Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandezista
Amerikkalainen jalkapallo on rapakon takana melkein uskonto ja sen pelaajat lähes jumalia. Laadukkaiden dokumenttien tuottajana hiljattain kunnostautuneen Netflixin tuore ohjelma Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (2020) raottaa kuitenkin ammattilaissarja National Football Leaguen salaisuuksien verhoa ja todistaa, ettei sen näyttävien kulissien takia kaikki välttämättä ole kunnossa.
Hernandez oli NFL:n erääseen parhaaseen joukkueeseen New England Patriotsiin varattu sisempi laitahyökkääjä, joka voitti Super Bowlin ja solmi seuransa kanssa 40 miljoonan dollarin jatkosopimuksen, ennen kuin joutui oikeuteen tekemistään murhista. Kolmiosaisessa Killer Insidessa selvitetään tämän poikkeuksellisen tapahtumasarjan syitä. Dokumentti sortuu välillä amatööripsykologiaan ja löysiin heittoihin, mutta onnistuu silti olemaan uskottava.
Killer Insiden vaikuttavuus perustuu sen enimmäkseen huolelliseen taustatyöhön ja Hernandezin vaiheiden suhteellisen perusteelliseen kartoittamiseen. Ohjelmassa väitetään, että huippu-urheilijoiden ja voittajien, Yhdysvalloissa rakastettujen yksilöiden, kannattaa olla pärjätäkseen psykopaatteja. Huipputasolla panokset ovat korkeimmat ja paineet kovimmat. Erään tilaston mukaan NFL-pelaajan keskivertoura kestää 3,3 vuotta. Se on lyhyt aika, johon yltääkseen pitää kuitenkin tehdä paljon töitä. Monet entiset NFL-jyrät ajautuvat konkurssiin ja lukuisat heistä kärsivät väkivaltaisesta lajista johtuvista vaikeista aivovammoista. Eräs heistä, Hall of Fameen päässyt Junior Seau, ampui itsensä vuonna 2012. Tutkimukset paljastivat Seaun aivojen rappeutuneen päähän kohdistuneista iskuista, mikä vaivasi tiettävästi myös nuorta Hernandezia.
Vankilaan joutunut ja itsemurhan siellä 27-vuotiaana tehnyt Hernandez oli paitsi amerikkalaisen jalkapallon, niin myös maan järjestelmän tuote. Yliopistojalkapallossa ja NFL:ssä, joissa molemmissa Hernandez loisti, on tärkeää suorittaa konemaisesti. Roolia vetämään päätynyt Hernandez ei koskaan täysin viihtynyt tässä kurkunleikkaajaympäristössä. Hän oli Killer Insiden mukaan homo, mutta piilotti asian ja piti sitä suurena häpeänä. Hänen isänsä oli Puerto Ricosta Yhdysvaltoihin muuttanut turhautunut tosimies, jonka varhainen kuolema riisti pojalta erään roolimallin ja pahensi hänen yksinäisyyttään. Hernandezin viha ihmisiä kohtaan kasvoi vähitellen. Hän päätyi käyttämään huumeita, veljeilemään gangstereiden kanssa ja haalimaan aseita, joilla hän väitti suojelevansa itseään vihamiehiltään. Hänen vainoharhaisuudellaan ei lopulta ollut rajoja.
Hernandez kehitti itselleen reippaan ja positiivisen julkisen naamion, jota käytti piilottaakseen luonteensa pimeän puolen ja pahenevan ahdistuksensa. Edes huippulahjakkaan urheilijan rooli ja suojattu asema ammattimaisessa Patriotsin organisaatiossa ei kuitenkaan pelastanut häntä romahdukselta. Killer Insidessa vihjaillaan, että Hernandezin persoonallisuus muuttui pikku hiljaa hänen urallaan kokemiensa loukkaantumisten, ja erityisesti päähän kohdistuneiden iskujen, takia. NFL:ää syytetään dokumentissa ehkä jopa liian rajusti, sillä Hernandezilla oli toimistaan ennen kaikkea henkilökohtainen vastuu, mutta on selvää, että seuratussa urheilusarjassa atleettien odotetaan edelleen uhraavan pitkäjänteisen terveytensä välittömän menestyksen takia.
Hernandez oli tässä mielessä uhri. Hän eli kuitenkin tietoisesti kaksoiselämää ja kuvitteli, ettei hänen tarvitse noudattaa normaaleja sääntöjä. Hän syyllistyi tiettävästi nuorempana sarjaan vähäisempiä rikoksia, mutta ne lakaistiin maton alle hänen kuuluisuutensa takia. Mieleen tulee väistämättä surullinen tapaus O.J. Simpson, joka kävi läpi mediassa esitellyn romahduksen lopetettuaan NFL:ssä. Hernandez oli kuitenkin toistaiseksi ainoa amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka sekosi uransa huipulla ja syyllistyi hirvittäviin tekoihin.
Killer Insidessa kuvataan sokeaa julkisuuskulttuuria ja höyrypäisiä salaliittoteorioita, jotka ovat Amerikassa muuta maailmaa yleisempiä. Jotkut fanit uskoivat sokeasti Hernandezin syyttömyyteen vielä todistusaineiston kasaantuessa. Heidän reaktioitaan selittää se, että Patriots, yksi viime aikojen menestyneimpiä joukkueita, oli Hernandezin istuessa ensimmäisen kerran oikeudessa jälleen voittamassa Super Bowlia. Hernandez oli rakastettu nimi, jonka syyllisyyteen näin satunnaiseen ja motiivittomaan rikokseen oli vaikea uskoa.
Netflixin dokumentissa selitetään monipuolisesti ja vakuuttavasti, miten komea, lahjakas ja rikas urheilija, jonka elämä vaikutti täydelliseltä, järkeili voivansa ryhtyä murhaamaan. Amerikkalaista jalkapalloa voi pitää elämäntapana. Se on lypsylehmä ja sen pelaajat ovat idoleita, jotka saavat siviilissä tapahtuvat sekoilunsa usein anteeksi. Hernandez koki olevansa lain yläpuolella. Ja mitä korkeammalle hän kohosi, sitä enemmän vapauksia hän ajatteli ansainneensa. Hänen kohtalonsa oli kuitenkin jossain määrin vältettävissä ja siitä voi syyttää Killer Insiden perusteella monia.