Kuukautisia ja kakkaa 1800-luvulla

nayttokuva-2016-12-09-kello-11-39-56

Therese Oneill: Unmentionable – The Victorian Lady’s Guide to Sex, Marriage and Manners (Little, Brown and Company, 2016)

Ihanissa pukudraamoissa entisaikojen elämä vaikuttaa usein romanttiselta ja houkuttelevalta, mutta sitä se ei todellakaan oikeasti ollut. Toimittaja Therese Oneill romuttaa napakassa kirjassaan myytit tehokkaasti. Nyt selviävät mysteerit, jotka hissantunnilla sivuutettiin: kirjassa on pissa- ja kakkajuttuja, totuus avoimista alushousuista ja seikkaperäiset selostukset siitä, miten 1800-luvun nainen selvisi kuukautisistaan.

Olen harrastanut huvikseni viktoriaanisen Britannian historiaa vuosikymmenet, mutta tässä kirjassa oli silti uutta tietoa. Oneill lähestyy aihetta huumorilla, vaikka moni kirjassa kerrotuista asioista on järkyttäväkin, olihan naisen asema todella surkea nykyaikaan verrattuna.

On helppo unohtaa, miten likaista elämä oli vielä 150 vuotta sitten. Vaatteiden pesu oli hyvin hankalaa, kylpyvesi piti lämmittää erikseen, eikä sampoota ollut olemassakaan. Entisajan naiset eivät sitä tosin kauheasti kaivanneetkaan, koska tukan oli hyvä olla rasvainen. Sen vuoksi joka ilta piti harjata hiuksia sadan vedon verran. Harjaamisen ansiosta tali levittyi hiuksiin tasaisesti, ja valkki- sekä nutturakampauksia oli helpompi tehdä.

Oneill muistuttaa, että 1800-luvulla perheen ruokkiminen oli kokopäivätyötä. Ruuan hankkiminen ja valmistaminen oli vaivalloista kaupunkioloissakin, eikä edes ravinnon myrkyttömyydestä ollut takeita. Naisten elämä oli muutenkin työlästä. Kaikki tehtiin itse, ja palveluskunnan ohjaaminen vastasi käytännössä pienen firman pyörittämistä.

Seksuaalisuuteen suhtauduttiin tietysti ihan eri tavoin kuin nykyään. Itsesaastutuksen synti piti kitkeä hinnalla millä hyvänsä. Nainen ei saanut olla seksuaalisesti halukas, mutta vauvoja piti poikia tasaiseen tahtiin. Asiantuntijat (jotka olivat tietysti miehiä) pelottelivat naisia milloin milläkin faktalla: jopa imettäjän tunteet ja neuroosit saattoivat siirtyä lapseen rintamaidon kautta ja jalkojen koukistaminen yhdynnässä saattoi johtaa epämuodostuneen lapsen syntymiseen.

Kirja on samaan aikaan hauska ja kauhistuttava. Toivoisin, että joku laatisi samanlaisen teoksen 1800-luvun miehen elämästä. Myös Suomi-versio olisi kiinnostava. Tuntuu, että koska Suomi oli 1800-luvulla rutkasti Britanniaa ja Yhdysvaltoja köyhempi, meillä selvittiin monesta Oneillin esittelemästä asiasta maalaisjärjellä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *