Berliiniläinen kollaasi
Rakastan kollaasien tekemistä, ihan vain huvin vuoksi. Se on jännittävää ja meditatiivista. Berliinissä kulkiessa (viikossa kävelin 64 kilometriä!) tuli sellainen olo, että kaupunki on kuin suuri kollaasi. Kaupunkitutkimuksessa puhutaan kaupungin palimpsesteista, kerrostumista. Kun keski-ajan munkit jäljensivät tekstejä pergamentille, ne käytettiin yleensä monta kertaa. Edellinen teksti pestiin pois ja uusi kirjoitettiin tilalle. Nykytekniikalla myös pois pyyhityt kirjoitukset, palimpsestit, saadaan näkyviin.
Berliinissä kerrostumia riittää. Historia on läsnä joka askeleella.
Legendaarinen Mauerparkin sunnuntaitori oli elämys. Sinne kannattaa varata hyvät kengät ja tungoksenesietokykyä. Kaupan oli hippikamaa, taidevälineitä, ketjuliikerääsyjä, vintagea, antiikkia, romua ja ruokaa kaikista maailman kolkista.
Kahvilan kattoon on jätetty remontin yhteydessä vanha fresko, sangen kiinnostava aiheeltaan.
Arkkitehtuurissa vuorottelevat mennyt ja nykyaika, itä ja länsi. Berlinische Galleriessa oli todella kiinnostava näyttely 60-luvun arkkitehtuurista idässä ja lännessä. Näyttely herättää tajuamaan, että idän monotoninen elementtiarkkitehtuuri ei ollut aikoinaan vain huono asia, vaan kerrostalot merkitsivät huomattavaa parannusta elinoloihin. Sosialistinen arkkitehtuuri on kiehtovaa, tuntuu että sosialismissa sallittiin ylilyöntejä (hyvässä ja pahassa), jotka eivät olisi lännessä olleet mahdollisia.
Hauska yllätys oli, että kaupungissa asuu paljon lapsia. Tärkein trendiasuste tuntui olevan vauvareppu, jossa suloinen pienokainen ihmettelee kaupungin melskettä. Leikkipuistoja oli tiheässä ja moni lapsi matkusti polkupyörän laatikossa! Jalkakäytävillä liikkui sekä polku- että potkupyöräilijöitä, ja lasten kanssa käytiin kahviloissa sekä terasseilla. Ainakin matkailijan silmiin Berliini vaikutti lapsiystävällisesltä kaupungilta.