Pääkirjoitus: Kiitos, perustuslaki!

Näinä politiikan villeinä aikoina voi olla kiitollinen siitä, että sekä Suomessa että lähes kaikissa muissakin maissa on voimassa perustuslaki.
Perustuslaki estää absoluuttisen vallan keskittymisen hallitsijalle ja pakottaa hänet noudattamaan tiettyjä yhteisiä sääntöjä tai periaatteita.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Perustuslaki on hallitsijan persoonan yläpuolella, sillä se määrää, kuinka valtion on toimittava. Hallitus ei voi toimia perustuslain vastaisesti, eikä lainsäätäjä kumota perustuslakia tavallisella lailla.
Yhdysvalloissa vuonna 1787 hyväksytty perustuslaki on vanhin voimassa oleva merkittävän suvereenin valtion perustuslaki. Siellä presidentti johtaa hallitusta, mutta hänen on noudatettava lakeja. Kongressi säätää lait, mutta presidentin suostumuksella. Presidentti valitsee tuomarit, mutta senaatin on hyväksyttävä heidät. Korkein oikeus valvoo lainsäädäntötyötä päättämällä lakien perustuslainmukaisuudesta.
Perustuslain muuttaminen on yleensä mahdollista vain vaikeutetussa lainsäätämisjärjestyksessä. Suomessa perustuslakia voidaan muuttaa niin, että eduskunta hyväksyy muutosesityksen, jonka vasta seuraava, vaalien jälkeen valittava eduskunta, hyväksyy vähintään 2/3 enemmistöllä. Kiireelliseksi julistaminen vaatii taakseen vähintään 5/6 määräenemmistön.
Perustuslaki suojelee meitä vallanhimoisilta yksinvaltiailta. Siitä on tässä ajassa syytä olla kiitollinen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *