Pääkirjoitus: ”Sininen valo on kakkaa”
Otsikon omituinen lause on peräisin 22-vuotiaan tyttäreni suusta. Sain sen vastaukseksi, kun kysyin, miten hänen sukupolvensa aikoo jatkossa kuluttaa mediaa. Yleinen uskomushan on, että nuoret eivät enää lue mitään paperilta, vaan kaikki digitalisoituu.
Kysyin ensin, millaisesta sisällöstä tytär olisi valmis maksamaan internetissä. ”En mistään”, kuului tyly vastaus. Siinä mureni ajatus netin maksumuurien ja mikromaksamisen tulevaisuudesta.
Tytär sanoi, että internetissä hän etsii tietoa, seuraa uutisia ja kuluttaa luppoaikaa. Mobiililaitteilla hän on yhteydessä ystäviinsä.
Jatko oli mannaa lehdentekijän korvilleni. ”Jos haluan nautiskella tai syventyä, otan käteeni lehden tai kirjan.” Vänkäsin vielä, että kirjat ja lehdethän löytyvät myös netistä digitaalisina versioina. Miksi hän ei käytä niitä? ”Koska sininen valo on kakkaa”, tytär pamautti.
Tietokonenäytöt, kännykät, tabletit ja televisio lähettävät sinistä valoa, joka on liiallisina annoksina haitallista silmillemme. Sininen valo voi aiheuttaa harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa. Se myös häiritsee vuorokausirytmiämme estämällä melatoniinin tuotannon. Älylaitteet kannattaakin sulkea hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
Painettu sana ei katoa, vaikka internet tarjoaa meille kaikenlaista hauskaa ja hyödyllistä. Aivomme tarvitsevat lepoa, ja parhaiten ne lepäävät nukkuessa. Makoisat unet saa, kun lukee illalla lehteä tai kirjaa.
Siksi monet jotka ymmärtää tietokoneiden päälle käyttää ohjelmia jotka vähentää näytön sinivaloa. Esimerkiksi f.kux