MinäKertoja
MinäKertoja

”Enhän minä ole kauhea nainen?”

Nainen ja mies rakastuvat.

Nainen muuttaa miehen asuntoon ja tuo mukanaan kaikki kenkänsä – ja paljon muutakin. Nainen siirtää  huonekasvin paikkaa ja vaihtaa tavaroiden järjestystä mieheltä kysymättä.

Kauhea nainen sai ensi-iltansa Suomessa 9. maaliskuuta 2018. 

Nainen riisuu seinältä miehen kehystämän julisteen ja ripustaa tilalle kalliin, abstraktin taideteoksen. Mies ilmoittaa, ettei pidä taulusta lainkaan. Nainen joutuu ottamaan sen pois seinältä.

Hän harjaa myrtyneenä hampaitaan.

Seuraavassa hetkessä huonetta koristaa jälleen naisen valitsema taulu. Mies on taas antanut periksi.

Nämä ovat kohtauksia tanskalaisen Christian Tafdrupin ohjaamasta elokuvasta Kauhea nainen (En frygtelig kvinde, 2017), jonka kävin katsomassa hiljattain.

Elokuva kertoo kolmekymppisestä Rasmuksesta (Anders Juul), joka kohtaa kotibileissä kauniin, hurmaavan Marien (Amanda Collin). Parin välillä kipinöi heti, Marie saapuu Rasmuksen ovelle viinipullon kanssa viettelevä hymy huulillaan. Pian ollaankin jo muuttamassa yhteen.

Marien roolin näyttelee Amanda Collin, Rasmuksen kengissä Anders Juul.

Vähitellen Mariesta alkaa paljastua epämiellyttäviä piirteitä. Hänellä on tarve kontrolloida kaikkea mahdollista asunnon sisustuksesta Rasmuksen hiustyyliin ja vaatevalintoihin. Silmä tarkkana hän neuvoo Rasmusta jopa siinä, miten lautaset asetellaan tiskikoneeseen. Kotiin Marie hankkii kalenterin, johon molempien täytyy merkitä omat menonsa tietynvärisillä tusseilla.

Ja tietysti kalenteriin kirjataan myös parisuhdetta vahvistava yhteinen ”treffipäivä”.

(Joka muuten osoittautuu lopulta aika painajaismaiseksi.)

Vähitellen Rasmuksesta alkaa tuntua, että hän ei osaa tehdä mitään oikein. Jos hän on oma rento itsensä, hän ärsyttää Marieta. Jos hän yrittää miellyttää liikaa, hän onnistuu ärsyttämään sittenkin.

Kauhea nainen on elokuva epätasapainoisesta dynamiikasta eräässä tanskalaisessa parisuhteessa. Voimakastahtoinen nainen jyrää alleen miehen, joka on luonteeltaan myöntyväisempi.

Ja ehkä mies myös pelkää naista. Muistan, että Twitterissä tuli kerran vastaan lause, joka jäi mieleeni: ”If she doesn’t scare the hell out of you, she’s not the one.”

Mutta pelottavuudessakin täytyy olla jokin raja. Kohtaus, jossa Marie yrittää nitistää Rasmuksen itsetunnon latelemalla piikikkäitä ilkeyksiä kesken museokierroksen, on yksi elokuvan hyytävimmistä. Rasmuksen kauan patoutunut huuto jää kaikumaan mieleen.

Christian Tafdrupin ja hänen veljensä Mads Tafdrupin käsikirjoittaman elokuvan suurimpana vahvuutena ovat uskottavan tuntuiset, aidot henkilöhahmot. Kummankin päähenkilön ominaisuudet ovat tunnistettavia, vaikka sympatiapisteet ropisevatkin etupäässä Rasmuksen laariin. Elokuvassa esitetyt arjen konfliktit ovat niin samaistuttavia, että välillä ne myös naurattavat. Juuri tähän ohjaaja tuntuu pyrkineenkin. Hänen mukaansa Kauhea nainen on tragedia, jossa on mukana myös huumoria.

”Toivon, että Kauheassa naisessa kuvatut vuorovaikutustilanteet ovat tunnistettavia ja ennen kaikkea hauskoja molempien sukupuolten mielestä – ja uskon, että jokainen voi peilata omia kokemuksiaan monien elokuvassa esitettyjen tilanteiden kautta”, Christian Tafdrup sanoo Nordisk Filmin tiedotteessa.

Elokuvan intensiteetti pysyy yllä alusta loppuun. Jo ensimetreiltä asti katsoja odottaa, milloin kuuma romanssi alkaa viilentyä ja muuttua jäätäväksi, milloin elokuva lunastaa nimensä  sisällön ja ihana nainen paljastuukin ’kauheaksi’.

Nyt-liiteen haastattelussa Christian Tafdrup toteaa, että elokuva on herättänyt katsojissa äärimmäisiä reaktioita: toiset ärsyyntyvät, toiset rakastavat.

Keskustelin elokuvasta taannoin kaverini kanssa, joka kertoi, että Kauhea nainen on saanut feministit älähtämään. Ylen jutusta luinkin, että elokuva on närkästyttänyt joitakuita osaltaan siksi, että siinä naista käsitellään kriittisestä näkökulmasta juuri nyt, kun #metoo-kampanjan herättämä keskustelu on käynyt kuumimmillaan. Samassa artikkelissa todetaan, että elokuva on nähnyt Tanskassa jo yli 200 000 katsojaa, joista monet ovat naisia.

