Päivystävä anarkisti
Päivystävä anarkisti

Mikseivät ne vaan sano EI?

Niinä vuosina kun opiskelin esittäviä taiteita, luokkamme koostui pääasiassa 20-25 -vuotiasta naisista. Produktion vierailevat ohjaajaopettajat tulivat ensimmäisen ohjausviikon jälkeen yhden opiskelijan kotibileisiin. Kumpikin noin nelikymppisistä miehistä lähti juhlista opiskelija kainalossaan. Draamaahan siitä seurasi, mutta olimme kolmantena opiskeluvuonna jo tottuneet siihen, että tämä on alan tapa. Myös produktion roolitus oli tämän ensimmäisen viikon jälkeen selvä.

Tänään Ylellä julkaistu erinomaisesti taustoitettu ja laaja artikkeli käsitteli ohjaaja Aku Louhimiehen toimintaa ja ohjausmetodeja erityisesti suhteessa naisnäyttelijöihin. Useat näyttelijät kertoivat omilla nimillään Louhimiehen brutaaleilta kuulostavista teoista. Kautta linjan Louhimies toistaa muutamaa fraasia: ketään ei pakoteta, kaikesta on sovittu, aina voi kieltäytyä.

Aina voi sanoa ei. Koko viimeaikaista keskustelua metoo-kampanjasta suostumus2018-keskusteluun tuntuu leimaavan sama, yleensä miesten esittämä ihmetys siitä, mikseivät naiset vain sano ei?

Mikäli on yhteiskunnassa, omassa elämässään tai ammatissaan asemassa, jossa ei joudu jatkuvasti olemaan varuillaan, voi tosiaan olla vaikeaa ymmärtää mikseivät (yleensä) naiset vain kieltäydy kohdatessaan sopimatonta käytöstä. Mikseivät ne pyydä apua, kerro mitä näkevät, puutu! Kaikki palautuu kuitenkin valtaan ja asemaan. Louhimiehen kuvattu käytös on ollut mahdollista, koska suurta osaa meistä naisista pelottaa sanoa ei silloinkin kun tiedämme, ettei kohtelumme ole oikeudenmukaista. Louhimies on jutun mukaan kohdellut sopimattomasti etenkin nuoria, uransa alkutaipaleella olevia naisnäyttelijöitä. Tämä tuskin on sattumaa. Suomessa tiettyjen alojen piirit ovat niin pienet ja kilpailu niin kovaa, ettei hankalan ämmän mainetta kannata hankkia uran alkumetreillä kulttiohjaajalta. Nyt esiin tulleiden tapausten lisäksi voidaan vain arvuutella, kuinka moni nuori on luopunut urastaan tai masentunut vakavasti kohdattuaan asemaansa väärinkäyttäviä kusipäitä opettajissa tai ohjaajissa.

Kenellekään esittävien taiteiden kanssa työskennelleelle tai alaa opiskelleelle Louhimiehen käytös tuskin tulee täysin puskista. Vaikka elokuvat ovat oma taiteenlajinsa, on teatteri- ja elokuvaohjaajien ja opettajien käytös ollut samanlaista vuosikausia. Opettajille ja ohjaajille ei sanota ei, koska se voi tietää loppua haaveammatille, johon olet pyrkinyt ja kouluttautunut jopa kymmeniä vuosia. Jokainen ohjaaja tietää valtansa. Jokainen etenkin Louhimiehen asemassa oleva ohjaaja tietää, että vaikka teknisesti tämän käskyistä voisi kieltäytyä, se ei käytännössä ole mahdollista.

Sama koskee suostumus2018-keskustelua. Katson ympärilleni ja näen valtavan suon naisia, jotka ovat harrastaneet seksiä vasten tahtoaan, koska ovat pelänneet mitä kieltäytymisestä seuraisi. Väkivaltaa, emotionaalista manipulointia, painostusta, potkut. Liian moni meistä on ajatellut, että pääsee helpommalla kun on hiljaa, katsoo kattoa ja antaa toisen tehdä mitä tekee. Sitä uskottelee itselleen, että tästä pääsee nopeammin yli kuin seurauksista, joita kieltäytymisestä voisi seurata. Vaikkei olisi huumattuna, sammuneena tai muuten tiedottomana tilassa, ei aina koe mahdolliseksi sanoa ei.

Asema tuo joillekin ihmisille sellaisen vallan, että se vie toisilta mahdollisuuden sanoa ei. Jos itsensä löytää tällaisesta asemasta, tulee olla tavallistakin herkempi muiden ihmisten kunnioittavalla kohtelulle. Tulee ymmärtää, ettei asetelmasta voi seurata mitään hyvää tai hedelmällistä, ja purkaa se. Me emme tarvitse parisuhteissa, yhteiskunnassa tai työelämässä henkilöitä, joille ei voi sanoa ei.

Useampi mies on tänään ilmaissut, etteivät usko Louhimiehen ja muiden vastaavien paljastusten myötä miesohjaajien voivan enää käyttää valtaansa yhtä myrkyllisesti jatkossa. Kuitenkin naiset opetetaan edelleen vallitsevien normien mukaisesti välttämään vaikean ämmän mainetta. Tytöt opetetaan kilteiksi ja hiljaisiksi, pojat reippaiksi ja aloitteellisiksi. Niin kauan kuin ahdamme lapsemme sukupuolinormien mukaisiin haitallisiin muotteihin, ei mikään määrä paljastusjuttuja tule kuitenkaan riittämään. Tasa-arvo ei ole valmis niin kauan kuin osalle meistä ei voi sanoa missä tahansa tilanteessa ei ilman, että sillä on vakavia seuraamuksia.

Sukupuolinormien ja valta-asetelmien murtumista odotellessamme meidän on jokaisen hyvä tehdä reality check omassa elämässämme. Voiko minulle oikeasti sanoa ei? Miten suhtaudun, jos ystäväni tekee mieluummin jotain muuta kuin näkee minut? Miten suhtaudun, jos kumppanini ei halua seksiä samaan aikaan kuin minä? Voiko minulle pomona sanoa ei ilman, että joutuu pelkäämään tulevien työtehtäviensä puolesta? Alanko mököttää, painostaa, uhkailla tai uhriutua jos minulle sanotaan ei? Meistä jokainen on vastuussa siitä, että luomme maailmaa, jossa jokainen voi turvallisesti sanoa ei. Aina ei nimittäin voi sanoa ei, ei kaikille, ei joka tilanteessa. Ja tämän täytyy muuttua.

Kirjoittaja on ohjannut ja opettanut teatterialalla ja muiden esittävien taiteiden piirissä. Hän on koulutukseltaan teatteripedagogi ja valmistunut Teatterikorkeakoulusta. Gradussaan hän tutki täysi-ikäisten opiskelijoiden ja opettajien seksuaalisia suhteita teatterialalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

50 000 mitätöntä mielipidettä

Harvassa ovat ne poliitikot, jotka eivät ole viime vuosina toistelleet mantraa siitä, kuinka politiikka on rikki. Jokaisten vaalien alla ihmisiä usutetaan äänestämään vakava isänmaallinen paatoshenki äänessä väräjäten, muistuttaen “kansalaisvelvollisuudesta”. Erityisesti nuorten osallistumisesta poliittiseen päätöksentekoon ollaan…

Aktiivimallista unelmamalliin

En edes tiedä, mitä epätyypillinen työ nykyään olisi. Ympärilläni korkeasti koulutettu ikäluokkani on tottunut siihen, että työuramme koostuvat pätkistä, apurahoista, työttömyysjaksoista, projekteista, freelancerkeikosta ja mitä erikoisimmista viritelmistä, joihin kuuluvat myös kaikki mahdolliset julkiset ja yksityiset…

Choose nice

Minulla on väite: maailmassa, jossa voimme valita olla mitä tahansa, meillä on moraalinen velvoite valita olla kilttejä toisillemme. Jos olet eri mieltä väitteestä, se on ihan ok. Jos olet eri mieltä, saat olla sitä ja…

Anarkisti Slushissa, osa 2

Nothing normal ever changed a damn thing. Mikään normaali ei koskaan muuttanut hittojakaan. Slushin pääbanderolli Messukeskuksen edessä kutsuu kummajaisia sisään. Ulkopuolella odottaa kaksi astronautiksi pukeutunutta hahmoa, joiden kanssa voi halutessaan kuvauttaa itsensä. Slush on erikoisimpia…

Anarkisti Slushissa, osa 1

Kymmenen vuotta sitten teknologiatapathuma Slushia vietettiin varsin toisen näköisessä Helsingissä. On varsin osuvaa, että yhtenä Slushin teemana on vuonna 2017 ilmastonmuutos. Tapahtuma on saanut nimensä loskasta, eikä sitä näy marraskuun viimeisinä päivinä Helsingin kaduilla lainkaan….

Saako natseja vihata?

Tampereella järjestetään lauantaina 21.10. Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoitus. Mielenosoituksen tiimoilta on käyty keskustelua siitä, miksi tapahtuman nimessä mainitaan viha? On totta, että tapahtuman nimi saattaa olla luotaantyöntävä osalle ihmisistä. Miksi vihata, jos natseja ja…

Kuka on tarinan sinnikäs häirikkö?

Eilen julkaistu Älä twiittaa Ukkolasta, saatat saada potkut -blogitekstini on herättänyt kunnon härdellin. Hyvä niin, sillä Ukkolan toiminta tapauksessa on tämän tason toimijalta ennennäkemätöntä. Sanna Ukkola lähetti 9.10. oikaisuvaatimuksen Imagen päätoimittajalle Niklas Thesslundille blogiani koskien….

Älä twiittaa Ukkolasta, saatat saada potkut

Ihmisillä on yhteiskunnassa erilaisia määriä valtaa. Suhteellisen paljon valtaa on esimerkiksi Ylen toimittajalla Sanna Ukkolalla, joka vetää nykyisin Pressiklubia. Nyt Ukkola on pyrkinyt käyttämään valtaansa saadakseen henkilökohtaisiin vaikeuksiin itselleen epämieluisan twiittaajan. Kerrataan lyhyesti mitä on…

Empatia on kaikki mitä meille jää

Turun terrori-isku osoitti meille kaksi mahdollista tietä. On meidän vastuullamme valita niistä oikea. Puhelimen uutishälytys piippaa, ja pian internet roihuaa vihasta. Viime vuosien aikana yhteiskuntaa on valeltu bensalla, ja liekit ovat uinuneet odottaen mitä tahansa…

Ulkomaalaisen näköinen nainen

Julkaistu alun perin Iso Numero-lehdessä syksyllä 2016. Julkaistaan uudelleen 18.8.2017 sisäministeri Risikon käytettyä toistuvasti mediassa termiä ”ulkomaalaisen näköinen.”Seison ihmisjoukossa Varsovassa, me kaikki katsomme suurelta ulkoilmanäytöltä jalkapalloa. Viereeni pysähtyy jalkapallofani, joka puhuttelee minua puolaksi. Vastaan englanniksi…