Muumipeikko ja vallankaappaus

Muumihahmot
Kuva: Wikipedia

Tämän viikon suurin kirjauutinen Suomessa ei ole ehkä sittenkään Nobel vaan uusi suomenruotsalainen kustantamo Förlaget, ennennäkemätön vallankaappaus.

Hieman taustaa:

Suomenruotsalainen kirjallisuus saattaa äkkiseltään tuntua marginaalin marginaalilta, mutta se on monin verroin päälukuaan merkittävämpää. Jo Tove Jansson yksin nostaa suomenruotsalaiset maailmanluokkaan, mutta Kjell Westön ja Monica Fagerholmin kaltaisia kansainvälisiä tähtiä on suomenruotsalaisten piirissä paljon.

Suomessa oli noin sata vuotta kaksi ruotsinkielistä kustantamoa, Schildts ja Söderströms. Schildtsin suurin hitti ja talouden perusta olivat muumikirjat, Söderströmsin puolestaan oppikirjat. Vuonna 2011 mannerlaatat järisivät ja talot fuusioituivat. Lopputuloksena oli Schildts & Söderströms, joka on ollut käytännössä monopoliasemassa. Tämä on hiertänyt kirjailijoita aika lailla. Ennen oli kilpailua ja käsikirjoituksen saattoi lähettää aina toiseenkin taloon. Mutta nyt oltiin yksipuoluejärjestelmässä. ”Sets” yhdisti myös kaksi erilaista yrityskulttuuria, eikä fuusio kaikkien mielestä mennyt täysin kitkattomasti.

Tällä viikolla Tove Janssonin perintöä hallinnoiva Moomin Characters ilmoitti perustaneensa ruotsinkielisen kustantamon, johon heidän ilmoituksensa mukaan siirtyy leijonanosa suomenruotsalaisista kirjailijoista. Useiden kymmenien kirjailijoiden lista oli käytännössä suomenruotsalaisen kirjallisuuden who is who. Kjell Westö ei ollut listalla, mutta melkein kaikki muut sitten olivatkin. Moomin Charactersin ilmoituksen mukaan myös Tove Janssonin kirjojen sopimukset puretaan ja oikeudet siirretään uudelle kustantamolle. Mukaan on palkattu kaksi Setsin kustannustoimittajaa, Tapani Ritamäki ja Sara Enholm-Hielm.

Onhan noita kustantamoja perustettu ja kirjailijoita niihin siirtynyt maailman sivu. Mutta Förlagetin tapauksessa on muutamia varsin erikoisia piirteitä.

Ensinnäkin kuvio on ennennäkemättömän kauttaaltainen. Kuvitelkaa että syntyisi uusi suomenkielinen kustantamo, johon siirtyisivät kaikki Otavan, WSOY:n, Tammen ja Gummeruksen kirjailijat. Samanlaisesta mittakaavasta on Förlagetissa kysymys.

Alkuräjähdys yllättää. Kun perustetaan uusi kustantamo, johon siirtyy kirjailijoita muista taloista, muutto tapahtuu käsikirjoitus kerrallaan. Suomessa näyttävimpiä aloituksia oli aikanaan Teoksen perustaminen. Sinne siirtyi monen monta kirjailijaa Tammesta, jossa osa teoslaisista oli aiemmin työskennellyt. Nämä tulivat kuitenkin luonnollisesti sitä mukaa kuin uusi käsikirjoitus valmistui ja sille oli löydettävä uusi kustantaja. Förlagetin listalla sen sijaan on kirjailijoita, joilla on tuore teos Setsillä tai jotka eivät välttämättä edes kirjoita enää mitään. Aivan kuin Förlagetin lista olisi adressi, jossa kirjailijat haluavat olla mukana. Miksi? Miltä mahtaa tuntua mennä Helsingin kirjamessuille markkinoimaan omaa kirjaansa Setsin ständille? Vai onko kirjasyksy peruttu?

Moomin Characters on ilmoittanut purkavansa Tove Janssonin kirjojen kustannussopimukset ja ottavansa oikeudet itselleen. Päivän Hufvudstadsbladetin mukaan Sets ei ollut saanut yhteydenottoa asian tiimoilta. Jos kustannussopimukset ovat suomalaisen käytännön ja tekijänoikeuslain mukaiset, sopimuksia ei noin vain yksipuolisesti irtisanota. Voisi kuvitella että Moomin Characters, jonka koko toiminta perustuu immateriaalioikeuksille, tietää kuinka sopimukset toimivat, joten odotamme mielenkiinnolla mitä tapahtuu.

Mutta kun unohtaa yksityiskohdat ja nousee tarkastelemaan tilannetta hieman laajemmasta perspektiivistä, se näyttää itse asiassa täysin luonnolliselta ja ymmärrettävältä. Suomenruotsalainen kirjallisuus on palaamassa muutaman vuoden poikkeustilasta takaisin vuosisataiseen harmoniaan: taas on kaksi kustantamoa, joista toisen valtti ovat oppikirjat ja toisen Muumit.

Onnea matkaan kaikille. Uuden kustantamon perustaminen on ehkä hienointa mitä maailmassa on.

 

Kommentit (1)
  1. Elämä jatkuu Schildts & Söderströmsillä - Image-blogit
    12.10.2015, 18:20

    […] sopimukset pysyvät Setsillä, kuten hieman arvelin. (Ensimmäisen jakson tapahtumat on koottu edelliseen kirjoitukseeni.) Elämä jatkuu. Lainattakoon lehdistötiedote tähän […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *