Punkkarit sillan alla -tapahtumassa ei rakenneltu keskiluokkaista identiteettiä

Kun Veikka Lahtinen julkaisi paljon keskustelua herättäneen blogitekstinsä kaupunkikulttuurista keskiluokan egonpönkittäjänä, en tunnistanut siitä omaa kaupunkikulttuuriani. Jaan kyllä Lahtisen näkemyksen siitä, että moni kaupunkikulttuuriksi miellettävä on hinnoitellut itsensä joidenkin yhteiskuntaluokkien ulottumattomiin, mutta onneksi kaupunkikulttuuri on muutakin kuin korianteriannoksia Instagramissa. Omaan tulotasoon ja makuun sopivaa kaupunkikulttuuria saa sillä, kun menee kadulle ja tekee sellaista. Siitä eilen järjestetty, järjestyksessään toinen Punkkarit sillan alla sekä vaikkapa vuosittaiset kadunvaltaukset ovat malliesimerkkejä; yhdessä tehtyä, kaupunkitilaa hyödyntävää ja kävijöille ilmaista.

Stress Factor sillan alla. Kuva: Paavo Lehtonen
Uusi lempibändini Stress Factor sillan alla. Kuva: Paavo Lehtonen
Captain Morgan’s Sinking Ship tulkitsi rakkauslaulut mm. kodeiinille sekä kauniille kanalle, joka tapettiin ja syötiin.
Keskikaljakuosi. Ihanaa nähdä, että hommat jatkuu ja nuoriso löytää hyvien harrastusten pariin!
Keikkojen yhteydessä käytiin myös bike warsit!
Keikkojen yhteydessä käytiin myös Bike Wars!

Tällaiset tapahtumat aina muistuttavat siitä, miksi punk on niin hienoa. Nautin toki musiikista ja ihmisistä, mutta parasta on  DIY-kulttuuri. Kun raha ei juurikaan vaihda omistajaa, tehdään tekemisen ilosta ja keksitään mitä mielikuvituksekkaampia ratkaisuja. Ihmiset ovat valmiita laittamaan aikaa ja vaivaa sen eteen, että muut saavat fiilistellä, eikä kukaan pyri rikastumaan toisten kustannuksella. Tarjoiltiin sillan alla toki street foodiakin, nimittäin kiljua ja seitanhodareita kuluttajaystävälliseen hintaan.

Kaupunkikulttuuri on sitä millaiseksi kaupunkilaiset sen tekevät. Jos Ravintolapäivän muuttuminen ravintoloiden rahastusjuhlaksi vituttaa, voi itse toteuttaa tapahtuman alkuperäistä ajatusta ja olla liittymättä mukaan hyödyntavoitteluun. Tai jättää väliin ja tehdä jotain muuta. Lupaviidakossa räpiminen hankaloittaa ja hidastaa tapahtumajärjestämistä aivan valtavasti, joten ehkä kaupunkikulttuurimme tarvitsisi nyt vain jonkun verran reipasta kansalaistottelemattomuutta. Kadut, puistot ja siltojen alustat ovat kaupunkilaisten aluetta, otetaan ne kunnolla käyttöön. Kun tarpeeksi moni toimii samoin, kaupunkikulttuuri muuttuu väkisinkin. Vähemmän ruokapornoa ja keskiluokkaistamista, enemmän munaa tai jotain sinne päin!

Kommentit (3)
  1. Koska kirjoituksessa on jäänyt mainitsematta mihin kuntoon tapahtumapaikkana toiminut skeittiparkki oli jätetty, niin kerrottakoon. Keskellä parkkia oli poltettu nuotiota, joka oli kasattu muunmuassa skeittikäytössä olleista trukkilavoista. Seurauksena tästä parkin asfaltti on isolta alueelta sulanut ja koko parkki noessa. Asfaltti oli hiottu sileäksi vain pari viikkoa sitten. Järjestävän tahon olisi tietysti pitänyt pystyä nuotion poltto estämään, mutta kun näin ei kerran tapahtunut, voisi kuvitella jälkien korjaamisen olevan vähintä mitä voi tehdä. Se ei useimpia järjestäjiä kuitenkaan vaikuta kiinnostavan. Valitettavasti skeittarit, jotka parkkia käyttävät päivittäin siihen mihin se on tarkoitettu, eivätkä kerran vuodessa tapahtuvaan bilettämiseen, joutuvat tästä kärsimään. Ei näin.

    1. Hei, ja kiitos lisätiedoista. Juuri kuulin tästä myös tuolta somen puolelta, ja tilanne on kyllä aivan perseestä. En itse ollut mukana tapahtuman järjestämisessä, mutta pidän huolen, että järjestävä taho tajuaa asian vakavuuden. Eihän näitä (edelleen mielestäni) ihania tapahtumia tosiaan voidan järjestää, jos siinä samalla tuhotaan muuta kulttuuria. Toivottavasti asiaan saadaan mahdollisimman nopeasti joku selvyys ja vahingot korvataan niin hyvin kuin mahdollista.

  2. Alimmassa kuvassa on menossa korkopyöräturnajaiset ei pyöräsota. Bike wars pidettiin ennen turnajaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *