Pääkirjoitus: Ratin takana ei someteta
Lapsilla on autoilijoille kolme toivetta: keskittykää ajamiseen, ajakaa hiljempaa ja huomioikaa suojatiet. Tämä selvisi Liikenneturvan kyselyssä ala-asteikäisille. Lapset toivoivat erityisesti, että autoilijat eivät puhuisi niin paljon puhelimeen.
Liikenneturva selvitti viime vuonna autoilijoiden kännykän käyttöä ajon aikana. Neljä viidestä myönsi vastaavansa puhelimeen ajon aikana ja kaksi kolmesta kertoi itse soittavansa ajaessa. Kaikilla ei varmaankaan ollut hands free -laitteita.
Yksi kolmesta kuskista lukee ajaessaan viestejä ja yksi neljästä myöntää kirjoittavansa some-päivityksiä tai viestejä ajon aikana. Olen kokeillut. Ei kannata. Keskittyminen herpaantuu, ja auto lähtee kaartamaan herkästi vastaantulijan kaistalle tai ojaan.
Oppilaatkin käyttävät kännykkää koulumatkansa aikana. Ikävän usein suojateillä ja risteyksissä näkee nuoria katse kännykän ruudussa. Liikenneturva suosittaa, että perheissä sovittaisiin yhdessä, että puhelun tai viestin kirjoittamisen ajaksi pysähdytään. Pienten lasten kanssa sopiminen saattaa onnistua, mutta mitä tehdä teineille? En osaa vastata. Vanhemmat voivat vähintään miettiä, millaista mallia kännykän käytöstä liikenteessä lapselleen antavat.
Hallitus on uudistamassa tieliikennelakia. Esitysluonnoksen mukaan älypuhelinta saisi jatkossa pitää kädessä esimerkiksi liikennevaloissa ajoneuvon ollessa pysähdyksissä. Ei kuulosta hyvältä. Silloin pitäisi seurata valojen vaihtumista ja varmistaa, että suojatie on tyhjä. Hyvä ohje kuuluu: Jos ajat, aja.