Karri Kokon kirjasta Così fan tutte (Ntamo, 2008)

Karri Kokko (s. 1955) julkaisee kirjoja kovalla vauhdilla. Nyt julkaistu, Mozartin koomisen ja romanttisen oopperan mukaan nimetty Così fan tutte on jo hänen neljäs teoksensa Ntamo-kustantamolta. Näistä kolme on ilmestynyt tänä vuonna. Hänen viimeaikaisia julkaisujaan yhdistää paitsi nopeus, niin myös kokeellisuus. Avokyyhky, lattiaheroiini (2007) sisälsi uusyhdyssanoja, MMVII (2008) listan Kokon tietyn ajanjakson aikana kohtaamistaan ihmisistä ja Mitä ehkä (2008) puolestaan lausemuunnelmia (viimeisimmästä kirjoitin kesäkuussa tähän blogiin).

Così fan tutte on Kokon paras kirja sitten vuonna 2005 ilmestyneen Varjofinlandian. Nämä kaksi kirjaa ovatkin eräänlaisia sisarteoksia. Varjofinlandiassa Kokko yhdisti eri lähteistä keräämiään tekstipätkiä, jotka käsittelivät masennusta. Kirja oli onnistunut kokeilu yhdistellä tekstejä suomalaisesta kansantaudista, ja oppia jotain siitä.

Così fan tutte käsittelee aihetta, joka on masennustakin enemmän tabu: seksiä. Reilun 200:n sivun ajan kirjassa pannaan, työnnytään, survotaan, voihkitaan, nuollaan ja tehdään monenlaista seksuaalista. Kokko on jälleen käyttänyt tekniikkaa, jossa hän yhdistelee eri tekstipätkiä hengästyttäväksi, pitkäksi kollaasiksi. Così fan tutte on uuvuttava, perverssi ja kiehtova kirja. Se esittelee asioita, joilta useimmat haluaisivat ummistaa silmänsä, mutta jotka ovat kuitenkin perustavanlaatuinen osa ihmisyyttämme.

Koska kirja lainaa koomisen oopperan nimeä, ja alussa siteerataan mm. M.A. Nummista ja Andy Warholia, lukijaa kehotetaan heittämään poroporvallisuutensa romukoppaan. Così fan tutte on ennen kaikkea hauska kirja. Se purkaa yhtä lailla seksualisuuden kuin kirjallisuudenkin myyttejä. Jälkimmäisen osalta se esittää saman kysymyksen kuin kirjailijan lähituotantokin: mikä on kirjallisuutta?

Ainoa kauneusvirhe on mielestäni liika sivumäärä. Sama asia olisi saatu kerrottua vähemmälläkin vyörytyksellä. Toisaalta kirjan sisällöltä ei näin ainakaan pysty ummistamaan silmiään. Yhtä kaikki Così fan tutte on parasta Kokkoa vuosiin.

Mozartin Così fan tutte -ooppera Wikipediassa (englanniksi)
Kokon Così fan tutte -kirja Ntamon sivuilla

Kommentit (2)
  1. kirjat on vähä ulotteisia. kieli ei voi kuvata kaikkea. en avaa monia kirjoja

  2. Saman voi sanoa kaikesta muustakin.

    Kirjallisuuden olemassaolo itsessään lisää ulottuvuuksia. Riippuu kirjailijasta ja lukijasta kuinka paljon.

    Siihen, että kirjallisuus ei tyydytä kirjoittajan tai lukijan tarpeita voi reagoida kolmella tavalla:

    1) etsiä parempaa kirjallisuutta, esikuvia, tehdä löytöjä
    2) kirjoittaa itse parempaa kirjallisuutta
    3) pysyä erossa kirjallisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *