Sanojen festivaali alkaa torstaina Mascotissa
Helsinki Word Festival on sanataiteen ympärille rakentunut tapahtuma, jonka ohjelmistossa sanat on paketoitu moneen eri muotoon. Yksi loppuviikon lavarunousfestarin esiintyjistä on laulaja-lauluntekijä Pihla Heikintytär, joka ei enää kirjoita runoja, mutta esiintyy mielellään runoihmisille. Tapahtuman tuottaja Harri Hertell ei pidä esitysten muotoa olennaisena, kunhan sanat kestävät tarkastelua myös tekstinä. Paitsi, ettei sekään välttämättä aina päde.
Slaavihenkiseksi tunnelmoinniksi musiikkiaan kuvaileva Pihla Heikintytär esiintyy runotapahtumissa mielellään. “Olen huomannut, että monet runoudesta pitävät ihmiset kiinnostuvat sanoituksistani”, hän kertoo. “Sellaiselle yleisölle on mukava laulaa, joka keskittyy kuuntelemaan.”
Pihla Heikintyttärelle musiikki onkin tapa kertoa tarinaa. Ehkä siksi hän tekee aina ensin tekstin, ja vasta siihen sävelen. Aikaisemmin hän kirjoitti myös luettavaksi tarkoitettuja runoja, mutta nykyään kaikki sanat käyvät soimaan päässä. Ne sanat saattavat tarttua läheisten elämästä, kuulluista keskusteluista tai jostakin luetusta, mutta yhtä hyvin ne voivat olla mielikuvituksen tuotetta. “Kun löydän hienon lauseen, haluan tehdä siitä laulun. Mietin, mikä sen lauseen maailmaan sopii, ja alan kirjoittaa sen ympärille tekstiä.”
Lauantaina Café Mascotissa Pihla Heikintytär aikoo esittää ainakin kappaleen Juoppo Suutari. Siviilielämässään suutariksi kouluttautunut artisti jättää kuulijoiden arvailtavaksi, mistä kyseisen laulun teksti on innoituksensa saanut.
Pienuus kääntyy monipuolisuudeksi
Helsinki Word Festivalin tuottajasta, runoilija Harri Hertellistä ei ole kiinnostavaa miettiä runouden määritelmiä tai rajoja. Hän on aina pitänyt tärkeänä, että runoa tarjoillaan myös musiikin tai jonkinlaisen muun äänimaiseman kanssa. Hertell uskoo, että sillä tavoin runous myös saavuttaa uusia yleisöjä. ”Yleisenä kriteerinä esiintyjillemme on kuitenkin, että lyriikoissa täytyy olla jotain kiinnostavaa ja omaperäistä, ja niiden tulee kestää tarkastelua myös luettuna”, hän määrittelee.
Suuremmissa maissa myös lavarunousskene on usein isompi, jolloin lajien välistä sekoittumista ei välttämättä tarvitse tapahtua. Hertellin mukaan on pelkästään rikkaus, että Suomessa sanataidetapahtumiin mahtuu monenlaisia esityksiä. “Aikaisemmin Suomessa oli lähinnä kirjoja julkaisseiden runoilijoiden lukutilaisuuksia, joissa esiintymisellä ei ollut niin merkitystä. Sitä olen tällaisilla tapahtumilla halunnut muuttaa ja värittää.”
Runoa, räppiä ja poikkitaidetta
Kolmipäiväisen Helsinki Word Festivalin ohjelmisto on kunnianhimoinen, ja siihen tosiaan mahtuu vaikka mitä.
Runokollektiiveja on paljon – esimerkiksi J.K. Ihalaisen, Mikael Jurmun ja Sándor Vályn uusi kokoonpano, jossa runoilija, äänitaiteilija ja kuvataiteilija yhdistävät voimansa. Räppi mainitaan useassa esiintyjäesittelyssä: Laulaja Heidi Kiviharjun kanssa lavalle nousevat Mc Pyhä Lehmä ja Rauhatäti, ja esiintymässä on myös rap- ja runoduo Dizi & Osq. Torstaina tilan ottaa haltuunsa mm. kategorioihin mahtumaton Dxxxa D, joka on tehnyt paitsi räppiä, myös melkein mitä tahansa muutakin.
Word Festivaleilla sekoitetaan suvereenisti spoken wordia nykykansanmusiikkiin ja herätetään Bukowskin runous henkiin esityksellä, josta tapahtuman tuottajakaan ei oikein uskalla etukäteen sanoa mitään varmaa. Esiintyjiä tulee myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Englannista saapuvat spoken word –artistit Adam Kammerling sekä Megan Chapman ja Saksasta runoilija Nora Gomringer, joka esiintyy jazz-rumpali Philipp Scholzin kanssa.
Ja vaikka sanat ovatkin tapahtuman keskiössä, mahtuu joukkoon myös esitys, jossa ainakaan yleisesti tunnettua sanastoa ei välttämättä käytetä ollenkaan: englantilais-belgialais-venäläinen kokoonpano “DAstrugistenDA” saattaa niin päättäessään olla silkkaa dadaa.
Helsinki Word Festival Café Mascotissa 12.-14.11.