Pääkirjoitus: Tervetuloa, nuoret!
Elämme käänteentekevää aikaa kotimaan politiikassa. Kilpailukykysopimus hyväksyttiin työmarkkinoilla yllättävän laajasti, vaikka kriittisiä äänenpainoja edelleen kuuluu. On kansainvälisestikin aika ainutlaatuista, että työntekijät suostuvat pidentämään työaikaansa ilman korvausta, jotta maahamme saataisiin uusia työpaikkoja.
Taloudessa on jo ennen sopimusta tapahtunut lievä käänne parempaan. Nyt sopii toivoa, että kiky-sopimus toimii suunnitellusti, verotus kevenee, vienti lähtee vetämään ja investoinnit alkavat.
Politiikan superviikonlopussa nähtiin suurta draamaa, kun kokoomus vaihtoi puheenjohtajansa. Mutta jotain vieläkin merkittävämpää viikonvaihteessa tapahtui. Nuorten esiinmarssi.
Painakaa mieleen nämä nimet: Li Andersson, 29, Hanna Sarkkinen, 28, Katri Kulmuni, 28, Antti Kurvinen, 29, Jouni Ovaska, 29, ja Antti Häkkänen, 31. Kaikki nämä kolmikymppiset astuivat viikonloppuna virallisesti politiikan raskaaseen sarjaan eri puolueissa.
Poliittiseen keskusteluun tulee taas kaivattua ideologista hehkua, kun nuori ja kiihkeä sukupolvi raivaa itselleen jalansijaa. Uudet naispuheenjohtajat tuovat myös omat näkökulmansa ja säväyksensä miesvoittoiseen puheenjohtajakaartiin.
Superviikonlopun aikana kuultiin ilahduttavan paljon ideologista linjanvetoa. Kuultiin painavia kannanottoja uusiutuvan energian puolesta ja otettiin selkeitä Nato-kantoja puolesta ja vastaan. Politiikka on palannut poliltiikkaan. Hyvä niin.
Minä en ainakaan kaipaa ideologioita, joiden pohjalta joudutaan yleensä vastustamaan periaattesta ja olemaan samaa mieltä aatekaverien kanssa – olipa itse mitä mieltä tahansa. Olen ikäni yrittänyt perehtyä historiaan enkä ole havainnut ideologiaa, jonka jäljiltä ei olisi nähtävissä vähintäänkin yhtä paljon pahaa kuin hyvääkin. On periaatteita, joista pitää pitää kiinni, mutta opiksi väännetty periaate on yleensä niin teoreettinen, että sillä voi perustella mitä tahansa.