Mitä feministi ajattelee asepalveluksen tasa-arvosta
Tänään on uutisoitu, kuinka puolustusministerimme mielestä asevoimien kustannuksista voitaisiin säästää eväämällä naisilta pääsy armeijaan yhden vuoden ajan. Sen sijaan, että keskusteltaisiin siitä, onko armeijassa järkeä roikottaa ketään, ketä siellä oleminen ei kiinnosta, ovat monet ottaneet puolustusministerin tai lakeja säätävien sijaan tikun nokkaan – yllätys yllätys – feministit.
Miesasiamiehet ja muut jostain syystä tasa-arvoa vastustavat tykkäävät nostaa asepalveluksen pakollisuuden esille aina, kun puhutaan sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja sen toteutumisesta Suomessa. Yleensä kommentti kuuluu: “TÄMÄ EI TIETENKÄÄN FENINISTEJÄ KIINNOSTA” ilman, että kukaan vaivautuu kysymään, kiinnostaako. Tai edes kuuntelemaan, kun väärää oletusta yritetään korjata.
Tiedän, että joidenkin feministien mielestä vain miesoletetuille pakollinen asepalvelus voidaan perustella sillä, että toistaiseksi synnyttäminen on vastavuoroisesti langennut naisten harteille. Itse ainakin ajattelen – ja tiedän monien muidenkin feministien jakavan ajatuksen – että tilanne armeijan suhteen on epätasa-arvoinen ja että tilanne pitäisi ehdottomasti korjata.
En pidä mitenkään päin kohtuullisena, että asepalvelus on pakollinen vain osalle väestöstä. Se, pidänkö pakollista asepalvelusta ylipäätään järkevänä ratkaisuna, on asia erikseen. Jos pakollisessa palveluksessa kuitenkin pysytään, tulisi sen tietysti olla sama kaikille. Oma mielipiteeni on, että pelkästään aseiden käsittelyyn ja maanpuolustukseen keskittyvän palveluksen sijaan käytäntöä pitäisi uudistaa jonkinlaisen kriisitilapalveluksen suuntaan. Joka siis olisi joko pakollinen tai vapaaehtoinen ihan jokaiselle sukupuolesta (ja uskontokunnasta yms.) riippumatta.
Ei tekisi minkään sukupuolen edustajalle pahaa opetella esimerkiksi ensiapua, evakuoimista, muonitusta ja muita selviytymiseen sekä muiden auttamiseen liittyviä toimia. Esimerkiksi tuleen ja sähköön liittyvät perustiedot ja -taidot olisivat hyödyksi monenlaisissa tilanteissa.
Eli ei, ainakaan tämän feministin mielestä ei ole tasa-arvoista, että asepalvelus on pakollinen miehille muttei naisille.
On tietysti syytä muistaa, etteivät feministitkään ole mikään kaikesta samaa mieltä oleva kultti. Huomionarvoista kuitenkin on, kuka asepalvelusta ajoi aikanaan naisillekin edes vapaaehtoiseksi, ja kenelle naisten armeijaan pääsy oli silloin ongelma.
Ole matriootti ja VAADI tasa-arvoista sotilaspalvelua!
Olisi paljon mielenkiintoisempaa kuulla kanta tänään ehdotettuun, tasa-arvoisempaan malliin, joka nostettiin ilmoille ihan tosissaan, kuin Jussin heittoon.
Jos luit postaukseni, tiedät etten kommentoinut siinä Niinistön heittoa vaan feministien syyttelyä mututuntumalla. Kirjoituksestani luulisi käyvän hyvin ilmi myös kantani tänään julki tuodun kaltaiseen uudistusehdotukseen?