Jäkäläkeittoa ja siankärsämötinktuuraa
Sinikka Piippo: Villivihannekset – terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä (Minerva, 2016)
Suomalaisesta luonnosta, jopa kotipihasta, löytyy paljon terveellistä syötävää. Helsingin yliopiston professori, kasvitieteilijä Sinikka Piippo esittelee tässä kirjassa runsaat viisikymmentä kasvia ja antaa vinkkejä keräämiseen, säilömiseen, kokkailuun ja luonnonlääkintään. Varsinaisia reseptejä kirjassa on vähän, mutta kasvitietoutta runsaasti.
Olen harrastanut villivihannesten käyttöä paljon. Kasveja on hauska kerätä, mutta ne eivät yksinään riitä täyttämään masua. Ennemmin villavihanneksista saa makua ja piristystä ruokiin, terveysvaikutusten lisäksi.
Hieman ihmettelen sitä, että Piipon mukaan tinktuuroita voi tehdä jopa 20 % alkoholiin. Olen ollut siinä uskossa, että jos alkoholipitoisuus on alle 60 %, kasvit voivat muodostaa botuliinia.
Olen valmistanut mesiangervolikööriä. Lopputulos oli tummanruskea likööri, jonka lääkkeenomainen maku oli niin hirveä, ettei sitä olisi pystynyt juomaan pahinkaan juomari.
Sinikka Piipolta on ilmestynyt 2008 kirja Kasvien salaiset voimat (Helmi). Siinä kerrotaan myös kasveihin liittyvistä myyteistä ja uskomuksista. Sami Tallbergin Villiyrittikeittokirja (Readme.fi, 2011) on erinomainen teos villiyrttiruokien tekemiseen.