Apuvälineitä

Olen aika kiinnostunut digitaalisista luovuustyökaluista, mutta en ole vielä löytänyt varsinaisia suosikkeja. Olen käyttänyt WriteAway-sovellusta, joka on ihan kiva. Sovellus arpoo kolme sanaa ja mittaa sitten kymmenen minuuttia, jona aikana kirjoitetaan vapaata assosiaatiota. Uskon vapaaseen kirjoittamiseen, jota kutsun myös tajunnanvirraksi – sen avulla saa usein möyhittyä alitajunnasta ideoita, joita ei tiennyt siellä olevankaan. Saatan lähteä liikkeelle myös kuvasta tai napata sanakirjasta umpimähkään jonkin sanan.

WriteAwayn ongelma on (sen lisäksi että se toimii vain englanniksi), että sanat ovat aika abstrakteja. Mielikuvitustani kutkuttavat enemmän konkreettiset sanat. Mukana on myös aika vaikeita termejä.

Sen takia kokeilin myös Brainstormeria. Tämän sovelluksen grafiikka on todella hauska: kaareutuvia palkkeja pyöritetään kuten onnenpyörässä ja sitten lukitaan ne, jolloin sovellus arpoo kolme sanaa. Brainstormerin ongelma taas on päinvastainen kuin WriteAwayssa: sanat ovat liiankin konkreettisia! Sain esimerkiksi sanat “miracle”, “amish” ja “peasant”. On vaikea kirjoittaa vapaata assosiaatiota, kun ohjataan kirjoittamaan maanviljelijä-amisseista, jotka ilmeisesti kokevat ihmeen! Brainstormer voisi sopia fantasian, steampunkin tai goottitarinoiden kirjoittajalle, sillä se vilisee sellaisia sanoja kuin keijukainen, seppä, viidakko, gladiaattori ja jousipyssy.

Ikävä kyllä, romaanini julkaisu siirtyi kevääseen 2015, vaikka olen huhkinut hulluna! Jossain epätoivon puuskassa latasin sovelluksen nimeltä Novel in 30, vaikka se oli sovellukseksi aika hintava, melkein kolme euroa. Idea on hyvä: kirjoitetaan päivässä tietty määrä sanoja ja kuukaudessa onkin romaanin ensimmäinen versio valmiina (jollei siis pidä vapaapäiviä). Harmi vaan, etten perehtynyt sovellukseen kyllin hyvin – romaani pitäisi kirjoittaa iPadilla, vaikka siinä ei ole edes kunnollista tekstinkäsittelyohjelmaa! Minulla ei myöskään ole iPadiin erillistä näppäimistöä, enkä todellakaan selviäisi hommasta iPadin sisäänrakennetun näppiksen avulla.

Yhdysvalloissa yksi jos toinenkin ilmeisesti haaveilee mestariteoksen kirjoittamisesta ja kirjoittamiseen tarkoitettuja sovelluksia on pilvin pimein. Tarjolla on esimerkiksi “minimalistisia” tekstinkäsittelyohjelmia, joista on karsittu turhat hienoudet, ne kun voivat pilata keskittymisen. Macin käyttäjänä olen aina kirjoittanut NeoOfficen tekstinkäsittelyllä (hinta noin kahdeksan euroa) ja se on palvellut minua oikein hyvin. Se on sopivan riisuttu.

Dragon Dictation on saneluohjelma, joka muuntaa sanelun tekstiksi. Tiedän muutaman kollegan käyttävän sitä, joten ilmeisesti se selviää suomestakin. Erilaisia ajastimia on saatavilla muitakin kuin WriteAway, mutta käytän usein ihan vain munakelloa. iPadille saa myös kaikenlaisia romaanimateriaalin järjestelytyökaluja, mutta mielestäni arkistokortit, liput, laput, isot kartongit sun muut ovat hauskempia. Index Card -sovelluksella voi kiinnittää digitaalisia arkistokortteja digitaaliselle korkkitaululle. Se on tietysti kätevää, jos kirjoittelee eri paikoissa – oikeaa ilmoitustaulua kun on vaikea raahata mukana.

Jotkin sovelluksista ovat aika hassuja. MiTypewriterin avulla voi leikkiä kirjoittavansa isoäidin aikaisella kirjoituskoneella!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *