Varo, kehen rakastut netissä
Onko mahdollista ihastua palavasti ihmiseen, jota ei ole koskaan edes tavannut?
Onko mahdollista rakastua kauniiseen ääneen tai viesteihin, joita toinen lähettelee päivittäin?
Miten pahasti ihminen voi koukuttua sosiaalisessa mediassa käytävään kommunikointiin – ja siihen vihreään palloon, joka palaa aina silloin, kun rakkauden kohde on linjoilla?
Näitä kysymyksiä tarkastelee elegantti ranskalainen elokuva Olen kuka haluat (Celle que vous croyez), joka pohjautuu Camille Laurensin romaaniin. Elokuvan on ohjannut näyttelijänäkin tunnettu Safy Nebbou, joka on myös dramatisoinut romaanin elokuvakäsikirjoitukseksi yhdessä Julie Peyrin kanssa.
Olen kuka haluat kertoo viisikymppisestä eronneesta Clairesta (Juliette Binoche), joka on aloittanut uuden suhteen nuoremman miehen, Ludon (Guillaume Gouix), kanssa. Kun romanssi kariutuu, pettynyt Claire luo sosiaalisessa mediassa tekaistun profiilin voidakseen edelleen seurailla miehen kuulumisia. Valeprofiilinsa kautta Claire tutustuukin yllättäen Ludon kaveriin Alexiin, (François Civil), jonka kanssa hänellä kehkeytyy tiivis, romanttinen viestittelysuhde.
Claire ei paljasta nuorukaiselle juuri mitään omasta elämästään vaan piiloutuu salaperäisen, vasta 25 vuotta täyttävän Claran nahkoihin. Alexin flirttailevat, lämminhenkiset viestit tuovat yllättävän paljon sisältöä ja jännitystä kirjallisuuden opettajana työskentelevän Clairen elämään.
Ensimmäinen ongelma syntyy, kun Alex haluaa nähdä Claran kasvot. Claire ratkaisee asian lähettämällä Alexille kuvan toisesta, paljon nuoremmasta naisesta.
Tilanne mutkistuu, kun kännykkäsuhde syvenee siihen pisteeseen, että Alex haluaisi tavata Claran henkilökohtaisesti. Nyt Claire on pulassa. Entä jos Alex pettyisi näkemäänsä? Claire on kuitenkin Claraa ainakin kaksi kertaa vanhempi. Mutta voiko totuutta väistellä loputtomiin? Miten raastavaksi rakkauden leikki voi muuttua?
Olen kuka haluat on taitavasti toteutettu elokuva siitä, miten tiivis yhteys kahden ihmisen välille voi syntyä pelkästään sosiaalisessa mediassa. Uskoisin, että aihe on nykypäivänä myös hyvin ajankohtainen.
Olen kuullut puhuttavan siitä, miten verkossa voi luoda toisesta ihmisestä mielikuvia, jotka eivät lainkaan vastaa todellisuutta. Sen sijaan, että rakastuisi todelliseen, lihaa ja verta olevaan ihmiseen, rakastuukin vain kauniiseen kuvaan; oman mielensä luomukseen.
Elokuvan käsikirjoitus on taitavaa työtä. Se onnistuu koukuttamaan katsojan yhtä tehokkasti kuin romanttinen viestittelysuhde koukuttaa Clairen ja Alexin. Realistiseen kuvaukseen on sekoittunut myös mielikuvituksellinen, narratiivisesti hyvin kiinnostava jakso, mikä lisää elokuvan viehätysvoimaa entisestään. Lisäksi käsikirjoitus pystyy yllättämään katsojan monessa eri käänteessä, aivan viime metreille saakka.
Onneksi yksi elokuvan tarjoamista suurimmista yllätyksistä on positiivinen. Se antoi ainakin minulle jollakin tavalla helpottuneen olon.
Juliette Binoche tekee loistavan roolityön rankan avioeron kokeneena Clairena, joka ei oman elämänkriisinsä keskellä pysty luottamaan omaan kauneuteensa ja viehätysvoimaansa. Vakuuttavasti näyttelee myös François Civil sekä Nicole Garcia, joka soveltuu mainiosti tarkkanäköisen terapeutin rooliin.
Mielestäni yksi elokuvan suurimmista ansioista on se, että se lisää ihmisten ymmärrystä erilaisia rakkaussuhteita kohtaan. Olen kuka haluat näyttää, että sydänsuru kännykkäsuhteen vuoksi voi tuntua yhtä pahalta kuin mikä tahansa muu pettymys rakkaudessa.
Mutta yhtä lailla siitäkin selviää.