Aatteiden paluu
Otin puhelun pohjoiseen. Arvasin etukäteen, mitä tuleman piti: pääministeri Juha Sipilän ylistystä. ”On se kova mies. Sai päätökseen asian, jota muut ovat veivanneet viisi, kymmenen tai viisitoista vuotta. Sipilä puolustaa harvaan asuttujen seutujen asiaa. Jos kokoomus saisi päättää, vain ne saisivat palveluja, jotka asuvat huutoetäisyydellä Helsingistä.”
Tapasin myös Helsingissä asuvan kokoomuslaisen. Hän nieli kiukkuaan. ”Keskittämisellä olisi saatu säästöjä. Maakuntamalli on ylimääräinen häkkyrä. Ja mikä tyyli tuo on tehdä politiikkaa, uhkailla hallituksen hajoamisella suorassa televisiolähetyksessä?” Hymy palasi kokoomuslaisen kasvoille, kun aloimme puhua valinnanvapaudesta.
Politiikasta on taas tullut kiinnostavaa. Huomaatteko, ettei täällä enää mistään muusta puhutakaan? Tosi-tv-ohjelmatkin vainelämineen ja putouksineen ovat jääneet pois aamukahvipöytien porinoista. Nyt kinataan sote-alueiden määristä.
Ideologia on palannut politiikkaan. Pääministeri Juha Sipilää syytettiin pitkään siitä, että hän ajaa liian kokoomuslaista politiikkaa ja EK:n asiaa. Mihin unohtui Santeri Alkion perintö? kyseltiin.
Nyt on toinen ääni kellossa. Kun sote-vääntö oli kuumimmillaan, Sipilä oli sanonut kokoomuksen eduskuntaryhmässä, että hänen mallinsa on ”niin keskustalainen, että teitä taitaa oksettaa”.
Kukaan ei vielä tiedä, miten valittu sote-malli lopulta toimii, mitä valinnanvapaus tarkoittaa ja miten maakuntahallinto järjestetään. Se on kuitenkin varmaa, että värikkäät käänteet eivät pääty tähän.