Wild Wild Countrysta
Joskus hyvää tarinaa ei tarvitse keksiä, vaan pelkkä todellisten tapahtumien kertominen riittää. Wild Wild Country (2018) on Netflixin kuusiosainen dokumentti, jossa käydään läpi kummallisen intialaisen gurun, Bhagwan Shree Rajneeshin, vaiheita. Rajneesh kätyreineen väitti joutuneen lähtemään kotimaastaan vainon takia, mutta kuten ohjelmasta selviää, varsinaiset vaikuttimet olivat toiset. Rajneeshin ympärille rakennettu lahko syyllistyi lukuisiin rikoksiin sekä Intiassa että Yhdysvalloissa, jonne se muutti.
Rajneesh, jonka oikea nimi oli Chandra Mohan Jain, oli karismaattinen ja pitkäpartainen hengellinen johtaja ja filosofi, joka vastusti 1960-luvulla muun muassa pasifisti Mahatma Gandhia, valtavirtauskontoja ja perinteistä politiikkaa, eli vähän kaikkea. Rajneesh haaveili utopistisesta yhteiskunnasta, jossa luotettaisiin itämaiseen mystiikkaan, henkilökohtaiseen hartauteen ja seksuaaliseen vapauteen. Ei ihme, että gurun opit kiinnostivat etenkin niitä nuoria länsimaalaisia, jotka olivat kyllästyneet omiin maihinsa ja etsivät vaihtoehtoista tapaa järjestää asiat. Rajneeshin järjestö rikastui lahjoituksilla ja myymillään tuotteilla, kuten kirjoilla ja meditaatiokursseilla. Lahko laajensi toimintaansa ja sitä pelättiin, koska sen seuraajat tottelivat kyseenalaistamatta Rajneeshin ja hänen alaistensa, kuten oikean käden Ma Anand Sheelan, käskyjä.
Wild Wild Country olisi fiktiona typerä, sillä sen tapahtumat ovat niin outoja, että niitä on vaikea uskoa todeksi. Rajneesh perusti Oregonin osavaltioon itsensä mukaan nimetyn kaupungin, Rajneeshpuramin, joka pystytettiin lahkon sieltä ostamalle maatilalle. Omavaraisessa Rajneeshpuramissa tehtiin yhdessä töitä. Siellä asui tuhansia ihmisiä ja sillä oli muun muassa omat poliisivoimat. Ne myönnettiin itsehallinnolliselle kaupungille Yhdysvaltojen hallituksen vastahakoisella suostumuksella.
Netflixin dokumentissa seurataan rajneeshilaisten ja amerikkalaisten viranomaisten väistämätöntä yhteenottoa. Lahko esimerkiksi junaili jäsenilleen oleskelulupia tekaistuilla avioliitoilla. Wild Wild Country on tuomittu Rajneeshin työn jatkajien toimesta. He väittävät ohjelman olevan yksipuolinen ja gurusta sekä hänen alaisistaan saakin sen perusteella melko kajahtaneen kuvan. Ääneen pääsevät lähinnä lahkon vastustajat, jotka ovat halukkaita puhumaan, mutta myös muutamat sen toiminnassa keskeisesti mukana olleet henkilöt, kuten voimakastahtoinen nainen Sheela.
Hiljaista ja yksinkertaista elämää syrjäisessä Oregonissa viettäneet paikalliset eivät järjestöstä pitäneet. Punaisia vaatteita käyttäneet ja muutenkin erilaiset rajneeshilaiset pelottivat heitä. Edelliset katsoivat edustavansa tulevaisuutta, jossa aikansa eläneet rakenteet, kuten kirkko, valtio ja perhe, tuhotaan paremman maailman tieltä. Yritys päättyi katastrofiin, vaikka lahko ei ollut täysin mielipuolinen, vaan omasi joitakin edistyksellisiä ideoita. Sen jäsenillä ei esimerkiksi ollut yksityisomaisuutta, paitsi johtajilla, eikä siellä esiintynyt virallisesti rasismia tai muuta syrjintää.
Rajneeshpuram syntyi 1980-luvun alussa, mutta sen idea oli 1960-luvun hippivuosikymmenen ja sen pettymysten peruja. Useiden toivomaa rakkauden vallankumousta ei ollut tullut, mutta Rajneesh lupasi sitä yhä. Gurua uskoneiden motiivit olivat monet. Pohjimmiltaan kyse oli kuitenkin heidän sisälleen avautuneesta hengellisestä tyhjiöstä, jonka vakuuttavasti julkisuudessa esiintynyt Rajneesh opeillaan täytti.
Jälkikäteen tarkasteltuna uskonnollisen johtajan kannattajien sinisilmäisyys on lähes häkellyttävää. Pitää kuitenkin muistaa, että Rajneeshillä on edelleen runsaasti seuraajia ympäri maailmaa, ja hänen ajatuksiaan pidetään arvossa. Etenkin Intiassa hänet mielletään yleisesti pyhäksi mieheksi, jonka katalat kätyrit johtivat harhaan. Rajneeshin, tai Oshon, kuten hänet tultiin viimeisinä vuosinaan tuntemaan, puheista on koottu satoja teoksia, joissa käsitellään muun muassa meditaatiota, uskontoa ja seksiä.
Kipeintä on kuitenkin ehkä se, että guru oli oikeassa vaatiessaan meitä muuttamaan tapamme ja olemaan luottamatta kommunismiin tai kapitalismiin, jotka eivät välitä heikoista. Ikävä kyllä raha ja valta sokaisivat myös Rajneeshin. Wild Wild Country on tallenne suuruudenhulluista unelmista ja utopioiden mahdottomuudesta. Uskonlahkot tuntuvat päätyvän tarkoitusperistään huolimatta usein vainoharhaiseen väkivaltaan ja vertaansa vailla olevaan pahuuteen, jota mikään ei oikeuta.