Mielestäni elokuva ei demonisoi naisia yleisesti, vaan se näyttää, miltä nainen saattaa vaikuttaa miehen silmissä erilaisine vaatimuksineen, parisuhteen toisena osapuolena. Yhtä hyvin roolit voisivat olla toisinpäin. Varmasti tässä maailmassa on olemassa myös suuri joukko miehiä, jotka voisivat inspiroida ”Kauhea mies” -nimisen elokuvan.

Se olisi ehkä puhtaasti tragedia.

Minussa Kauhea nainen herätti paljon kysymyksiä siitä, millainen käytös parisuhteessa on hyväksyttävää ja milloin hirveyden rajat ylitetään. Tunsin omantunnonpistoksen kohtauksessa, jossa Marie järjestelee asuntoa ja kysyy, milloin viimeksi Rasmus on kuunnellut cd-levyjään. Tarvitaanko niitä enää?

Minä olen kerran kysynyt mieheltäni saman kysymyksen. Mutta eikö tämä ole vielä aika pientä?

Astuttuani ulos elokuvateatterista minua harmitti, että en ollut nähnyt leffaa puolisoni seurassa. Häneltä olisin voinut kuin ohimennen kysyä: ”Enhän minä ole sinun mielestäsi kauhea nainen?”

Ja hän olisi vastannut: ”Et tietenkään, rakas!”

*

KUVAT: Cinema Mondo

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lasketellen kohti uutta kirjaa

Jos jonakin päivänä muistelen jälkeenpäin kevättalvea 2018, luulen, että siitä jää mieleen ainakin kaksi asiaa: kirjan editoiminen ja laskettelu. Ja tietenkin myös jatkuva eksistentiaalis-behavioristinen ahdistus sekä intensiivinen itsereflektioinferno, olennainen osa kirjailijan työtä. Tässä postauksessa käsittelen…

Hyggeä uutta vuotta!

Toivoin joululahjaksi paria kirjaa. Toinen niistä oli tanskalaisen Meik Wikingin kirjoittama vaaleansininen opus nimeltä Hygge – Hyvän elämän kirja. Meik Wiking on paitsi kirjailija, myös Kööpenhaminassa toimivan onnellisuudentutkimusinsituutin – Happiness Research Instituten – johtaja. Hänellä on…

Rakas joulupukki, pitääkö minun aina olla kiltti?

Rakas joulupukki, ryhdyin kirjoittamaan tätä kirjettä ravintola Rytmissä Helsingin Hakaniemessä. Et ehkä ole koskaan käynyt täällä, koska asut niin kaukana. Suosittelen kuitenkin lämpimästi piipahtamaan. Täältä saa muun muassa herkullista kuumaa glögiä, täällä on jokunen joulunpunainen…

Ryövärimorsianta ei voi unohtaa

Poissa oleva on kilpailijoista pahin. -Margaret Atwood: Ryövärimorsian (suom. Kristiina Drews, 1994) On ihmeellistä, kuinka vahvoja muistoja joihinkin kirjoihin liittyy, etenkin niihin jotka on lukenut lapsena tai nuoruusvuosina. Esimerkiksi L.M. Montgomeryn Anna– ja Runotyttö-romaanit inspiroivat minuakin…

Kerro mitä tunnet

Pidin eilen itsenäisyyspäivän aattona juhlapuheen vanhassa opinahjossani Lapuan yläkoululla. Julkaisen puheen nyt täällä blogissa, satavuotiaan Suomen kunniaksi. Hyvät Lapuan yläkoulun oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta, tuntuu aika nostalgiselta palata tänne Lapuan yläkoululle kaikkien vuosien jälkeen….

Entä jos joku loukkaantuu?

The only way you can write the truth is to assume that what you set down will never be read. Not by any other person, and not even by yourself at some later date. Otherwise…

Kuuman kirjailijan vapaapäivä

Free time is a terrible thing to waste. Read a book. -E.A. Bucchianeri Viime kuukaudet ovat vilahteet ohi hurjan nopeasti. Olen viilettänyt paikasta toiseen vuoroin korkokengissä, vuoroin lenkkareissa tai nilkkureissa, vaihtanut lennosta toppatakin kullanhohtoiseen jakkuun,…

Itsenäisyyttä voi käsitellä myös komedian keinoin

Sain viime vuoden lopulla kiinnostavan ehdotuksen. Voisinko kirjoittaa Vaasan kaupunginteatterille monologin, joka käsittelisi itsenäisyyttä ja Pohjanmaata? Ja olisi mielellään myös komedia. Yön pimeinä tunteina mietin tuota haastavaa yhtälöä. Itsenäisyys + Pohjanmaa + komedia = x….

Rakkautta ennen hermoromahdusta

”If there’s any kind of magic in this world… it must be in the attempt of understanding someone, sharing something. I know it’s almost impossible to succeed… but who cares, really? The answer must be…

Pala kurkussa voi olla romaanin alku

Write hard and clear about what hurts. -Ernest Hemingway Kolme kulttuurialan ihmistä keskustelee ringissä juhlissa, ohitettuaan sen ratkaisevan hetken, jonka jälkeen kaikilla on tarve puhua muustakin kuin kirjoista ja taiteesta. ”Tiedättekö te sen tunteen, kun…