Neukkukitschiä
Made in Russia: Unsung Icons of Soviet Design (Rizzoli, 2010)
Neuvostoliitto tunnettiin maailmalla käyttökelvottomista esineistä ja länsituotteiden kököistä kopioista. Läpi vuosikymmenten maan johto yritti vakuuttaa kansalaisille, että kuluttaminen on länsimaista hapatusta, mutta kansa oli enimmäkseen toista mieltä. Vuonna 1959 Moskovassa järjestettiin tapahtuma nimeltä American National Exhibition, jossa esiteltiin yhdysvaltalaista arkkitehtuuria, muotoilua, muotia ja kulutushyödykkeitä. Neuvostoliitto ei halunnut vaikuttaa takapajulalta, ja länsimaisten tuotteiden uuttera kopiointi alkoi. Joistakin tuotteista, kuten Lomo-kamerasta ja Ural-moottoripyörästä tuli klassikkoja, mutta useimmat vaipuivat unholaan. Kirja Unsung Icons of Soviet Design pyrkii korjaamaan asiaa ja nostamaan kunniaan neukkutuotteita, jotka olivat osa miljoonien ihmisten arkea.
Hiilihapotettua vettä automaatista yhden kopeekan hintaan. Kolmella kopeekalla sai kuplavettä, johon oli sekoitettu makeaa siirappia. Lapset keksivät temppuja, joilla saivat tuplattua siirappiannoksen. Vesi juotiin yhteisistä laseista – yöks.
Liettualainen Saturnas-pölynimuri, jonka muotoilu kopioitiin Hooverilta. Imuteho ei ilmeisesti ollut mitenkään mahtava, mutta kestävyys oli: nykyään Saturnas-imurin puolikkaat ovat suosittua kypärämateriaalia larppaajien keskuudessa!
Krugozor-musiikkilehti sisälsi artikkelien ja psykedelisen graafisen suunnittelun lisäksi lerppuja vinyylilevyjä.
Kirjassa esitellään myös Neuvostoliiton ensimmäinen elektroniikkapeli, Nintendon käsikonsolin pohjalta tehty Pupujussi ja susihukka (Nu pogodi!) -peli. Nykyään pelistä on olemassa iPhone-versio.
Kirjassa esitellään myös ikoniset kaviaaripurkit, televisiotornit, Vespa-kopio Vyatka sekä lukuisia leluja, valaisimia ja radioita. Nykynäkökulmasta monissa tuotteissa yhdistyy söpösti soviet-kitsch ja vähän pöhkö retro. Toiset taas noudattavat pelkistyneisyydessään 2010-muotoiluihanteita, vaikka ovat alunperin varmasti masentaneet koruttomalla harmaudellaan.
Miska saa tietysti oman osuutensa. Videossa Miska lähtee Moskovan olympialaisista 1980. Nyyh.
Atlantic-lehden kiinnostava artikkeli kirjasta löytyy täältä.