Super Nintendosta

Eri malleja

Super Nintendo täytti viime viikonloppuna kaksikymmentä vuotta. Tämä 16-bittinen pelikonsoli edusti aikansa huippuosaamista niin tekniikan kuin muotoilunkin osalta. Nykyään sen noin kolmen MHz:n keskusyksikkö on tietenkin naurettavan tehoton, mutta monet pelaavat konsolilla edelleen. Super Nintendolle julkaistiin monia loistavia pelejä, kuten Super Mario World, Super Mario World 2, Super Metroid, F-Zero ja The Legend of Zelda: A Link to the Past. Ne jättivät populaarikulttuuriin lähtemättömän jäljen.

Super Nintendon edeltäjä, Nintendo Entertainment System (NES), toi videopelit julkiseen tietoisuuteen. NES-konsolia myytiin maailmanlaajuisesti yli 60 miljoonaa kappaletta. Super Nintendo (SNES) jatkoi samalla linjalla, sillä sitäkin on myyty noin 50:n miljoonan kappaleen verran. Kone sementoi Nintendon aseman maailman johtavana pelitalona. Vasta 1990-luvun puolivälissä julkaistu PlayStation suisti Nintendon valtaistuimeltaan, jolla se istui yli kymmenen vuoden ajan.

Kymmenien loistavien pelien lisäksi Super Nintendolle julkaistiin myös monia innovatiivisia lisälaitteita. Game Boy -adapteri salli käsikonsolipelien pelaamisen TV-ruudulta. Super Scope oli maailman ensimmäinen raketinheitin-lisälaite ja SNES Mouse oli puolestaan ensimmäinen käyttökelpoinen konsolihiiri. Itse laitteestakin nähtiin useita eri versioita (kuvassa), jotka olivat toinen toistaan tyylikkäämpiä. Nykyään pelikonsolit näyttävät avaruusaluksilta, mutta ennen sentään osattiin muotoilla.

Suurin osa Super Nintendon parhaista peleistä tulivat Nintendolta itseltään. Yhtiö kehitti eteenpäin Marion, Zeldan ja Metroidin kaltaisia tavaramerkkejään, joita se käyttää edelleen. Muutama muukin julkaisija pääsi hyötymään Super Nintendon menestyksestä. Esimerkiksi Capcom (Street Fighter 2) ja Squaresoft (Chrono Trigger ja Final Fantasy VI) tekivät pelejä, jotka nykyään luetaan alan klassikkojen joukkoon.

Nintendo aiheutti lopulta oman mahalaskunsa. Se suunnitteli julkaisevansa kasetteja käyttävälle Super Nintendolle CD-lisälaitteen ja kääntyi asiassa Sonyn puoleen. Kun projekti kaatui, niin Sony muutti lisälaitteen konsoliksi ja julkaisi PlayStationin. Nintendo putosi kehityksen kelkasta, mutta valtasi silti aikaisilla konsoleillaan pysyvän paikan monen videopelien ystävän sydämestä. Siksi Super Nintendon merkkipäiväkin on muistamisen arvoinen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *