Mielenosoituskulttuuri on nykysuomalaisille vierasta, mikä näkyy muun muassa poliisin turhan voimankäytön puolusteluna
Aluksi: olen iloinen, että poliisin harjoittama turha ja ylimitoitettu voimankäyttö nousee vihdoin valtakunnalliseksi puheenaiheeksi, vaikka se tapahtuikin hyvällä asialla olevien aktivistien kustannuksella.
Omassa elinpiirissäni poliisin harjoittama mielivalta on ollut tiedossa jo pitkään, ja olen myös kirjoittanut ja puhunut aiheesta jo vuosia. Valitettavasti minua tai muita poliisiväkivaltaa tai sen uhkaa Suomessa kohdanneita ei ole aikaisemmin otettu vakavasti. Ja jos on otettukin, monet tuntuvat ajattelevan sen olevan oikeutettua. Nytkin, kun viimeinen vuorokausi on puhuttu rauhanomaisesti mieltään osoittaneisiin ilmastoaktivisteihin kohdistuneesta kaasusumutteen (joka on ase!) käytöstä, tuntuvat monet olevan jopa sitä mieltä, että “piipertäjät saivat mitä ansaitsivat”.
Monet perustelevat oikeutusta eiliselle ylimitoitetulle voimankäytölle virheellisellä väittämällä, että Elokapinan mielenilmaukselle ei ollut lupaa tai että se oli laiton. Jo tämä kertoo, että nämä ihmiset eivät tiedä mistä puhuvat.
Poliisilla on lakiin kirjattu velvollisuus turvata kansalaisten kokoontumisvapautta.
Suomessa mielenosoitukseen ei haeta eikä tarvita lupaa. Meillä on sananvapaus ja kokoontumisoikeus, jotka tuovat mielenilmaisemiselle varsin vahvan oikeussuojan. Poliisilla on lakiin kirjattu velvollisuus turvata kansalaisten kokoontumisvapautta, eikä poliisi siis lähtökohtaisesti edes voi kieltää mielenosoituksia, ellei järjestäjäksi ole ilmoitettu kiellettyä järjestöä.
Sen sijaan mielenosoituksista tulee tehdä poliisille ilmoitus viimeistään vuorokautta ennen kokoontumista – yksittäisistä henkilöistä koostuvasta mielenilmauksesta ei oikeastaan sitäkään. Käytännössä poliisi ei yleensä pyri estämään myöskään ilmoittamattomia tai lyhyemmällä varoitusajalla ilmoitettuja mielenosoituksia, ellei niistä koidu isompaa haittaa järjestykselle tai turvallisuudelle.
Poliisi voi perustellusti määrätä mielenosoituskulkueen reittiin muutoksia, kunhan sillä ei vaarannetta mielenosoituksen tarkoitusta.
Jos mielenilmaus häiritsee kohtuuttomasti liikennettä – mihin Elokapinan mielenilmauksen kohdalla on myös vedottu, oli se sitten totta tai ei – poliisi voi kyllä osoittaa kokouksen siirrettäväksi toiseen paikkaan. Poliisi voi myös perustellusti määrätä mielenosoituskulkueen reittiin muutoksia, kunhan sillä ei vaarannetta mielenosoituksen tarkoitusta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mielenosoitus tulee voida järjestää sellaisessa paikassa ja sellaisella tavalla, että se on tarkoituksenmukainen ja jossa se tulee huomatuksi. Tämän vuoksi mielenosoituksia ei pääsääntöisesti järjestetä kaupungin laidalla sijaitsevilla kävelykaduilla vaan keskeisillä reiteillä.
Tietysti ilmastonmuutoksen eteen tehtävien toimien riittämättömyyttä kritisoivalle Elokapinalle on varsin tarkoituksenmukaista asettua ilmaisemaan mieltään paikkaan, jossa ilmastonmuutosta edistävät yksityisautoilijat joutuvat kohtaamaan aiheen väkisinkin.
Olen itse järjestänyt usean sadan ihmisen mielenosoituskulkueen ja käynyt läpi koko prosessin kokoontumisen suunnittelusta toteutukseen. Tuolloin poliisi paitsi yritti sälyttää harteillemme itselleen kuuluvaa turvaamisvelvollisuutta (järjestäjä on toki myös vastuussa sujuvuudesta ja turvallisuudesta omalta osaltaan, ja siitä tietysti huolehdimme) myös muuttaa reittiämme kulkemaan kävelykadulle. En siihen kuitenkaan suostunut, eikä poliisi voinut siihen oikein vastaankaan sanoa – juurikin siksi, että kokoontumisen tarkoitus ei olisi tullut samalla tavalla ilmi, mikäli kukaan ei olisi sitä huomannut.
“Mielenosoitusten tarkoituksena on aiheuttaa sen verran häiriötä, että ajettava asia tulee huomatuksi.”
Mielenilmausten tarkoitus kun nimenomaan on aiheuttaa sen verran häiriötä, että ajettava asia tulee huomatuksi. Tarkoitus on luoda painetta päättäjiin ja kansaan sekä pakottaa ihmiset pysähtymään epäkohdan äärelle. Näin Elokapina eilen toimi. Kohtuutonta haittaa tai turvallisuusuhkaa on vaikea ainakaan videoiden, lehtijuttujen ja silminnäkijäkertomusten perusteella uskoa heidän puoleltaan tapahtuneen.
Mutta vaikka Elokapina olisi tukkinut liikennettä siinä määrin, että mielenilmaus olisi ollut perusteltua siirtää (näin voi hyvin olla, en tosiaan ollut itse paikalla), tulee poliisin suhteuttaa toimintansa kohtaamaansa vastarintaan aina lievintä mahdollista keinoa käyttäen.
Aseen käyttäminen mielenosoittajia vastaan voi olla perusteltua, mikäli poliisiin tai muihin ihmisiin kohdistuu esimerkiksi selkeää väkivallan uhkaa. Mistään ei kuitenkaan ole käynyt ilmi, että eilisen kokoontumisen ilmastoaktivistit olisivat käyttäytyneet uhkaavasti tai edes vastustaneet kiinniottoja millään tavalla – sen sijaan kaikessa kuvamateriaalissa on nähtävillä, että ajoväylältä pois kannettavat elokapinalaiset eivät edes rimpuile poliisien otteessa.
Turhaan poliisiväkivaltaan tulee puuttua myös Suomessa.
Poliisia itseään vielä siteeraten: “Voimaa käytetään aina lievintä keinoa hyödyntäen ja tilannetta arvioiden. Jos tilanne on vaativa, poliisi voi ottaa käyttöön voimankäyttövälineitä.”
Kadulla paikallaan istuvat ihmiset eivät yksinkertaisesti ole “vaativa tilanne” joka edellyttää voimankäyttöä.
Jos edelleen luotat sokeasti siihen, että Suomen poliisi toimii aina oikeamielisesti, puolueettomasti ja kestävästi, suosittelen ottamaan osaa mihin tahansa vaikkapa rasismia vastustavaan mielenosoitukseen. Kun tulee itse virkavallan taholta uhkailluksi erinäisellä asearsenaalilla ilman mitään ymmärrettävää syytä, karisevat mielikuvat nopeasti.
Turhaan poliisiväkivaltaan tulee puuttua myös Suomessa. Itse en ainakaan ole valmis luopumaan mielenilmaisunvapaudestani.