Kesän loppu
Megan Abbott: The End of Everything (Picador, 2011)
Eräs ystäväni hehkutti Megan Abbottin kirjoja Facebookissa niin paljon, että oli pakko ottaa selvää, mistä on kyse. Lainasin tämän romaanin summamutikassa kirjastosta.
13-vuotiaat Lizzie ja Evie ovat olleet bestiksiä ja naapureita taaperosta asti. Yhtäkkiä Evie katoaa kuin tuhka tuuleen. Onko hänet kidnapattu, onko asialla murhaaja tai pedofiili? Esikaupunkialueen rauha järkkyy, kun poliisi ryhtyy etsimään tyttöä ja huhupuheet leviävät.
Lizzie on pienestä saakka ihaillut Evien isää, mutta tämä näkee vain Evien isosiskon Dustyn. Lizzie päättää, että jos hän ratkaisee Evien katoamisen, isäkin huomaa hänet. Lizzien oma isä on jättänyt perheen. Lizzien tunteissa hra Ververiä kohtaan sekoittuu isänkaipuu ja kielletty erotiikka.
Minusta on ihana lukea jännityskirjoja, jotka on kirjoitettu hyvin. Tämä on juuri sellainen. Kieli on lyyristä ja oivaltavaa. Tunnelma on tummanpuhuva ja aavemaisen karmiva, vaikka mitään ei sanota suoraan. Evien isä on tuttu jokaiselle, joka on kasvanut aikoina ennen kuin pedofiileista puhuttiin avoimesti. Sellainen bestiksen isä, joka flirttailee pikkutyttöjen kanssa, sanoo lievästi perverssejä juttuja muka ihan viattomasti, viihtyy tyttöjen seurassa ja huomioi näiden kauneuden. Dustyn suhde isään on omituinen – myös Lizzien mielestä. Silti tapahtumat kutkuttavat nuorta tyttöä. Mitä jos Evie onkin rakastunut ja paennut, koska rakkaus vanhempaan mieheen on kiellettyä?
Abbott käsittelee myös hyvin muistoja, muistamista, vääristyneitä muistoja ja piilotajunnasta pilkahtavia oivalluksia. Romaanissa ei periaatteessa tapahdu paljon mitään, mutta tunnelma tekee siitä hyvin jännittävän. Aikuisten miesten ja varhaisteini-ikäisten tyttöjen suhteet esitetään monitahoisena juttuna. Lizzietä teema sekä kiehtoo että etoo.
Romaanissa on samaa tunnelmaa kuin vaikkapa elokuvissa Huviretki hirttopaikalle ja Virgin Suicides. Jokin mystinen paha vaanii tyttöjä koko ajan pinnan alla ja varjoissa.
****
Lisäys: kirjoitettuani oman arvioni, luin kirjaa käsitteleviä nettikeskusteluja. Törmäsin termiin emotionaalinen insesti. Se kuvaa Evien isän suhdetta kirjan tyttöihin todella hyvin.