Katja Ståhl: Työpaikan virkistyspäivä
Välillä haaveilen kuuluvani työporukkaan. Pääsisin juoruamaan kahvihuoneessa ja hakemaan konttoritarvikevarastosta uuden kynän kadonneen tilalle. Pomo antaisi välillä hyvää palautetta ja välillä patistaisi tehokkaampaan rytmiin.
Keväisin kahvihuoneen keskustelut kääntyisivät aina tulossa olevaan virkistyspäivään, joka oli aina ollut melkoinen häppeninki. Aiempien ylilyöntien johdosta virkistyspäivää oli nyt sorvattu pedagogisempaan suuntaan.
Ei enää yliyön reissuja Tallinnaan eikä maisteluretkiä Teiskon viinitilalle. Tilalle olisi tullut leikkisiä selviytymis- ja esiintymistehtäviä, jossa yhteishengen toivottiin kasvavan uusiin mittoihin.
Vaikka olen nykyään yrittäjä ja yksinpuurtaja, olen toki joskus ollut osa työyhteisöä. Muistini mukaan tiiviimpään yhteistyöhön tähtäävät tyky-päivät ovat usein olleet enemmän piinallisia kuin mukaansa tempaavia.
Moni aloitti lintsaamisen suunnittelun jo hyvissä ajoin. Tuntuu, että ideariihessä ovat puuhanneet ihmiset, jotka askartelevat vapaa-aikanaan huopapäähineitä ja harrastavat kahtakymmentä eri esiintymiseen ja leikkiin perustuvaa asiaa ja nauravat koko ajan ääneen. Siis mahdollisimman epäsuomalaiset ihmiset.
Suomalainen haluaa, että asiat otetaan asioina ja muuten ollaan kuin Ellun kanat. Ei suomalainen halua häpäistä itseään näyttämöllä tai avata sydäntään talouspuolen Rummukaiselle.
Suomalainen haluaa nukkua kunnolla, käydä saunassa, ottaa pari napanderia ja katsoa leffan tai lukea kirjaa. Siinä välissä voisi syödä jotain, mutta ei mitään ituja tai hyönteisiä.Suomalaiselle ryhmäytyminen on ihan okei, jos ei tarvitse sanoa mitään. Suomalainen ymmärtää toista suomalaista ihan pelkillä eleilläkin.
Jos haluaisin panostaa työporukkani rentoutumiseen ja virkistymiseen, ottaisin perusluonteemme huomioon. Mistä rentous kumpuaa? Siitä, kun on nukkunut ja syönyt hyvin ja joku sanoo, että tänään ei tarvitse pitää kiirettä. Halukkaille annettaisiin mahdollisuus juoruta, sillä se on tavattoman virkistävää.
Ohjelmassa olisi myös mahdollisuus seurata esimerkiksi stand up -koomikkoa, jolloin nauru suorittaisi rentouttavan tehtävänsä. Kaikille ei ole huumorintajua annettu, joten stand upin aikana tosikot voisivat kerääntyä saunomaan tai pelaamaan shakkia kaikessa rauhassa.
Alkoholin osuutta rentouttajana ei sovi vähätellä. Pari punkkulasillista keventää tunnelmaa toisinaan jopa niin, että esiintyminenkin tulee kyseeseen. Se olkoon mieluimmin suomalaiselle tuttu parikaraoke.
Yksin laulaminen on jopa laitamyötäisessä liian uhkarohkeaa, joten laulupari auttaa kivasti pääsemään kuoresta ulos.
Virkistyspäivän ykkösjuttu olisi se, ettei seuraavana päivänä tarvitsisi tulla töihin. Tämä takaisi, että häpeilijät saisivat hävetä rauhassa ja ehtisivät koota itsensä. Hyvällä tuurilla kaikki olisi unohdettu ennen seuraavaa työpäivää.
Päivää, jonka saisi aloittaa yksin auton ratissa, eikä kukaan pakottaisi ottamaan ketään kyytiin.