Kuin jokin alkaisi
Lukupäiväkirjasta voin helposti nähdä, mitä kirjoja olen milloinkin lukenut – ja samalla palautuvat mieleen ne tunnit, viikot ja kuukaudet, jotka olen noiden kirjojen parissa viettänyt. Välillä olen tarttunut johonkin klassikkoon, esimerkiksi Jane Austenin, Scott Fitzgeraldin tai Timo K. Mukan romaaniin, välillä olen lukenut uudempaa kirjallisuutta.
Tämä lukupäiväkirja palveli minua puolitoista vuotta. |
Luin kiinnostuneena myös Yasmina Rezan näytelmän Taide, joka on julkaistu kahden näytelmän niteessä nimeltä Taide. Kolme versiota elämästä (Wsoy 2003). Siinä kolmen miehen ystävyys uhkaa särkyä, kun yksi heistä, Serge, ostaa 200 000 frangia maksavan valkoisen taulun. Sergen taidehössötys on kova pala Marcille, hänen pitkäaikaiselle ystävälleen, jonka mielestä kaikki alkoi jo ennen taulun ostamista:
“Paha on peräisin kauempaa. Tarkalleen siitä päivästä, kun puhuessasi eräästä taideteoksesta, lausuit aivan tosissasi sanan ‘dekonstruktio’.”
Lopuksi täytyy mainita vielä Tennessee Williamsin klassikko Sweet Bird of Youth. Se kertoo tähtihetkensä ohittaneesta näyttelijättärestä, joka on kadottanut nuoruutensa sekä komeasta nuoresta miehestä, joka on menettänyt ensirakkautensa.
Sweet Bird of Youth esitettiin Lontoon Old Vic -teatterissa. |
Kävin katsomassa näytelmän Lontoossa, mikä oli unohtumaton elämys – eikä vähiten siksi, että toista pääosaa esitti Kim Cattrall, Sinkkuelämää-sarjasta tuttu tähti. (Tätä en koskaan lakkaa muistelemasta.) Chance Waynen roolin esitti Seth Numrich.
Kun vietin elokuussa 2013 viikon Edinburghin kirjailijaresidenssissä, luin O’Brienin romaanin August is a Wicked Month. Siinä päähenkilö Ellen on matkalla yksin, niin kuin minäkin olin, suurimman osan ajasta. Sydäntä puristi, kun luin kertojan sanat:
Tämän Edna O’Brienin kirjan julkaisi Penguin Books 1967. |
Anna-Leena Härkösen kolumnikokoelmat ovat joskus kirjaimellisesti pelastaneet minut jonkin vaikean ajan yli. Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia (2013) sai minut jälleen kerran nauramaan. Korjaamon kirjamarkkinoilla sain Härköseltä teokseen signeerauksen, mistä olin erittäin iloinen.
“Miehet eivät yleensä suutu [syntymäpäivän] unohtamisesta. He ymmärtävät, että naisella saattaa olla esimerkiksi stressiä. Miehen mahdollinen stressi ei naista kiinnosta.”
Opettaja hakee apua
Asko Martinheimon kirjasta Parempi lause olen kirjoittanut ylös sitaatin:
Annos kertomuksen teoriaa by Rimmon-Kenan. |
Lukupäiväkirjani mukaan olen lukenut esseitä joulun aikoihin, junassa matkalla Pohjanmaalle. Merkitsin kirjasta muistiin muun muassa seuraavan kohdan:
Tommi Melenderin esseekokoelma ilmestyi 2013. |
Paljon muutakin kiinnostavaa tuli luettua, mutta ehkä nämä riittävät maistiaisiksi. Uusi lukupäiväkirja on hankittu, ja olen tehnyt siihen jo ensimmäiset merkinnät.
Niistä lisää tulevissa postikorteissa!