Pääkirjoitus: Vallankumous?
Kuka olisi uskonut, että Donald Trumpista tulisi vakavasti otettava presidenttiehdokas Yhdysvaltoihin? Tai että Iso-Britannia ihan oikeasti eroaisi EU:sta? Tai että perussuomalaiset saisivat ”ison jytkyn”? En minä ainakaan, mutta minähän kuulunkin eliittiin, joka ei ole enää pitkään aikaan tajunnut, mitä maailmassa tapahtuu.
USA:ssa tiettyjen kansanosien tyytymättömyys näkyy Trumpin voittokulkuna ja Isossa-Britanniassa se roihahti Brexit-äänestyksessä. Suomessa ärtymys on kanavoitunut edustuksellisen demokratian ansiosta jytkyihin. Länsimaissa on liikkeellä isoja voimia. Tyytymättömien joukot kasvavat ja heidän protestinsa muuttuvat yhä äänekkäämmiksi.
Tässä ajassa on jopa samoja piirteitä kuin vuoden 1917 tapahtumissa Venäjällä. Tyytymättömyys tsaarin konservatiiviseen politiikkaan sekä hallinnon korruptoituneisuuteen ja tehottomuuteen johti kansannousuihin ja lopulta vallankumouksiin.
Ison-Britannian Brexit-äänestyksen tulos kertoo ison kansanosan tyytymättömyydestä vallanpitäjiin ja kasvottoman EU-koneiston joustamattomuuteen. Kansanäänestyksen tulos kertoo myös kahtia jakautuneesta yhteiskunnasta, jossa vastakkain ovat korkeakoulutetut ja työväenluokka, nuoret ja ikääntyvät, kaupunkilaiset ja maalaiset – menestyjät ja häviäjät.
Nyt ei eliitin ylimielisyys auta. Tässä ajassa tarvitaan viisaita poliitikkoja, jotka osaavat ottaa huomioon kaikkien kansanosien ja kansojen mielipiteet. EU:llakin on kasvun paikka.
Tällä kertaa omatkin aprikointini ja tuntemukseni saman suuntaisia. Toivottavasti jossain jopa otetaan opiksi ennen ”Siperian kyyditystä”.