Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

taivaalta_tippuvat_asiat98774Italo Calvino peräänkuuluttaa Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle -luennoissaan kirjallisuudelta keveyttä. Ei keveyttä siinä mielessä kuin sanaa käytetään viihteen yhteydessä vaan kerronnallista keveyttä raskauden ja sameuden vastakohtana. Hän ottaa esimerkikseen Franz Kafkan Hiilisangollaratsastaja-novellin. Siinä mies yrittää hyisenä talviyönä hakea hiiltä lämmittääkseen kotinsa, mutta hänellä ei ole rahaa, ja kun hän kulkee tyhjän sankonsa kanssa halki kaupungin tietäen, että hän ei tule edes kerjäämällä saamaan hiiliä ämpäriinsä, sen keveys nostaa miehen ilmaan.

Selja Ahavalla on täydellinen kertojan lause. Ei uudissanoja, ei mutkikkaita virkkeitä, ei kommervenkkejä, vain täydellisen vaivattomasti soljuva tarina. Hänen ei oikeastaan edes tarvitse kertoa tarinaa, silti hänen proosansa lumoaa ja vangitsee.

Pidin valtavasti Ahavan esikoisromaanista Eksyneen muistikirja. Olin töissä Ahavan kustantajalla Gummeruksella kun se ilmestyi, mutta valitettavasti en voi ottaa kirjasta mitään kunniaa, vaan se kuuluu kustannustoimittajana toimineelle Tero Liukkoselle. Kustantajan sivuhuomiona muuten todettakoon, että kirja ilmestyi ja menestyi Saksassa myöhemmin nimellä Der Tag, an dem ein Wal durch London schwammEksyneen muistikirja on kelpo nimi, mutta kyllä Päivä, jona valas ui Lontooseen olisi ollut vielä paljon parempi.

Taivaalta tippuvat asiat on todella hieno romaani – ehkä vielä parempi kuin Eksyneen muistikirja. Sen keskiössä on perhe, jonka kohdalle osuu useita epätodennäköisiä sattumia, taivaalta tippuvia asioita, niin aineellisesti kuin kuvallisesti. Ahava rakentaa harvinaisen hienon lapsen näkökulman ja kuljettaa lukijan melkein huomaamatta elämänkokoisten kysymysten äärelle. Niin kuin vain hyvä kirjallisuus voi.

Taivaalta tippuvat asiat ei tunnu perinteiseltä raskaalta suomalaiselta proosalta. Vaikka kirjan aiheisto on pohjimmiltaan hyvinkin synkkää, täynnä vastoinkäymisiä ja kuolemaa, kirjassa pysyy merkillisellä tavalla yllä valo, melkein voisi sanoa huumori. Tätä ominaisuutta on hyvin vaikea kuvata tai paikantaa. Ehkä osuvinta olisi sanoa, että tässä kirjassa on calvinolaista keveyttä.

 

#lukuvuosi2016

1/50 Jeff VanderMeer: Authority

2/50 Jeff VanderMeer: Acceptance

3/50 Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

 

 

Kommentit (2)
  1. Hieno arvio hieno(i)sta romaan(e)ista, kiitos. Ja tuo Päivä, jona valas ui Lontooseen, olisi ollut täydellinen.

  2. Vuoden 2016 kirjat - Image-blogit
    28.1.2017, 15:22

    […] Jeff VanderMeer: Authority 2/50 Jeff VanderMeer: Acceptance 3/50 Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat 4/50 Haruki Murakami: 1Q84, osa 3 5/50 Michael Ondaatje: Anilin varjo 6/50 Jaana Janhila: Viiltoja […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *