Luovuus Live sai loistavaa palautetta – seuraavana vieraana kirjailija Erkka Mykkänen!
Viime viikon keskiviikkona koitti jännittävät hetket, kun hiljattain ideoimani Luovuus Live -keskustelusarja käynnistyi Instagramissa.
Kyseisessä sarjassa kohtaan kulttuurialan tekijöitä sosiaalisen median livelähetyksissä.
Murphyn lain mukaisesti minulla oli tuona tärkeänä päivänä kauhea kiire. Samalle päivälle osui monta puhelinhaastattelua erästä juttua varten, ja lisäksi kirjoitin Luovuus Livestä tiedotteen, jota varten haastattelin itseäni.
Hymiö.
Suihkuun ehdin vasta noin tuntia ennen h-hetkeä. Pyysin puolisoani tiskaamaan astiat, etteivät ne loistaisi livevideon taustalla. Onneksi hän ehti tekemään sen; hänellä menee yleensä tiskaamisessa noin 5-10 minuuttia, kun taas minä saatan tiskata kaksikin tuntia, tanssahdella välillä keittiössä Madonnan tahtiin, tsekata Facebookin, syödä vaniljajogurtin, vastata sähköpostiin.
Kauluspaitani silitin ehkä puolta tuntia ennen lähetyksen alkamista. Samalla tajusin, että en ollut koko päivänä käynyt ulkona – joten ryntäsin tuuletusparvekkeelle hengittämään raikasta ilmaa.
Näiden operaatioiden jälkeen suoritin pikaisen meikkauksen, mielessäni yksi ajatus: miksi en voi tehdä asioita systemaattisesti ja hallitusti, suunnitella kaikkea valmiiksi hyvissä ajoin ja hengitellä rauhassa yin-joogin tavoin?
Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin. Ensimmäinen vieraani oli ystäväni, kollegani, kirjailija Riikka Pulkkinen, jonka kanssa juttelimme muun muassa koronapandemian vaikutuksesta luovan työn olosuhteisiin, Riikan gradusta, jonka hän sai valmiiksi viime vuonna, autofiktiosta joka on nykyisin hyvin suosittu kirjallisuudenlaji, Riikan kirjoittamasta Image-esseestä jonka otsikko on Tunnustamisesta sekä Monika Fagerholmin viisaista sanoista kirjoittamiseen liittyen, mystisestä ”tekijästä x”, johon Riikka keskustelussamme viittasi ja jonka Fagerholm on maininnut ainakin Imagen haastattelussa. Kati Kelolan jutussaan muotoilema tiivistys Fagerholmin ajatuksesta, tekijästä x, kuvaa hienosti sitä, mitä itsekin kirjoista haen ja mitä yritän myös omissa teksteissäni tavoittaa:
”Se jokin, mitä ei pysty pukemaan sanoiksi, mutta jonka voi tuntea, joka polttaa ja josta syntyy hyvää kirjallisuutta.”
Fagerholmin lisäksi puhuimme muistakin inspiroivista kirjailijoista kuten Linn Ullmannista ja hänen esikoisromaanistaan Ennen unta, jonka olen lukenut jo kaksi kertaa ja jota olemme usein Riikan kanssa ihailleet. Keskustelussa tuli esiin myös kirjailija Maylis de Kerangal, jonka teoksiin haluaisin ehdottomasti tutustua. Olen kuullut kehuja hänen romaanistaan Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät, jonka tapahtumat kiertyvät sydänsiirron ympärille.
Livestä tuli ilahduttavaa palautetta jo samana iltana ja vielä jälkeenpäin (live oli nähtävillä stooreissani vielä 24 tuntia lähetyksen jälkeen). Keskustelujamme pidettiin inspiroivina, kiinnostavina ja hauskoinakin. Näyttäisi siltä, että tällaisille kohtaamisille on tilausta.
(Enkä usko, että ketään kauheasti haittasi se, että videon taustalla minun keittiössäni näkyi ajoittain silitysrauta sekä muutama raasu banaani.)
Huomenna keskiviikkona vieraanani on kirjailija Erkka Mykkänen, jolta on ilmestynyt tähän mennessä kaksi kaunokirjallista teosta: lyhytproosateos Kolme maailmanloppua (2015) sekä romaani Something not good (2018), joista kummastakin kirjailija sai Savonia-palkintoehdokkuuden. Lisätietoa Erkan teksteistä ja kirjoista voi lukea täältä, kirjailijan kotisivuilta.
Kirjoitustyönsä ohella Erkka opettaa puolipäiväisesti luovaa kirjoittamista Laajasalon opistossa. Instagramissa olen huomannut, että hänkin tuntuu arvostavan Julia Cameronia, jota voisi kutsua luovuuden monitaituriksi. Kirjailijana, käsikirjoittajana ja kouluttajana tunnettu Cameron on kirjoittanut muun muassa teokset Tie luovuuteen ja Tyhjän paperin nautinto, joita olen alleviivaillen lukenut.
Haluaisin kysyä Erkalta muun muassa, mitä hän tuumaa Cameronin suosittelemista aamusivuista.
Tapasin Erkan ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten jännittävissä merkeissä: radiossa. Olimme silloin Suuren hesalaisen kirjakerhon vieraina toimittaja Taru Torikan haastattelussa. Minulta oli hiljattain ilmestynyt Ennen kuin kaikki muuttuu -niminen novellikokoelma, Erkalta puolestaan jo mainittu esikoiskirja Kolme maailmanloppua. Istuimme pöydän äärellä isot, mustat luurit korvilla, vesilasit ulottuvillamme.
Nyt kohtaamme jälleen yhteisen juttutuokion merkeissä, mutta tällä kertaa etänä Instagramin välityksellä. Lähetys alkaa klo 19, silloin olemme Erkan kanssa molemmat livetilassa.
Nähdään Instassa!