Tuomas Enbuske: Ei ihmisistä ole pakko pitää enemmän kuin delfiineistä!

Särkänniemen delfiineistä ollaan kyllä kiinnostuneita, muttei vanhustenhoidosta. Näin kritisoi Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kolumnissaan. Kun Särkänniemi salaili delfiinien siirtämistä Kreikkaan, delfiinikriitikoiden yleisin ajatus oli juuri tuo ”onhan tässä nyt tärkeämpiäkin asioita”.
Ymmärrän sen vielä muilta, mutta outoa se oli Ilta-Sanomien päätoimittajalta. Sama lehtihän oli viikon puhunut delfiineistä. Samoin kuin kokoomus torjui oman ehdotuksensa päivähoitomaksujen korotuksesta, Ulla Appelsin torjui nyt omaa maaliaan.

Tuomas Enbuske

Tuomas Enbuske

Olisi  mukavaa kuulla empatiapoliiseilta viiden tärkeän asian lista, joista saisi olla huolissaan. Veikkaan, että listalla ei olisi yhtään suomalaista ongelmaa. Köyhin suomalainen sotaveteraanikin elää kuin kuningas, jos häntä verrataan vaikka burundilaiseen albiinoon. Miksei Ilta-Sanomat uutisoi pelkästään burundilaisista albiinoista?
Vanhuksia kohdellaan nykyään sitä paitsi paremmin kuin ikinä maailmanhistoriassa. Pave Maijanenlaulaa kappaleessaan Pidä huolta, että ”muista, vanhukset ei kuulu vanhainkotiin”.
Miksi vanhukset eivät saisi olla vanhainkodissa? Kenen niitä pitäisi jäädä hoitamaan? Omien lasten? Eli suomeksi sanottuna naisten.

Mutta ketä kohtaan tässä nyt sitten pitäisi tuntea eniten empatiaa?
Metsästäjä-kerääjää kiinnosti juuri ja juuri oma perhe ja heimossa hengailijat. Silloinkin oli tyypillistä, että vanhukset ja vammaiset lapset potkaistiin ulos ja jätettiin kuolemaan. Valtiot ovat vain muutama sata vuotta vanha rakennelma.
Kun viimein elämme ihmiskunnan vaurainta ja vähiten sotaista aikaa, empatiamme on pikku hiljaa alkanut kohdistua myös kaukaisiin kansoihin, pakolaisiin ja eläinten oikeuksiin. Tämä kehitys kertoo ihmisestä hyvää.
Mutta miksi ihmisen pitäisi kokea enemmän empatiaa ihmisiä kuin eläimiä kohtaan? Varsinkaan, kun nämä tutkitusti eivät ole toisiltaan pois. Kenellä ylipäätään on oikeus sanoa, kenestä pitää välittää?
Jos on ulkoiluttanut koiraansa aamuin illoin 17 vuotta, totta kai sen menetys tuntuu pahemmalta kuin kuolonuhreja aiheuttava junaonnettomuus Intiassa. Jos emme kokisi noin, emme olisi ihmisiä. Olisimme robotteja.

Yksi selitys delfiineistä huolehtimiseen on ollut se, että delfiinit ovat älykkäitä. Ja totta, ihminen on suureen osaan eläimistä verrattuna idiootti. Siis kemosensorinen idiootti. Me mittaamme älyksi sitä, mitä itse osaamme tehdä. Delfiinien kommunikaatio on niin älykästä, ettei tiede ole vielä voinut selvittää mitä kaikkea ne kommunikoivat.
Mutta älykkyyskin on ongelmallinen empatian mitta. Sillä logiikallahan meidän pitäsi kohdella älykkäitä ihmisiäkin paremmin kuin tyhmiä. Silloin ensihoitajan pitäisi valita hätätilanteessa aikuinen mieluummin kuin alle nelivuotias lapsi, joka ei ole vielä kehittynyt edes muita simpanssilajeja älykkäämmäksi.
Oleellisinta on myötätunto, ei kyttäys sen kohteesta.

Argumentti, ettei asiasta X saisi olla huolissaan, koska asia Y on vielä hoitamatta, on älyllisesti laiska. Empatia ei ole kuin tilillä oleva raha, jota on henkisessä lompakossa vain tietty määrä ja sitä pitäisi käyttää säännellen.
Oman havaintoni mukaan samat henkilöt, jotka meuhkasivat delfiineistä, ovat meuhkanneet kovaäänisesti myös köyhien,vanhustenhuollon ja maahanmuuttajien asemasta.

Kommentit (16)
  1. Valas-Viivi
    6.9.2016, 18:07

    Kiitos hyvästä tekstistäsi, Tuomas. Haluaisin vielä lisätä, että suurimman osan meuhkaajien aka eläinsuojelijoiden tavoite on tulla “työttömiksi”, sillä meuhakaaminen ja eläinten suojeleminen ei koskaan ole mielekästä, mutta välttämätöntä.

  2. Pitää kai lukea Appelsinin kolumni uudestaan, ymmärsin nimittäin itse että hänen pointtinsa oli juuri se että välittäminen on hyvä asia, mutta outoa että ihmiset välittävät lähes pelkästään eläimistä mutta eivät ihmisistä. Sen sijaan että välittäisivät molemmista. Voi olla tietysti että hänen tuttavapiirinsä on erilainen. Täytyy myöntää, että omakin feedini antaa sen kuvan, että ihmisiä kiinnostavat vain delfiinit ja jossain määrin pakolaiset, mutta en ole nähnyt samanlaista meuhkaamista esimerkiksi vanhustenhoidosta. Delfiinienkin kohdalla niitä ei olisi saanut siirtää eikä toisaalta myöskään jättää Särkänniemeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *