seurasi kaksi loistavaa taideteosta. Elokuva on viiden tähden arvoinen suoritus, eikä Francisin vaimon Eleanor Coppolan (s. 1937) dokumentti Hears of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse sekään kalpene vertailussa.
Mitä siis oikein tapahtui? Käsikirjoitus tehtiin, mutta ensimmäiseksi ohjaajaksi kaavailtu George Lucas (s. 1944) ei onneksi tarttunut täkyyn. Kummisetä II -elokuvan juuri ohjanneen tuottaja-ohjaaja Coppolan oli otettava ohjat käsiinsä. Coppola visioi tekevänsä kaikkien aikojen sotaelokuvan, sanoa jotakin merkittävää modernista sodankäynnistä. Ja sanoihan hän, mutta vasta vuosien päästä. Tuotannon aikana nähtiin monenmoisia episodeja, kuten edellä mainittu sydänkohtaus, laitteiston ja lavasteet tuhonnut myrsky, ja kuukausia aikataulusta jäljellä paikalle saapunut Marlon Brando (1924-2004). Legendaarinen Brando saapui paikalle ylipainoisena ja Conradin kirjaa lukematta. Katastrofin ainekset olivat valmiina, mutta mysteerisen Kurtzin roolista tuli lopulta Brandon parhaita.
Kovan ähläyksen jälkeen elokuva saatiin valmiiksi. Siitä leikattiin useita erilaisia versioita, joista eräs voitti Cannesin elokuvajuhlilla pääpalkinnon vuonna 1979. Ensi-iltaa seuranneessa lehdistötilaisuudessa Coppola laukoi kuolemattomia kommentteja, kuten “We had access to too much money, too much equipment, and little by little we went insane”, ja “My film is not about Vietnam, it is Vietnam.” Vuonna 2001 nähtiin pidennetty Redux-versio, johon on lisätty muutamia yhdentekeviä kohtauksia. Elokuva on tosin pidennettynäkin eräs viime vuosituhannen parhaista.