Spam-runoudesta ja Juri Nummelinin kirjasta Bodice Ripper Apart
Spam on mielenkiintoinen kokeellisen runouden sara. Joku keksi, että sähköpostin usein tukkivia roskaposteja voi käyttää runoina. Kun spam-viestejä pätkitään cut-up-tekniikalla, tulokset voivat olla kiinnostavia. Spam-runoutta alettiin kirjoittaa Internetin käytön yleistyttyä. Toden teolla lajityyppi on lähtenyt lentoon vasta viime vuosina.
Juri Nummelinin englanninkielinen spam-runokirja Bodice Ripper Apart on ensimmäinen kokonaan tälle taidemuodolle omistettu kirja Suomessa. Aiemmin Mikael Brygger käytti kirjassaan Emily spam-viestejä.
Nummelin kutsuu kirjaa ”robottikirjallisuudeksi”. Tämä pitääkin paikkansa. Spam-runoudessa ja cut-upeissa yleensäkin tekijän rooli minimalisoituu. Tekijästä tulee järjestelijä, tekstien organisoija ja arkistoija. Pääosaan nousee teksti. Tekijä on tosin edelleen vastuussa siitä, onko sisältö kiinnostavaa vai ei. Bodice Ripper Apart on vähän niin ja näin. Kirjassa ei ole päätä eikä häntää, mutta se ei tietenkään tee siitä automaattisesti huonoa. Automaattikirjallisuus ei vaadi sisältöä. Muotoa Nummelinin kirjassa on.
Bodice Ripper Apart on kuin roskaposti muutenkin: paikoin erittäin kiinnostava, paikoin turha. Se on kuitenkin mielenkiintoinen uusi aluevaltaus suomalaisessa kokeellisessa runoudessa. Kirjan lopussa on Jussi Parikan mielenkiintoinen kommentti spam-kulttuurista. Se on niin hyvin kirjoitettu, että voisi olla enemmänkin kuin nykyisen muutaman sivun mittainen.