Leena Majander: Naiset aseena
Presidenttiehdokas Trumpin mukaan amerikkalaiset olisivat jo antaneet Bill Clintonille anteeksi vaimonsa pettämisen, jos se toinen nainen olisi ollut kaunis ja tyylikäs.
Trump ennakoi, että Hillary Clinton käyttäisi vaaleissa ”naiskorttia” pyrkiessään maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan. Naiskortin ottikin valtikseen Trump itse nostamalla esille vastaehdokkaan puolison törttöilyt.
Kun Monica Lewinskyn ja presidentti Bill Clintonin suhteen jälkiselvittely oli ohitse, Monica kirjoitti tarinastaan kirjan. Haamukirjoittajana oli Andrew Morton, vaikeiden tilanteiden mies, joka oli aiemmin työskennellyt prinsessa Dianan kanssa. Morton auttoi kahta tuhoisan suhteen läpikäynyttä naista kokoamaan elämänsä sirpaleet.
Maailman silmissä Diana oli vaalea, viileä ja sydänten kuningatar. Monica oli tumma, tuhma ja arvoton.
Kirja Monican tarina (Otava 1999) näyttää 22-vuotiaan opiskelijan tutustumassa työelämään Valkoisessa talossa ja karismaattisen esimiehensä kiinnostuksen kohteena. Kirjaa markkinoiva maailmankiertue toi Lewinskyn myös Suomeen.
Suuren naistenlehden päätoimittaja sai jo ennakolta mahdollisuuden haastatella Monicaa, mutta torjui sen kiivaasti. ”Minun lehdessäni ei suihinottajia esitellä!” Moraalinen närkästys hyökyi korvaani puhelinlankoja pitkin.
Helsinkiläisen hotellin sviitti oli pakkautunut täyteen toimittajia – myös sen suuren naistenlehden – kun mustiin pukeutunut nuori nainen saapui lehdistötilaisuuteensa. Morton hoiti puhumisen, Lewinsky kesti kainona katseet.
Kysymykset olivat asiallisia, mutta tölväisynhalukin putkahti pintaan. Mies halusi kertoa liimanneensa Lewinskyn kuvan jääkaapin oveen kannustukseksi, kun vaimo yritti laihduttaa. Monican pokka piti.
Lewinskyä kuskattiin limusiinilla marketeista kirjakauppoihin. Järjestysmiehet pitivät uteliaat kirjanostajat jonottamassa köysien takana.
Tuijotusten kohde hymyili, kirjoitti kauniita omistuskirjoituksia ja shoppaili pikku lahjoja kotiväelleen. Jonossa seisonut mies esitti nokkelaa ja vetäisi Bill Clinton -naamarin kasvojensa eteen. Monican pokka piti.
”Vastenmielinen mutta vetävä tarina”, kirjoitti Helsingin Sanomat.
Historiallinen ihmisen tahra Monican sinisessä mekossa voitiin pesulassa poistaa, mutta julkisen häpeän tahra hänen persoonassaan istuu kuin terva. Hän on suorittanut loppututkinnon, käynyt terapiassa ja hakenut huonoin tuloksin töitä.
Lewinsky luo uraa puhujana ja kouluttajana. Hän on itsensätyöllistäjä, joka taistelee nöyryyttämisen kulttuurin kitkemiseksi.
Trumpin pilkkapuheissa ja törkyteoissa keskiöön nousee naisen ulkonäkö ja syyllisiksi ilmoitetaan kaikki monicat.
Jos ja kun Hillary Clintonista tulee maailman vahvin vallankäyttäjä, jokamies saa päivittäistä altistusta sukupuolten tasa-arvoon.
Ala-arvoinen vaalikampanja tulee muuttaneeksi maailmaa: Tulevaisuuden vaikuttajat tietävät pukuhuonepuheiden olevan julkisia ja mustekalasormien saavan näpeilleen. Ajattelun on muututtava, sitten muuttuu toiminta.