Yrjö Rautio: Me maksamme verot niidenkin puolesta, jotka onnistuvat kiertämään hallintarekisterin avulla omat veronsa
Mikä kumma on tämä hallintarekisteri, josta on kohkattu kohta kaksi vuotta?
Virallisesti se tarkoittaa järjestelyä, jossa yrityksen osakasluetteloon ei merkitä osakkeen todellista omistajaa, vaan osakkeita säilyttävä ja hallinnoiva pankki tai sijoitusyritys.
Käytännössä se tarkoittaa omistusten piilottamista sekä suurelta yleisöltä että viranomaisilta.
Näin esimerkiksi verottaja tai vaikkapa sisäpiirikauppoja tai rahanpesua selvittävä poliisi eivät pääse helposti omistajan jäljille.
Tärkein muutos nykytilanteeseen on se, että suomalaiset voivat omistaa hallintarekisterin kautta suomalaisia yrityksiä ulkomaalaisissa hallintarekistereissä. Nyt se ei ole mahdollista.
Tulinen kiista on saatu aikaan laista, joka koskee suoraan ehkä yhtä prosenttia kansalaisista ja jonka merkitystä eivät näytä ymmärtävän edes ne, jotka ovat sitä säätämässä.
Välillisesti se koskee kuitenkin lähes meitä kaikkia. Me maksamme verot niidenkin puolesta, jotka onnistuvat kiertämään hallintarekisterin avulla omat veronsa.
Hallintarekisteri voisi tarkoittaa myös tilikirjaa, johon merkitään hallituksen hallinnassa olevat asiat. Niitä on vähän. Niitä taas, jotka eivät ole hallinnassa, on paljon. Juuri siksi hallitus haluaa piilottaa osakkuutensa näihin ”saavutuksiin” ulkomaisiin hallintarekistereihin.
Hallinnassa oleviin asioihin ei kuulu myöskään hallintarekisteri.
Sitä todistaa jo se, että on niin monta vaihtoehtoista totuutta siitä, onko laki pakko säätää, ja siitä mitä laista seuraa.
Lain kannattajat väittävät, että EU:n arvopaperikeskusasetus vaatii sitä.
Oppositio ja monet asiantuntijat sanovat, ettei vaadi.
Veroasioihin erikoistunut eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen (kok.) sanoo, ettei asetus suinkaan velvoita Suomea sallimaan hallintarekisteröintiä ulkomailla. EU:n komissiossa ja parlamentissa toivotaan päinvastoin, että Suomen kaltainen avoin osakkeiden omistus tulisi käytännöksi koko Euroopassa.
Ota siitä selvää. Arvotaan ehdoton totuus ja seitsemän varatotuutta!
EU:n komissio vakuutti syksyllä eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajalle Kaj Turuselle (ps.), että Suomi voi kieltää suomalaisilta hallintarekisteröinnin kaikkialla.
Hallituksen puolivälin riihessä sovittiin jotain, mikä muutti tämänkin totuuden päinvastaiseksi. Ja niin Perussuomalaiset hyväksyi lain, jota oli kiivaasti vastustanut. Sitä, mitä heille luvattiin palkkioksi, ei kerro kukaan.
Totuus tästäkin asiasta lienee piilotettu ulkomaalaiseen hallintarekisteriin.
Ehkä luvattiin vain, että Timo Soini (ps.) voi pitää hallussaan ulkoministerin salkkuun oikeuttavat osakkeensa, kävi persujen puoluekokouksessa miten tahansa.
Kansalaisen pitäisi saada oma hallintarekisterinsä. Sen toiselle puolelle kirjattaisiin asiat, jotka ovat hallinnassa – esimerkiksi raha-asiat, alkoholin käyttö, paino ja rakkauselämä –, toiselle puolelle ne, jotka eivät ole hallinnassa – esimerkiksi raha-asiat, alkoholin käyttö, paino ja rakkauselämä.
Arpa ratkaisisi, kumpi totuus on kulloinkin voimassa.
Kyllä palkansaajankin pitäisi saman logiikan mukaan palkkansa verotta ? Voisiko työväen presidentti ottaa asian hoitaakseen.