Ihmelapsi
Ostin romukaupasta ison kasan vanhoja naistenlehtiä. Hopeapeilissä n:o 4/1960 haastatellaan näytelmäkirjailija Shelagh Delaneyä. Pidän paljon Delaynen näytelmän A Taste of Honey filmatisoinnista (1961), jonka ohjasi Tony Richardson. En kuitenkaan tiennyt, että Delaney kirjoitti näytelmän 18-vuotiaana!
Näytelmä edustaa “kitchen sink” -koulukuntaa, joka tuli englantilaiseen teatteriin 1950–60-lukujen taitteessa vastalauseena sievisteleville, keskiluokkaisille näytelmille. Myös John Osbornen näytelmän Look Back in Anger filmatisointi on hyvä. Senkin ohjasi Richardson ja pääosaa näytteli iki-ihana Richard Burton.
Delaney eli itse Salfordin duunarikortteleissa ja hänen näytelmänsä perustui arkiseen elämänmenoon kaupungissa. Hopeapeilissä Delaney kertoo Salfordin pormestarin närkästyneen asiasta perinjuurin – kuulemma hänen somassa pikkukaupungissaan ei voisi tapahtua mitään sellaista kuin näytelmässä.
Delaney kirjoitti näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, tv-teatteria ja kuunnelmia, kunnes kuoli rintasyöpään. Täältä löytyy hyvä yhteenveto hänen vaikutuksestaan teatteriin. A Taste of Honey -filmatisointi on saatavilla dvd:llä Britanniassa.
Elokuvan pääosassa oli Rita Tushingham, yksi suosikkinäyttelijöistäni. Vaikea kuvitella, että niin persoonallista naisnäyttelijää enää otettaisiin elokuvan pääosaan. Tushingham edusti 1960-luvun “rumankaunista” tyttötyyppiä: muoti sai alkunsa Englannista. Hänellä on aivan ihanat silmät, joissa on ihmeellistä syvyyttä.
Kiva, kun kerrot näistä vanhoissa lehdissä olevista jutuista. Tuo kitchen sink oli minulle ihan uusi juttu, en ennestään tuntenut termiä.
Taas niin kiinnostavaa juttua täällä! On minusta nykyisinkin persoonallisen näköisiä, loistavia naisnäyttelijöitä, tulee mieleen vaikka Emily Watson tai Pernilla August.